5 milyar lira hibe

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Hakan Kalender, 2020 yılına kadar 5 milyar liralık hibe kullandıracaklarını bildirdi.

Haberler 13.02.2018 - 08:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kalender, kurumun 2007 ylndan beri Avrupa Birlii (AB) desteiyle krsal bölgelerde yatrmclara kalknma hibeleri saladn söyledi.

Türkiye genelinde 42 ilde kuruma bal koordinatörlüün faaliyet gösterdiini ifade eden Kalender, et iletmelerinden süt iletmelerine, yumurtadan tavukçulua kadar birçok farkl sektörde farkl oranlarda hibe dattklarn belirtti.

Kalender, Katlm Öncesi Krsal Kalknma Aracnn (IPARD) birinci döneminde 11 bin projeyle yaplan 7 milyar liralk yatrmla 60 bin kiiye istihdam oluturduklarn vurgulad.

Hibe ve desteklerle krsaldaki ekonomik faaliyetlerin çeitlendirilmesine çaltklarn anlatan Kalender, yatrm yapmak isteyen giriimciye her türlü olana sunmaya çaltklarn dile getirdi.

- Kadnlara ve gençlere pozitif ayrmclk

IPARDn ikinci dönemine geçildiini bildiren Kalender, öyle konutu:

TKDK olarak kadn ve gençlere pozitif ayrmclk yapyoruz. Örnein, kadn yatrmc bavurduu zaman nihai sralama kriterlerinde ilave puan veriyoruz ve ön sraya çkmasn salyoruz. Gençlerde ise 40 yan altnda ise bavuru sahibi ald hibeye yüzde 5 hibe salyoruz, bu ekilde daha fazla faydalanmasn salyoruz. u an itibaryla IPARD 1de 11 bin bavurunun yars gençlerden ve kadnlardan olumaktadr. Bu, çok büyük bir baardr, kurum için de önemli bir artdr. IPARD 2 kapsamnda 2020 ylna kadar da 5 milyar kullanacaz, bunun için de u anda 2 ayr çarya çktk, bu çarlarda yaklak bin 600 projeye 800 milyon civarnda hibe vereceiz. kinci çarda da 300ü akn projeye hibe vereceiz. lk çarnn ödemeleri bu yl yaplacak, ikinci çarda projeler nihai hale geldi seçim yaplyor, bunlarn da sözlemeleri imzalanarak yatrma dönüecek.

- Projelerde STKlarla i birlii dönemi balyor

Kalender, dar bütçeli yatrmcya büyük avantaj salayacak yeni bir uygulamay daha hayata geçirdiklerini bildirdi.

Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakan Ahmet Eref Fakbabann talimatyla ücretsiz proje dönemini balattklarn duyuran Kalender, TKDKnin hazrlad IPARD projelerinin sivil toplum kurulular üzerinden yaplmasn önemsiyoruz. Ziraat, et, süt ve damzlk üreticileri birlikleriyle görümelerimizi tamamladk. lgili birliklerle protokol yapacaz ve eitimlerini biz salayacaz. Özellikle küçük projelerin vatandan belki bu konuda yeterince birikimi yoktur diye bu projelerin ücretsiz yaplmas imkann getirdik. Bu, çok önemli bir admdr, önemli bir uygulamadr. Hem vatandaa ücretsiz proje salayan hem de STKlarmz bu tip krsal kalknmaya destek olmasn salayc önemli bir i birliidir. ifadelerini kulland.

- Yatrmcnn ayana gidiyoruz

Kurum olarak doru projeyi ve yatrm bulabilmek için youn çaba gösterdiklerini ifade eden Kalender, farkl il ve ilçelerde tantm programlar yaptklarna deindi.

Bu yl yatrmlar tantabilmek amacyla giriimcinin ayana kadar gittiklerini vurgulayan Kalender, Biz köylere kadar inen bir mekanizmay kurduk ve bunu gelitiriyoruz. Arkadalarmz dorudan vatandan ayana gidiyor, güzel projeler varsa onlara bilgi veriyor, iyi projelerin gelmesini salyor. Elbette her yerden ve her köyden güzel proje gelmeyebilir ama en azndan biz varz, biz sizi destekliyoruz mesajn herkese veriyoruz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git