Çiftçinin kazancı!

Bingöl'de devlet desteği ve SÜTAŞ'ın alım garantisi vermesiyle yemlik mısır ekimine yönelen üretici, buğdaya kıyasla 4 kat fazla kazanç elde etti.

Haberler 21.09.2019 - 10:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bingölde kurulacak Entegre Teknik Hayvanclk ve malat Sanayi için çalmalarn sürdüren SÜTAn alm garantisi vermesi, devletin de destek salamas sayesinde yemlik msr eken çiftçinin kazanc 4 kat artt.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann çars üzerine Bingölün çeltiksuyu köyünde SÜTA tarafndan kurulumuna balanan Entegre Teknik Hayvanclk ve malat Sanayi için çalmalar hzla sürüyor.

Bingölde Proje Bazl Tevik Sistemi kapsamnda desteklenen 19 firma arasnda yer alan SÜTA tarafndan 733 milyon 709 bin lira maliyetle hayata geçirilecek tesiste kurulacak çiftliklerin yem ihtiyacn karlamak için msr üretimine yönelen çiftçi kazançl çkt.

Devletin sunduu tohum ile gübre destei ve SÜTAn alm garantisi vermesiyle kentte 6 bin dönüm alanda silajlk msr eken üreticiler yaklak 30 bin ton rekolte elde etti.

Ürünün tonunu 200 liradan SÜTA ve Bingöl Damzlk Sr Yetitiricileri Birliine satan ve bu sayede budaydan 4 kat fazla kazanç salayan Bingöl çiftçisinin yüzü gülüyor.

- çiftçiye 6 milyon lira gelir

Bingöl Damzlk Sr Yetitiricileri Birlii Bakan Doan Koç, kent genelinde yaklak 6 bin dönümde yem bitkisi olarak silajlk msr ekildiini söyledi.

Koç, SÜTAn alm yapmasyla bölgedeki bitkisel üretimde canllk yaandna iaret ederek, Bingöl çiftçisi bundan sonra malmz satamyoruz sknts yaamayacak. Hem SÜTA hem de Birlik olarak yem almlarna baladk. dedi.

Böylece yem bitkisi üretiminin artacana dikkati çeken Koç, Bingölde bo tarla kalmamasn umut ettiklerini aktard.

Koç, bölgede 30 bin ton silajlk msr üretimi yapldna iaret ederek, Bunu paraya dönütürdüünüz zaman yaklak 6 milyon lira gelir demek. Ekonomik anlamda bu, Bingöl için ciddi bir servettir. Yem bitkilerinden de en karls msrdr. diye konutu.

- Destek sayesinde çiftçimizin silajlk msr yerde kalmayacak

Koç, Dou Anadolu Projesi kapsamnda Bingöldeki üreticiye 1,5 milyon lira ekipman destei verildiini, çiftçilerin daha modern tarm tekniklerini kullanarak üretim yaptn anlatt.

10 traktör römorku, 5 silaj biçme makinesi, ta toplama ve ta krma makinesi alnd, gübre atma ve silaj paketleme tesisi kuruldu. Bu destekler sayesinde çiftçilerimizin silaj yerde kalmayacak. ifadesini kullanan Koç, Birlik olarak bin 500 ton silajlk msr alm yaptklarn ve bunu paketleyip üyelere kar amac gütmeden vermeyi taahhüt ettiklerini söyledi.

- 4 kat daha fazla kazancmz oldu

Merkeze bal Garip köyünde yaayan Lütfü Karinçu da daha önce buday ektiini, kimi zaman da tarlay bo braktn ifade etti.

SÜTAn yatrm sayesinde Bingöl Ovasna bereket geldiini belirten Karinçu, Silajlk msr çiftçiyi memnun etmitir. Her sene buday ekiyorduk. Budaya kar 4 kat daha fazla kazancmz oldu. Bunun için her yl msr ekmeyi düünüyoruz. Yani msr ekmek budaya göre çok çok iyi. çünkü çiftçinin yüzünü güldüren msr. diye konutu.

- SÜTAa gönderiliyor

Diyarbakrn Silvan ilçesinden Bingöle gelerek kiralad tarlalarda üretim yapan çiftçi hsan Demirkran da SÜTAn yem için alm garantisi verdiini, ayrca nakliye destei saladn söyledi.

SÜTA ile konutuk, anlamamz yaptk. diyen Demirkran, silajlk msr kamyonlarla SÜTAa gönderdiklerini ifade etti.

Ana Sayfaya Git