6 aydan sonra yeniden uçuş!

Türkiye'nin, hava sahasını Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) tarafından işletilen Erbil Uluslararası Havalimanı'na açma kararının ardından 6 ay aradan sonra İstanbul'dan ilk direkt uçuş gerçekleştirildi.

Haberler 28.03.2018 - 09:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Hava Yollarna (THY) ait bir uçak, 150den fazla yolcusuyla yaklak 2,5 saat süren uçuun ardndan Erbildeki havalimanna yerel saatle 02.30da ini yapt.

Aslen Irakl olan ve Macaristann bakenti Budapetede yaayan Seyif Gaffur adndaki yolcu, AA muhabirine yapt açklamada, uçu yasa kalkmadan önce Erbildeki ailesini ziyaret etmek için Haburu kullanarak Iraka girdiini, bunun da kendisi için çok zor olduunu söyledi.

Karayolunda saatlerce süren yolculuun tam bir zdraba dönütüünü belirten Gaffur, Türkiye ve Erbil arasnda direkt uçularn balamasnn özellikle bölge halkna büyük kolaylklar salayacan dile getirdi.

ERBLE 6 AY SONRA YENDEN UçU

THYnin ilk uçayla Erbile gelen Türk vatanda Ik Eren de Daha önce rnak ve Mardin üzerinden geliyorduk. Ortalama 10 saatten aa sürmüyordu. imdi ise iki saatte gelebiliyoruz. dedi.

Erbilde elektrik mühendisi olarak görev yaptn ve i younluuna göre ayda 3-4 kez Türkiyeye gitmek zorunda olduunu aktaran Ali Bilgi ise seferlerin balamasnn en çok kendileri gibi bölgede çalan içiler ile i adamlarna yaradn kaydetti.

Babakan Binali Yldrm, geçen cuma günü gazetecilere yapt açklamada, Hava sahamz bugün itibaryla açyoruz. Bundan böyle Türkiyeden veya Avrupadan Erbile sivil amaçl ticari uçular gerçekletirilebilecek. ifadelerini kullanmt.

Irak Babakan Haydar el-badi, 13 Martta, Erbil ve Süleymaniye havalimanlarna uygulanan yurt d uçu yasann kaldrldn bildirmiti.

Irak merkezi hükümeti, IKBYnin 25 Eylül 2017de gayrimeru referandum düzenlemesini gerekçe göstererek, 29 Eylül tarihinde Erbil ve Süleymaniye havalimanlarndaki uluslararas uçak seferlerini askya alma karar almt.

Yasak srasnda Irakl yolcular, stanbuldan Mardin veya rnaktaki erafettin Elçi Havalimanna gelip, oradan da 15 saati bulan karayolu seyahatiyle Habur Gümrük Kapsn kullanarak ülkelerine giri yapabiliyordu.

Ana Sayfaya Git