400 bin kişiye iş

ATATÜRK Baraj Gölü'nden Ceylanpınar üzerinden Mardin'e su getirecek olan, tamamlandığında 400 bin kişiye istihdam yaratacak, 221 kilometrelik sulama kanalının bitmek üzere olduğu belirtildi.

Haberler 16.03.2017 - 09:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Devlet Su leri (DS) Genel Müdürlüünce yürütülen projeyle 221 kilometre uzunluundaki Mardin-Ceylanpnar Sulama Ana Kanal tamamen hazr hale getirilirken, Mardinin Derik lçesinde yapmna balanan depolama istasyonunun inaat ise devam ediyor.

Mardine 55 kilometre mesafede ina edilen depolama istasyonunu ziyaret eden AK Parti Mardin Milletvekili Ceyda Bölünmez çankr, bölge halk ve çiftçilerin 2 milyon 167 bin 930 dekar tarm arazisini suyla buluturacak projenin hayata geçirilmesini dört gözle beklediini söyledi. 400 bin kiiye istihdam, yllk 500 milyon lira gelir salayacak projenin bu yl içinde tamamlanarak bereketli topraklarn su ile buluacan ifade eden çankr, DS GAP Bölge Müdürü Ahmet Ersin Gökçe ve sulama kanalndan Sorumlu ube Müdürü Halil Uslu ile görütü.

Mardin-Ceylanpnar Sulama Ana Kanal için çalmalarn 1997 ylnda baladn ve gelinen süreçte tamamlandn hatrlatan AK Partili çankr, hacimsel büyüklük olarak saniyede 200 metreküp su geleceini, bunun Türkiyedeki rmaklarn yllk ortalama debisinden daha fazla olduunu anlatt.

TERÖRÜ KÖKTEN KURUTACAK

187 milyon 408 bin liraya mal olacak sulama deposu için bu yl içerisinde Ambarl Köyünde 4 bin 350 dekar arazi kullanldn kaydeden çankr, toplam kamulatrma bedelinin 242 milyon 536 bin lira olduunu ve bugüne kadar 95 milyon lira ödeme yapldn anlatt. Modern sulamaya geçilmesiyle birlikte elektrik sarfiyatnn azalacan, isizlik sorunun ortadan kalkmas ve tarm üretimindeki artla bölgede refah seviyesinin artacan dile getiren çankr, Bölgeye tabiri caizse Türkiyenin en büyük nehri getirilecek. Bölgemiz insan açsndan hayati önem arz eden bu projenin ivedilikle tamamlanarak, bereketli Mardin ovasn Fratn suyu ile buluaca günler halkmzn ve çiftçimiz tarafndan dört gözle beklenmektedir. Proje ile ihya ve ina uygulamalarnda da terör sorunun çözümünde de önemli mesafeler alnacana inanyoruz. Kadim Mezopotamya ve Mardin Ovas Fratn cokun akan suyunu sabrszlkla bekliyor. nallah hep birlikte el ele vererek bu bereketli topraklar yeniden eski güzel günlerine kavuturacaz. Milletvekili olarak bu projenin bir an önce hayata geçmesini salamak adna gece gündüz demeden gayret göstereceiz ve bu çalmalarn hzla ilerlemesi için her türlü destei vereceiz dedi.

Projeyi yakndan takip eden Milletvekili Bölünmez çankrya sulama kanal hakknda bilgi veren DS GAP Bölge Müdürü Ahmet Ersin Gökçe, Atatürk Barajndaki suyun Mardin ve anlurfa olmak üzere iki kanala ayrldn söyledi. Bölge Müdürlüü olarak suyun toprakla bulumas için seferber olduklarn anlatan Gökçe, ana kanaln toplam 221 kilometre uzunluunda olduunu, bu kapsamda kanal inaatnn tamamlandn ve depolama inaatnn ifade ederek, Mardin Depolamas, Mardin il merkezinin 55 kilometre batsnda Derik lçesi Ambarl ve Boyakl köylerinin krsalnda ve Atatürk Barajndan sulama mevsimi dnda anlurfa Tüneli, Yukar Harran Ana Kanal ve devamnda Aa Mardin Ana Kanal vastasyla alnacak suyun kanal sonundaki Pompa stasyonu ile Mardin Depolamasna baslmas ve yine ayn pompa istasyonu marifetiyle sulama mevsiminde Mardin Depolamas 1.2.3 kademe pompaj sulamalarna verilmesi maksadyla DS 15. Bölge Müdürlüü sorumluluk sahasnda inaa edilmektedir. 2017 yl sonuna kadar bütün ovann suyla kavumasn salayacaz diye konutu.

Mardinde çiftçilik yapan Mehmet Kahraman da, proje kapsamnda Mardine su getirilmesinin duyduu memnuniyeti dile getirerek, Mardinde yaklak 2 milyon dönüm ekili alanmz var. Bu proje yarm asrlk bir özlemin, topran suyla bulumasdr. Sulama imkan ile bölgenin kalknacan, üretimin artacan böylece tersine göçün balayacan düünüyoruz diye konutu.

Ana Sayfaya Git