7 tuzağa dikkat

Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü, sosyal medyada sahte profillerle yapılan dolandırıcılık yöntemleriyle ilgili uyardı. Dolandırıcılığa karşı alınabilecek önlemler sıralandı.

Haberler 28.01.2022 - 10:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Ticaret Bakanl Tüketicinin Korunmas ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüü, sosyal medya üzerinden gerçekletirilen dolandrclk yöntemlerine ilikin tüketicilere uyarda bulundu.

Genel Müdürlüün internet sayfasnda yer alan duyuruya göre, sosyal medya platformlar, dolandrclarn sahte profillerin arkasna saklanmasn veya gerçek hesaplar ele geçirmesini salyor.

Dolandrclar, kiilerin güvenini kazanmak için tandklar biri gibi davranrken, bu kiiler, para ve kiisel bilgi istemeden haftalarca dolandracaklar kiiyle sohbet edebiliyor.

Duyuruda, sosyal medyada yaanan dolandrclk olaylarna ilikin örneklere de yer verilirken, söz konusu örnekler öyle sraland:

ve Yatrm Dolandrcl: Size bir i veya çok para kazanmanz için yatrm frsatlar vadeder. Bu teklifler yalnzca paranz, kiisel bilgilerinizi veya banka hesap bilgilerinizi almak için yaplan bir hiledir.

Sahte Ödül, çekili ve Piyango Dolandrcl: Size bir ödül kazandnz söyler ancak ödülü almak için bir ücret ödemenizi veya banka hesap bilgilerini vermenizi ister.

Romantik Dolandrclklar: çevrim içi bir iliki içeriyor ancak güveni kazandktan sonra genellikle para veya kiisel bilgi göndermenizi ister.

Abonelik Tuzaklar: Sizi ücretsiz bir deneme teklifine veya bilginiz olmadan ücretli bir abonelie kaydolmaya ikna eder.

Sahte Influencer Sponsorluklar: Sponsorluk frsatlar sunan gerçek markalar gibi görünür ancak takipçileri artan etkileyicileri/sosyal medya kullanclarn banka bilgilerini paylamalar için kandrr.

Piyasa Fiyatnn çok Altnda Fiyatl Cep Telefonlar ve Dier Elektronik Cihazlar için Reklamlar: Bu ürünler asla teslim edilmez.

Kimlik Av Dolandrclklar: Parolanz veya hesap bilgilerinizi çalmak üzere sahte bir giri balantsn tklamanz amacyla sizi kandrmak için e-posta veya metin mesajlar kullanrlar.

- Sosyal medyadan mesaj atan tandnz arayn

Genel Müdürlük, bu dolandrclklardan kaçnmak için yaplabilecekler konusunda ise u uyarlarda bulundu:

üpheli sitelere veya hesaplara dikkatli davrann. Dolandrclk, dostça bir istekle balayabilir. Tandnz birinden garip bir mesaj alrsanz, bu kiiyle dorudan iletiime geçin. Kiiyi arayn veya yüz yüze konuun.

Sosyal medyada sizi takip eden yabanclara ve sizden bir eyler vermenizi veya paylamanz isteyen mesajlara kar tetikte olun. Dolandrclar paranzn ve kiisel bilgilerinizin peindedir. Cevap vermeyin.

Yant vermeden önce her zaman iletiimde olduunuz kii veya irketin hesabn ve kimliini dorulayn. Gönderenin e-posta adresine veya URLsine yakndan bakn. Söyledikleri kii olduklarndan emin olmak için kii veya irketle dorudan iletiime geçin veya web sitelerine bakn.

Bilgisayarnz ve cihazlarnz koruyun. Güvenlik yazlm kullann ve çok faktörlü kimlik dorulama kullanarak hesaplarnz koruyun.

Ana Sayfaya Git