Hamam böceğinin tanesi 10 liradan alıcı buluyor

Antalya'da bir girişimci kurduğu çiftlikte ürettiği 12 böcek çeşidiyle iç piyasadaki canlı yem ihtiyacını karşılıyor.

Haberler 23.01.2020 - 09:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Antalyal bir giriimcinin, etçil hayvanlarn canl yem ihtiyacn karlamak için kurduu çiftlikte ürettii hamam böceklerinin tanesi 10 liraya kadar alc buluyor.

ç piyasadaki canl yem ihtiyacn karlamak için Tarm ve Orman Bakanlnn izniyle Antalyada kurulan böcek çiftliinde hijyenik ortamda hamam böcei, çekirge, crcr böcei, un kurdu, morio kurdunun da aralarnda bulunduu 12 çeit böcek üretiliyor.

Hayvanat bahçeleri, pet shop maazalar, tavuk çiftlikleri, akvaryumcular ve amatör balkçlardan canl yem olarak talep gören böcek ve kurt çeitleri, sabr isteyen zahmetli ve masrafl bir süreçle üretiliyor.

Üretimi yaplan hamam böcei çeitlerinin tanesi, iç piyasada 45 kurutan balayp, 10 liraya kadar alc buluyor, kilogram 90 liray bulan un kurdu ise krmz etten pahal oluuyla dikkati çekiyor.

Canl yem çiftliinin sahibi Selami Gökgöl, AA muhabirine, 17 yl önce 3 arkadayla birlikte balad canl yem üretimini, dier ortaklarnn çeitli nedenlerle sektörü brakmas nedeniyle bugün tek bana sürdürdüünü ifade etti.

Canl yem üretimini her yl daha profesyonel yapmaya baladn ve iletmesini sürekli gelitirdiini anlatan Gökgöl, burada ürettii özellikle hamam böceklerinin iç piyasada youn talep gördüünü belirtti.

Gökgöl, hamam böcei yetitirmenin oldukça zahmetli olduunu ve sabr istediini dile getirerek, 100 metrekare alanda ayda yaklak 3 bin hamam böcei ürettiklerini kaydetti.

- En ucuzu 45 kuru

çiftlikte 4 çeit hamam böcei üretildii bilgisini veren Gökgöl, Bu hamam böceklerinin fiyat 45 kurutan balyor, 10 liraya kadar çkyor. En pahal hamam böcei halk arasnda casus böcei olarak bilinen madagascar cinsi. Tanesi 10 lira, proteini de yüksek bir böcek. Bu hamam böceinin de 10 liralk deere ulamas için de yaklak 9,5 aya ihtiyac oluyor. Bu sürede masraf çok oluyor, rahatlkla da 9 lira yiyor. Bizim 1 lira gibi bir kazancmz oluyor. eklinde konutu.

Bu hamam böceklerinin üzerine cip yerletirilip, uzaktan kumanda ile hareket ettirildiine ve bu nedenle casus böcei de denildiine iaret eden Gökgöl, böceklerin bu ekilde ABDde çok yaygn kullanldn aktard.

Selami Gökgöl, bu böcei genellikle hobi amaçl evde hayvan besleyenlerin aldn, çinde ise insanlarn da gda olarak bu böcei tükettiini kaydetti.

çiftlikte üretilen kurtlarn fiyatnn deitiini belirten Gökgöl, un kurdunun kilogramnn 90 liradan satldn bildirdi.

Bu alanda merdiven alt üretim yapanlarn olduuna dikkati çeken Gökgöl, kendi çiftliklerinde hijyenik ortamda, bilinçli üretilen canl yemin kalitesi ile merdiven alt üretilenlerin e deerde olmadna dikkati çekti.

Ana Sayfaya Git