6 bin ton ceviz!

Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde, ceviz hasadına başlandı. İl Tarım ve Orman Müdürü Rıfat Çelik, bu yıl 6 bin ton ceviz hasadı beklediklerini, çiftçilerin üretimden memnun olduğunu söyledi.

Haberler 09.10.2021 - 09:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kent merkezine yaklak 85 kilometre uzaklkta bulunan ve kaliteli ceviziyle ün kazanan Van Gölü kysndaki Adilcevaz ilçesinde, ceviz hasad balad. Büyüklüü, lezzeti ve ya oranyla Türkiyenin en kaliteli cevizlerinden olan Adilcevaz cevizi, özellikle Süphan Dann bin 800 rakmdaki yerleim alannda yetiiyor, sipari üzerine Türkiyenin birçok iline gönderiliyor.

YÜKSEK RAKIMDA YETYOR

lçede yaklak 40 yldr ceviz fidan üretimi yapan Mehmet Akkoyun, ekim ayyla birlikte hasadn baladn söyledi. Türkiyenin en lezzetli cevizinin Adilcevazda üretildiini anlatan Akkoyun, Adilcevazda ceviz fidan üreticilii yapyoruz. Bu ylki ceviz hasadmza baladk. Hasadmz her yl iklime bal olarak deiiyor. Adilcevaz cevizi, dier çeitlerine göre çok özel bir cevizdir. Yayla, tadyla, aromasyla farkldr. Bir yiyen bir daha istiyor. Vazgeçilmez bir tad ve aromas var. Fidan üretim yerimiz ise bin 800 rakmdadr. Cevizin yüksek rakmda üretilmesi tadna katk salyor dedi.

BU YIL DAHA Y BR VERM BEKLYORUM

Geçen yla göre bu yl ceviz hasadndan daha iyi bir verim bekledikleri söyleyen Akkoyun, Cevizin bakm ne kadar güzel olursa, o kadar güzel meyve verir. Cevizin seneye meyve verecei gözlenip, bu yl oluturuluyor. Güzel bir bakmla seneye hazrlk yaplyor. Kuraklk bizi de etkiliyor. Bu sene hasat ettiimiz cevizin iç kalite oran, geçen yl aldmz verimden daha mükemmel. Hemen hemen hiç bo yok. Geçen yl eylül aynda ar scak olduu için biraz kalite düüklüü oldu. Ama bu sene gayet güzel. Fidan üretimimiz yerli ve milli çeitlerdendir. Tescilli olan Adilcevaz ve Kazankaya çeitlerimizdir. Meyve gramaj olarak yüksektir. Kazankaya çeidimiz kabuklu olarak 20 gramdr. Yayla, tadyla, içinin rahat çkmasyla çok iyi bir ceviz çeidimizdir. Üretimimiz her geçen yl artyor. Türkiyenin her ehrine kargoyla gönderiyoruz. Özellikle kendi bölgemizden daha çok talep alyoruz diye konutu.

l Tarm ve Orman Müdürü Rfat çelik ise Adilcevaz cevizinin oldukça lezzetli olduunu belirterek, çiftçilerimizle sürekli görüüyoruz. Bu yl daha iyi olduunu bize söylüyorlar. Bu yl 6 bin ton hasat bekliyoruz. Bu cevizlere, Türkiyenin birçok ilinden de talep var dedi.

Ana Sayfaya Git