Araziler tarıma kazandırılıyor

Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa üçgeninde bulunan sönmüş volkanik Karacadağ'ın binlerce yıl önce püskürttüğü lavların üzerini örttüğü bereketli topraklar, Bağlar Belediyesi tarafından yapılan çalışma ile tarıma kazandırılıyor. Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, "Çalışmada, bölgede bulunan taşlar, hak sahiplerinin de izniyle ücretsiz olarak kaldırılıp tesislerde işlenerek yol çalışmalarında kullanılıyor. Yapılan çalışmayla bugüne kadar 20 bin dönümlük alan tarıma kazandırıldı" dedi.

Haberler 04.12.2021 - 00:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda Balar Belediyesi tarafndan yaplan çalmada, binlerce yl önce volkanik Karacadan püskürttüü lavlarla üzeri kapanan bereketli topraklar, üzerindeki talardan arndrlarak tarma kazandrlyor. Diyarbakr, Mardin, anlurfa üçgeninde bulunan sönmü volkanik Karacada bölgesinde bulunan talar, hak sahiplerinin de izniyle ücretsiz olarak kaldrlp tesislerde ilenerek yol çalmalarnda kullanlyor.

Araziler tarma elverili hale getiriliyor. Yaplan çalmayla bugüne kadar 600 bin ton asfalt üretimi yaplrken 20 bin dönümlük alan da tarma kazandrld. çiftçilerin pirinç ve buday arlkl ekim yapt bölgede önümüzdeki yl 20 bin dönümlük bir alann daha tarma elverili hale getirilmesi hedefleniyor.

TARIMA CDD KATKIMIZ OLDU

Balar Belediye Bakan Hüseyin Beyolu, yaptklar çalma ile tarm sektörüne ciddi katklar olduunu belirterek, unlar söyledi:

Biz göreve geldiimiz günden bu yana 32 ay geçti. Belediyemize ait ta krma eleme kompresörü ve asfalt plentini kurduk. O bölgede bugüne kadar 20 bin dönüm alan temizledik, tarma elverili hale getirdik. Hiçbir ücret almadan hak sahiplerinin tarlalarn temizledik, onlara verdik. u anda tarmsal faaliyetlerde bulunuyorlar. Pirinç, buday ekiyorlar ve tarma ciddi bir katkmz oldu. Orada topladmz talarla da asfalt malzemesi üretiyoruz. 2,5 yl zarfnda 600 bin ton da asfalt serimi yaptk. Dolaysyla o talar toplayarak vatandalarmza asfalt hizmeti olarak götürüyoruz. Dier taraftan da talk topraklarmz, yllarca bo kalp hiçbir ilem yaplmayan o topraklar u anda tarma elverili hale getirdik. nallah hedefimiz bir 20 bin dönümü daha temizleyip tarma elverili hale getirmektir.

Ana Sayfaya Git