Diyarbakır'da mısır rekoltesinde beklenti yüksek

Tarım ve Orman Bakanlığının desteği, modern tarım tekniklerinin kullanılması ve tohumunda yapılan ıslah çalışmaları sayesinde çiftçilerin mısıra yöneldiği Diyarbakır'da bu sezon yüksek rekolte bekleniyor.

Haberler 26.09.2020 - 00:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakanlkça salanan destekler ve çalmalarla Diyarbakrda msr ekim alan her geçen yl artyor. Msr ekilen alan geçen yl 208 bin dekar iken bu yl 380 bin dekara çkt.

Tarm ve Orman l Müdürü Mustafa Ertan Atalar, kentin sulanabilir tarm arazilerinde genellikle msr ve pamuk yetitirildiini söyledi.

- Hasat da verim de iyi gidiyor

Msr ekim alannda ciddi bir art yaandn kaydeden Atalar, Msr ekim alanndaki art beraberinde bu yl ciddi bir rekolte artna vesile olacak. Geçen yla oranla yüzde 66 rekolte art olacan tahmin ediyoruz. Yaptmz ölçümlerde bu yl 381 bin ton civarnda rekolte tahminimiz var. çiftçimiz de oldukça memnun. Hasat da verim de iyi gidiyor. diye konutu.

çiftçilere ton bana 30 lira ürün destei ve ayrca dekar bana 29 lira mazot ve gübre destei verildiini ifade eden Atalar, geçen yl msr üreticilerine 8 milyon 600 bin lira destekleme ödemesi gerçekletirildiini, bu yl ise ödemeler netletiinde rakamn belli olacan belirtti.

Atalar, hasat sezonundaki çiftçilere bereketli bir sezon dileinde bulundu.

- Buday ve pamuktan sonra msra yöneldi

Bismil ilçesine bal krsal Bozçal Mahallesinde msr hasad yapan Adnan Bozçal da 23 yldr çiftçilikle uratn belirtti.

Daha önce buday ve pamuk ektiini anlatan Bozçal, son 10 yldr pamua göre daha çok kazanç elde ettii msr üretimine yöneldiini söyledi.

Bozçal, öyle konutu:

Pamuu sattmz zaman paramz almak için 3 ay bekliyorduk. Msr sattnda 10 gün içinde paray alyorsun. u an biçtiim ürün direkt kamyonlarla sattm fabrikaya gidiyor. Msrdan iyi verim alyoruz. çok ükür kazancmz da iyi. Sa olsun devletimiz bize mazot, gübre, ürün destei veriyor. Temennimiz devletimizin biraz daha ürün desteini artrmas.

Msr ekimine ilk balad zamanlarda dekardan ortalama 1 ton verim elde ettiini bildiren Bozçal, yeni çeit tohumlarn çktn, u an ortalama 1 ton 700 kilogram verim aldn, hedefinin gelecek yl dekardan 2 ton ürün elde etmek olduunu söyledi.

Bozçal, iyi bir verim almak için yeni çeit tohum, gübre, bakm ve zamannda sulama yapmann çok önemli olduunu, bu artlarn yerine getirilmesi durumunda iyi verim alnabildiini aktard.

Ana Sayfaya Git