6 ay elektriğe zam gelmez!

EPDK, elektrik fiyatlarındaki artışa karşı önlem alacağını bildirdi

Haberler 18.03.2022 - 00:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Enerji Piyasas Düzenleme Kurumu (EPDK) elektrik üretim maliyetlerinde yaanan fiyat artlarnn ksa ve uzun vadeli etkilerinin deerlendirileceini belirterek, elektrik maliyeti ve fiyatlarndaki arta kar 6 aya kadar önlem alabileceini duyurdu.

EPDKden yaplan açklamada, bugünkü kurul toplantsnda tüketiciye yönelik enerji maliyetlerinin düürülmesi ve arz güvenliinin salanmasna yönelik karar alnd aktarld.

Elektrik Piyasas Kanununa eklenen hükümle dünyada enerji piyasalarnda oluan fiyat artlarnn tüketicileri daha fazla etkilememesi için kurumun önlem alabilmesine imkan saland ifade edilen açklamada, unlar kaydedildi:

ELEKTRK FYATLARI

Ülkemizde hidrolik, rüzgar, güne, jeotermal, yerli kömür, ithal kömür ve doal gaz gibi birbirinden farkl kaynaklar vastasyla üretilen ayn miktarda elektrik enerjisi için katlanlan maliyetler birbirinden oldukça farkllk gösterebilmektedir. Yurt d piyasalardan kaynaklanan kömür ve doal gaz maliyetlerindeki artlar piyasamzda oluan elektrik fiyatlarn da etkilemektedir. Bu durum maliyetleri nispeten daha az artan kaynaklardan üretilen elektriin sat bedelinin de artmasna neden olabilmektedir. Bu maliyet farkllklar, birbirine yakn seyrederken ve elektrik piyasamzda herhangi bir soruna sebep olmazken, üretim kaynak maliyeti farkllklarnda yaanan artlar serbest piyasa fiyatlarnda makulün üstünde artlar da getirebilmektedir.

ÜRÜN KAYNAKLARI

Açklamada, ayn ürün için baz kaynak türlerindeki santrallerin maliyetlerini dahi karlayamadna iaret edilerek, Baka kaynak türlerinde ise ar oranda karlar oluabilmektedir. Bu durum sadece üreticiler açsndan deil ister serbest piyasadan, isterse düzenlenen tarifeden enerji alsn bütün tüketicilerimize fiyat art riski olarak yansyabilmektedir. Bu nedenle elektrik enerjisi fiyatlarnn makul olmayan deerlere ulamasnn önlenmesi, yaanan kaynak maliyeti artlar nedeniyle üretim yapamayan santrallerin de arz güvenliine katksnn salanmas ve piyasann salkl ve kesintisiz ileyiinin sürdürülebilmesi için kanunun verdii yetki çerçevesinde kurumumuzun alaca önlemlerin usulü belirlenmitir. Usul ve esaslar çerçevesinde arz güvenlii veya fiyat artlarnn tüketicilerimize olan etkileri ksa ve uzun dönemli olarak deerlendirilmesi sonucunda oluan artlar deerlendirilerek serbest piyasa yapsn bozmadan ve piyasann ileyiine müdahale etmeden Kurumumuzun kanunun cevaz verdii ölçüde 6 aya kadar önlem almas salanacaktr. ifadelerine yer verildi.

EPDKnin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanl ile arz güvenlii bata olmak üzere elektrik enerjisi ve kaynaklarnn fiyatlarn yurt içi ve yurt dnda takip etmeye devam edecei aktarlan açklamada, gerekli görülmesi halinde kanun ve mevzuat kapsamnda bütün önlemlerin alnaca vurguland.

Ana Sayfaya Git