Kripto paralarda yasallaşmanın zemini hazırlanıyor

Merkez Bankası'nın Resmi Gazete'de yayımlanan "Ödemelerde Kripto Varlıklarının Kullanılmamasına Dair Yönetmelik" ile ilgili değerlendirmelerde bulunan yerli kripto para borsası Narkasa'nın CEO'su Erdal Kaya, "Bu yönetmelikte Merkez Bankası ilk kez kripto para tanıtımı yapıldı. Bu önemli bir eşik. Öte yandan genel kanının aksine yayınlanan yönetmelikte bireysel kullanıcıların ya da şirketlerin kripto para yatırımı yapmasını engelleyen bir durum yok" dedi.

Haberler 17.04.2021 - 10:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

16 Nisan 2021 tarihli 31456 Sayl Resmi Gazetede yaymlanan yönetmelikte kripto paralar, Kripto varlk, datk defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanlarak sanal olarak oluturulup dijital alar üzerinden datm yaplan, ancak itibari para, kaydi para, elektronik para, ödeme arac, menkul kymet veya dier sermaye piyasas arac olarak nitelendirilmeyen gayri maddi varlktr eklinde tanmland.

Bu tanmlamann Merkez Bankas tarafndan ilk kez yapldn aktaran Narkasa CEOsu Erdal Kaya, 2021 ylnda resmi makamlarn kripto paralar üzerine ciddi çalmalar olduunu görüyoruz. Bu çalmalarn yasaklamaya yönelik deil, yasal bir zemin oluturmaya yönelik olduunu söylemek mümkün. Bugünkü kararn kripto paralar için önemli bir eik olduunu görüyoruz. Merkez Bankasnn ilk kez kripto paralar tanmlamas çok önemli ifadelerini kulland.

KRPTO PARALARLA TCARET YASAKLANMADI

Yaynlanan yönetmelikle ilgili kafa karkl yaandn belirten Erdal Kaya, Borsamzn destek ekibine yöneltilen sorularda ve baz sosyal medya paylamlarnda kripto para borsalarnn kapand veya kripto varlklarn yasakland yönünde yanl bir algnn olutuunu gördük. Bu yönetmelik Merkez Bankasnn yönetmelii olduu için Merkez Bankasna tabi bankalar ve dijital ödeme platformlarn ilgilendiriyor. Genel ticaret açsndan herhangi bir sorun tekil etmiyor ve bir yasak söz konusu deil. steyen direkt cüzdan transferi ile kripto para ödemesi almaya devam edebilir, bunu engelleyen bir durum yok dedi.

KRPTO PARA BORSALARI VE KRPTO VARLIKLARLA LGL BR YASAK SÖZ KONUSU DEL

Yönetmeliin dayanak maddesinde de belirtildii üzere yaplan düzenlemenin ödeme ve elektronik para kurulularna yönelik olduunun altn çizen Erdal Kaya, Düzenlemenin kripto paralarn alm satmna araclk hizmeti veren kripto para borsalaryla bir ilgisi yoktur. Ayn ekilde söz konusu yönetmelikte kripto varlklarn yasaklandna dair herhangi bir ifade de yoktur. Yönetmelikte sadece ödeme ve elektronik para kurulularnn kripto varlklar dorudan veya dolayl kullanm yasaklanm, bu dorultuda bu kurulularn kripto para borsalarna araclk hizmeti sunamayaca belirtilmitir. Narkasann da herhangi bir ödeme ve elektronik para kuruluu ile dorudan veya dolayl bir ilikisi bulunmamaktadr. Kullanclarmz ilemlerine güvenle devam edebilir.

BAKANLIK KRPTO PARA BORSALARINA KULLANICI VERLERN STEMT

Nisan aynn ilk günlerinde Hazine ve Maliye Bakanlnn, Türkiyede ilem yapan kripto para borsalarna bir tebligat göndererek tüm kullanclarnn verilerini istediini belirten Erdal Kaya, Bakanlk kullanclarn TC kimlik numaralar, cüzdan numaralar, kayt tarihleri ve Türk Liras cinsinden hesaplarn deeri istenmiti. Bu Türkiyede regülasyonlarn uygulanmas noktasnda önemli bir admd. Bugün yaplan düzenlemenin de kripto paralara yönelik vergi ve yasallamas konusunda zemin hazrlamaya yönelik olduunu belirtebiliriz. Biz Narkasa olarak ilk günden itibaren olas tüm yasal düzenlemelere ve regülasyonlarla göre hazrlmz yaptk dedi.

Ana Sayfaya Git