40 bin liraya ürettiler!

Diyarbakır Dicle Teknokent mühendisleri binaların dış yüzeylerini temizlemede kullanılan ve yurtdışında fiyatı 150 bin euroya ulaşan sistemi geliştirerek tamamen yerli ve milli imkanlarla 40 bin liraya üretti.

Haberler 10.04.2018 - 10:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr-Silvan Karayolunda bulunan Dicle Teknokent Teknoloji Transfer Ofisi mühendisleri binalarn d yüzeyini temizlemede kullanlan ve fiyat 100-150 bin euro arasnda deien sistemi yerli ve imkanlarla gelitirerek 40 bin liraya üretmeyi baard. Deterjana gerek duymadan çalan sistemin yurt dnda üretilenlerinden fark suyu anlk olarak saflatrarak d yüzeyleri temizlemesi ve iz brakmamas. Sistemde 20 metreye kadar olan yerler karbon fiber malzemeden üretilen hortum vastasyla temizlenirken 20 metreden yüksek yerler de robot vastasyla temizleniyor. Dicle Teknokent mühendisleri gelitirdikleri sistemin patentini almak için çalmalara balad.

Dicle Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Kemal Akklç, austos aynda kurulan Dicle Teknokent Teknoloji Transfer Ofisinin meyvelerini toplamaya baladklarn ifade ederek, Burada üniversitemizin mühendisleriyle beraber gelitirdiimiz bir d temizlik robotu var. Özellikle binalarn d yüzeylerinde tehlike arz eden yerleri temizlemede kullanlyor. Bizim avantajmz anlk premium osmos sistemi ile sular saflatrma ve bu saflatrlan suyla deterjana hiç ihtiyaç duymadan cam ve parlak yüzeyleri temizleme esasna dayanyor dedi.

Farkmz suyu anlk olarak saflatrarak sistemi gelitirmemiz

Gelitirdikleri sistemin dünyadaki benzer sistemlerden farknn da suyu anlk olarak saflatrmak olduunu vurgulayan Akklç, Normalde bu tür yerlerin temizlii için vinç gerekiyor. Vinçten ziyade daha yüksek yerler için de daclar kullanlyor. Burada insan gücünün devrede olmas büyük bir tehlike arz ediyor. Bu yapm olduumuz anlk osmos sistemi ile hem bu dertten kurtuluyor hem de yüzeylerin kolezyonunu önlemi oluyoruz. Bu da bizim Türkiyede duymadmz bir inovasyon. Dicle Teknokent mühendisleri ve üniversitemiz personelleri tarafndan gelitirildi. Patent çalmalar devam ediyor. Dünyada benzer sistemler var ama bizim buradaki farkmz suyu anlk olarak saflatrarak sistemi gelitirmemiz diye konutu.

Sistemin bütünü yerli ve milli imkanlar yapld

Sistemin bütününün yerli ve milli imkanlarla yapldn dile getiren Akklç, Bu sistem masraflar son derece ksyor. Birincisi deterjan kullanmyorsunuz. Kullandnz deterjanla hem insana hem de çevreye olan etkilerini minimuma indirmi oluyoruz. Kendi imkanlarmzla 40 bin lira toparlayarak bu sistemi oluturabildik. Dicle Teknokent olarak biz inovasyonla, yeniliklerle çalmamza devam ediyoruz. Eer bir fikri olan ya da katk sunmak isteyenler varsa kendilerini buraya davet ediyoruz. Hem burada oluan sinerjiden faydalansnlar hem de bize fikirleriyle katkda bulunsunlar ifadelerinde bulundu.

Yurt dnda 150 bin euro

Sistemin mimarlarndan Dicle Teknokent Transfer ve Teknoloji Ofisi Teknik Sorumlusu Uur Yaman, yurt dnda benzer sistemlerin fiyatlarnn 100 ile 150 bin euro arasnda deitiine dikkat çekerek, unlar kaydetti:

Bu ürün Dicle Teknokentin üretmi olduu güzel bir üründür. Premium osmos sistemleri dünyada artk yerini alm ve eski teknolojileri geride brakmtr. nsanlar artk doa ile dost ve tamamen ekolojik sistemlerle çalyor. Biz de insanlarn ihtiyaçlarna arz oluturmak için böyle bir cihaz tasarladk. Bu cihazn tamam bizim tasarmmz, bizim tornamzdan çkmtr. Silikon cam ve türevlerinin temizliini gerçekletiriyoruz. nsan faktörü yoktur. Hepsi tamamen bizim kendi içiliimizdir. Bu tür sistemler dünyada çok pahal sistemler. 100-150 bin euro arasnda deien fiyatlar la insanlar bu sistemleri satn alyor. Biz bunu çok daha düük maliyetle elde ettik ve faaliyete geçirdik. Türk insann bu sistemlere daha ucuz imkanlarla ulaabilmenin yolunu saladk. Bu anlamda da çok mutluyuz.

Ana Sayfaya Git