6 aylık stok var

TGDF Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Duruk "Hafta sonu dışarı çıkma yasağı kimseyi endişelendirmemeli. Gıda ve içecekte üretim ve dağıtım faaliyetleri hafta içi tüm hızıyla sürüyor" dedi.

Haberler 17.04.2020 - 01:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Gda ve çecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Duruk, hafta sonlar uygulanacak sokaa çkma yasann kimseyi endielendirmemesi gerektiini belirterek, Gda ve içecekte üretim ve datm faaliyetleri hafta içi tüm hzyla sürüyor. Türkiyenin gda ve içecekte en az 6 aylk stoku var. ifadelerini kulland.

Meyve Suyu Endüstrisi Dernei (MEYED) Yönetim Kurulu Üyesi ve Aroma Yönetim Kurulu Bakan Vekili de olan Duruk, yapt yazl açklamada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle vatandalarn son zamanda youn bir ekilde gda ve içecek alveriine yöneldiini anlatt.

Evde kalnan süre uzadkça tüketicilerin ald ürünlerin farkllk gösterebildiini dile getiren Duruk, ilk balarda sadece un, makarna, sv ya gibi temel tüketim maddeleri ile temizlik ürünleri tercih edilirken, zamanla alnan eylerin farkllatn bildirdi.

Duruk, Tüketiciler evde kaldkça içecek, attrmalk, kuru yemi ve meyve gibi ürünleri de almaya balad. Yani artk insanlar evde kalmann tadn çkaryor. Evde tüketime yöneldi. deerlendirmesinde bulundu.

- Sanayici ürün tedarikini hafta içi aralksz sürdürüyor

Geçen hafta ilk kez uygulanan ve bundan sonraki süreçte de devam edecei açklanan hafta sonu dar çkma yasann kimseyi endielendirmemesi gerektiini vurgulayan Duruk, u açklamalarda bulundu:

Gda ve içecekte üretim ve datm faaliyetleri hafta içi tüm hzyla sürüyor. Sanayicilerimiz, üreticilerimiz perakendecilere ürünleri hafta içi kesintisiz olarak ulatryor. Türkiyenin gda ve içecekte en az 6 aylk stoku var. Hiçbir sknt yaanmaz. Vatandalarmzdan ricamz alverilerini hafta içine yaymalar. Yani pazartesi ve cuma günleri market ve dier alveri noktalarnda younluk olacan düünüyoruz. Bu yüzden alveri için sal-çaramba-perembe günleri tercih edilmeli.

- Acilen milli bir tarm politikas oluturulmal

Mahmut Duruk, salgnn gda, tarm ve hayvancln ne kadar önemli olduunu bir kez daha gösterdiinin altn çizerek, u ifadeleri kulland:

Salgn kontrol altna alnd andan itibaren çok acil milli tarm politikas oluturulmal. Bu politikay oluturacak kurulda bürokratlar, sanayiciler, üniversiteler, bilim adamlar ve ilgili STKlar olmal. En fazla 6 ay içerisinde bu konuda adm atlmal. Bakn mesela patates bir yl 5 lira oluyor ertesi yl çöpe atlyor. Ayn durum farkl ürünlerde de söz konusu.

Duruk, hazine arazilerinin tekrar tarma açlmasnn tek bana bir çözüm olmadn kaydederek, milli tarm politikasyla en üst noktadan planlanma yaplmas, hangi bölgede hangi ürünlerin ekilip dikileceinin belirlenmesi, toplulatrma ve ölçek ekonomisine geçilmesi gerektiini vurgulad.

- Gelecek süreçte tarmda iyi olan ülkeler ön plana çkacak

TGDF Yönetim Kurulu Üyesi Duruk, tarmda ülkelerin kendi kendine yetmesinin çok önemli olduunu belirterek, ileride silah olann deil gda ve tarmda kendisine yeten ülkelerin öne çkacan bildirdi.

Mevcut durumda artk baz ürünlerde ülkelerin ihracat kstlamas getirdiini kaydeden Duruk, Mesela u anda buday ihracatna baz ülkeler kstlama getirdi. Bu kstlama ilerleyen günlerde belki baka ürünlerde olacak. Yani parasn verseniz bile ürün bulamayacak veya alamayacaksnz. açklamasnda bulundu.

Duruk, herhangi bir tarmsal üründe arzn yüzde 10 eksilmesinin fiyata yüzde 50 art olarak yansdn ifade ederek, Bu oran artabiliyor da. Söz konusu durum milli tarm politikasyla planl ekim dikim yapmann önemini bize gösteriyor. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git