5 milyon emekliye kötü haber geldi!

2000 yılı ve sonrasında emekli olan yaklaşık 5 milyon kişinin merakla beklediği intibak kararı açıklandı. AYM eşit zam başvurusunu reddetti.

Haberler 19.01.2018 - 08:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Emekliler Dernei üyesi brahim Avc, 2000 yl öncesinde emekli olanlara yaplan intibak zammnn, 2000 yl ve sonrasnda emekli olanlara da yanstlmas için Kamu Denetçilii Kurumuna bavurdu. Kamu Denetçilii Kurumu bavuruyu hakl buldu. Bunun üzerine Avc, Ankara Mahkemesinde dava açt. Ancak mahkeme davay reddetti. Dava, Yargtaya tand. Yargtay i mahkemesinin kararn onaynca; Avc, Anayasa Mahkemesine bireysel bavuruda bulundu. Anayasa Mahkemesi (AYM) bu bavuruyu inceleyerek 10 Ocakta kararn açklad

AYM KARARI AçIKLADI

Anayasa Mahkemesi kararnda, Avcnn bavurusunda iddia edildii gibi anayasaya aykrln söz konusu olmad belirtildi. 2000 yl sonras emeklilerinin sosyal güvenlik hakknn ihlal edilmediini açklayan AYM, mahkemeye eriim hakknn devam ettiini de belirtti. AYM, konunun yetkisiz olduuna, mahkeme masraflarnn bavuran üzerinde braklmasna hükmetti.

DAVA AHMYE GDYOR

AYMnin tebliini dün alan Türkiye Emekliler Dernei avukat Cafer Tufan Yazcolu, üst mahkemenin kararn haksz bulduunu ifade etti. Konuyu Avrupa nsan Haklar Mahkemesine (AHM) tayacaklarn söyleyen Yazcolu unlar söyledi: Anayasa Mahkemesi iç hukuk yollarnn tüketilmesi açsndan gidilmesi zorunlu yerdi. imdi 6 ay içinde karar, nsan Haklar Mahkemesine tayacaz. Anayasa Mahkemesinin karar daha önce verilen bireysel bavuru kararlaryla çelikili yorum tamaktadr. Mahkeme kamu denetçilii kurumu kararn ve dosyadaki bilirkii raporlarn görmezden gelmitir.

HAKSIZLIK GDERLMEL

2000 ylndan önce emekli olan SSKllara intibak yasas çkartlm ve 2 milyondan fazla emekli 355 liraya varan zam almt. Hatta yaplan baz hatalar dolaysyla maa eksik baland tespit edilen 2 bin 500 kadar emeklimize 22 bin liray bulan toplu ödemeler de yapld. 31 Aralk 1999 tarihinde emekli olan bir vatanda bu haktan yararlanrken 1 Ocak 2000de yani bir gün sonra emekli olan birisi ise yararlanamad.

Ana Sayfaya Git