7 ilde kadın istihdamına aylık 3 bin 984 TL hibe desteği

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Cevdet Ceylan, 7 ilde uygulanan 'Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi' kapsamında küçük ölçekli işletmelerde kadın istihdamı sağlayan işverenlere 2022 yılı için aylık 3 bin 984 TL hibe desteği verileceğini duyurdu.

Haberler 02.03.2022 - 01:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

SGK Bakan Cevdet Ceylan, Ankarada otelde düzenledii basn toplantsnda, 17 Mays 2021de 7 ilde hayata geçirdikleri Kaytl Kadn stihdamnn Desteklenmesi Projesinin tantmn yapt. Ceylan, sosyal güvenlik sistemindeki en önemli sorunlardan birinin kayt d istihdam dierinin de kadn istihdamnn gelimi ülkelere göre istenilen seviyelerde olmamas olduunu belirterek, Bu sorunlar sosyal güvenlik sistemine ve dolays ile ülke ekonomisine ciddi zararlar vermektedir. Ayrca kadnlarn i gücü piyasasna katlm kadnn ekonomik özgürlüünü salad gibi kendine olan güvenini ve toplumsal saygnln da artrmaktadr. Ancak dünyada ve Türkiyede erkeklerle istihdam oran karlatrldnda; kadnlarda istihdam orannn daha düük olduu görülmektedir dedi.

KADINLARIN KAYIT DII çALIMA ORANI 21 PUAN DÜTÜ

SGK Bakan Ceylan, 2020 yl verilerine göre kadnlarda istihdam oranlarnn Türkiyede yaklak yüzde 26, ktisadi birlii ve Gelime Tekilat (OECD) ülkelerinde yüzde 48, AB ülkelerinde ise yüzde 62 olduunu kaydedip, Kadnlarn kayt d çalma oran son 10 ylda 21 puan düerken, erkeklerde 10 puan düü yaanmtr. Yani kadnlarda kayt d istihdam orannda erkeklere kyasla 2 kat bir azalma gerçeklemitir. Öte yandan küçük iletmelerde kayt d istihdam oran genele kyasla oldukça yüksektir. 10 ve daha az içinin çalt küçük ölçekli i yerlerinde kayt d istihdam oran yüzde 54tür. Kadnlarn igücüne katlmlarnda ve kayt d istihdam oranlarnn düürülmesinde istenilen seviyelere henüz gelinememitir. Kadn istihdamn artrmak için yaplan bu düzenlemeler ile 2002 ylnda yaklak 1 milyon olan kadn sigortal says en son açklanan verilere göre 2021 ylnn Kasm aynda yaklak 5,1 milyon kiiye ulamtr diye konutu.

AYLIK 3 BN 984 TL HBE DESTE SALANACAK

Projeyle ilgili SGK Bakan Ceylan, Kaytl Kadn stihdamnn Desteklenmesi Projesi giriimci kadnlar desteklemek, rekabete daha dayankl hale getirmek ve temelde kaytl kadn istihdamn artrarak kayt d istihdam oranlarn düürmek için hayata geçirilmi AB ile ortaklaa finanse edilen bir hibe projesidir. Projenin ana mant kadn iverenlerin ilave olarak istihdam edecekleri kadn içiler üzerine kurgulanmtr. Proje kapsamnda, özellikle küçük ölçekli, içi says 9 ve daha aada olan iverenler ilave kadn istihdam salamak koulu ile projeden faydalanacaktr. Proje, Ankara, stanbul, Samsun, Aydn, Denizli, Kahramanmara ve anlurfa illerinde uygulanacaktr. Projenin hibe bavurular 21 ubat 2022 tarihinde balam olup bu tarihten itibaren ilave istihdam salayan iverenlerimiz projeden faydalanabilecektir. Yine proje kapsamnda 4 bin kadn iverenimiz projeden fayda salayacak olup yanlarnda çaltracaklar 4 bin kadn içimiz de istihdam edilmi olacaktr. Proje için gerekli artlar salayan iverenlerimize 2022 yl için aylk 3 bin 984 TL hibe destei salanacaktr dedi.

Ana Sayfaya Git