500 yıldır tuz üretiyorlar

Batman’ın Kozluk ilçesi Tuzlagözü ve Derince köylerinde 500 yıldır tuz üretiliyor. Köylüler, atalarının kendilerine miras bıraktığı mesleği sürdürerek, hayatlarını idame ediyor.

Haberler 15.08.2017 - 09:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kozluk ilçesi Tuzlagözü ve Derince köylerinde 500 yldr tuz üretiliyor. Köylüler, 7den 70e, atalarnn kendilerine miras brakt meslei sürdürüp, hayatlarn idame ettirebilmek için tuz üretiminde çalyor. Göletlerde üretilen tuzlar, çuvallara doldurularak, bölgede birçok il ve ilçesine gönderiliyor.

BÖLGENN BÜTÜN LLERNE SATIYORUZ

Tuzlagözü bölgesinde uzun yllardan beri kaya tuzunu yaptklarn anlatan Mehmet Sezgin, 500 yldan beri burada tuz üretimi yaplyor. Ben de kendimi bildim bileli tuz yapyorum. Birbirimizden örenerek baladk. Buradaki su kuyularnn tuzlu olmas nedeniyle kuyulardan çkarp oluturulan havuzlara dolduruyoruz. Burada 10 veya 11 gün günete kalyor. Su buharlatkça tuz oluyor. Daha sonra bu tuzu toplayp torbaya koyuyoruz. Batman, Diyarbakr, Bitlis, Mardin, Siirt yani Güneydounun bütün illerine satyoruz dedi.

Kaya tuzunun doal olmas nedeniyle sofralarda tüketildiini anlatan Ylmaz Sezgin ise Bu tuzu vatandalar doal olduu için sofralarda da kullanyor. çünkü daha salkl ve daha doalken damak tad da çok daha farkldr. Kuyulardan çektiimiz tuzlu su, birkaç gün dinlendirdikten sonra artlr ve havuza atlr. Havuzlarda buharlap suyu uçuyor tuzu yerinde kalyor. Buna doal kaynak tuzu denilir. Bu tuzun özellii turu, peynir ve salamura özellikleri ile hayvanclkta özellikle kullanlyor diye konutu.

Ana Sayfaya Git