Telif haklı esere vergi

Eser sahipleri, hakemler ve sporcular kazançlarının gelir vergisi tarifesinin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı aşması halinde beyanname verecek.

Haberler 28.05.2020 - 00:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Eser sahipleri, hakemler ve sporcularn, kazançlarnn, gelir vergisi tarifesinin dördüncü diliminde yer alan tutar (bu yl için 600 bin lira) amas halinde beyanname vermesi gerekecek.

Hazine ve Maliye Bakanl Gelir daresi Bakanlnn Gelir Vergisi Genel Teblii Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe girdi.

Teblile, Dijital Hizmet Vergisi ile Baz Kanunlarda ve 375 Sayl Kanun Hükmünde Kararnamede Deiiklik Yaplmas Hakknda Kanunla yaplan deiiklikler ve 193 sayl Kanunla getirilen baz vergi düzenlemelerinin usul ve esaslar belirlendi.

Kanunla, telif haklar kapsamnda gelir elde eden sanatçlar kazançlar toplam, gelir vergisi tarifesinin dördüncü gelir diliminde yer alan tutar (2020 yl için 600 bin lira) aanlar için vergilendirme öngörülüyor. Böylece eser sahiplerine tannan serbest meslek kazançlarnda istisna tutar 600 bin lirayla snrl tutuluyor.

Buna göre, anlan istisnadan yararlanma hakk, müellif, mütercim, heykeltra, hattat, ressam, bestekar, bilgisayar programcs, mucitler ve bunlarn kanuni mirasçlarna tannyor. stisna kapsamna, iir, hikaye, roman, makale, bilimsel aratrma ve incelemeleri, bilgisayar yazlm, röportaj, karikatür, fotoraf, film, video band, radyo ve televizyon senaryo ve oyunu gibi eserler ile ihtira beratlar giriyor.

Bu yl için 600 bin liray aan kazançlar için istisnadan yararlanlmas mümkün olmayacak. Söz konusu tutarn alp almad ilgili takvim ylnn sonu itibaryla belirlenecek ve elde edilen kazançlar toplamnn söz konusu tutar amas halinde, elde edilen kazançlarn tamam yllk gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilecek.

Tarifenin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarn alp almad, takvim yl sonu itibaryla her bir yl için ayr ayr deerlendirilecek.

Kazançlar toplam gelir vergisi tarifesinin dördüncü diliminde yer alan tutar aanlarn tevkifat yapma yükümlülüü de bulunmuyor.

HAKEMLERE ÖDENEN ÜCRETLER

Kanunla, hakemlere ödenen ücretlere ilikin istisna hükümleri yeniden düzenlenirken, basketbol ve voleybol spor dallarnn en üst liglerinde görev alanlar hariç, amatör spor yarmalarn yöneten hakemlere ödenen ücretler istisna olmaya devam edecek.

Profesyonel spor yarmalarn yöneten hakemler ile basketbol ve voleybol spor dallarnn en üst liglerindeki yarmalar yöneten hakemlere bu faaliyetleri nedeniyle 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren yaplan ödemeler ücret hükümlerine göre vergilendirilecek.

Spor hakemlerince elde edilen ücret gelirleri toplamnn, gelir vergisi tarifesinin dördüncü diliminde yer alan tutar amas halinde bu ödemeler yllk gelir vergisi beyannamesiyle de beyan edilecek. Yine, bahse konu spor hakemlerinin birden fazla iverenden ücret geliri elde etmesi ve birden sonraki iverenden elde ettii ücret gelirleri toplamnn, gelir vergisi tarifesinin ikinci diliminde yer alan tutar (2020 yl için 49 bin lira) amas halinde, birinci iverenden alnan ücret geliri dahil tüm ücret gelirleri yllk gelir vergisi beyannamesiyle beyan edilecek.

SPORCU ÜCRETLER

Kanunla lig usulüne tabi spor dallarnda en üst liglerde faaliyette bulunan sporculara uygulanan gelir vergisi kesinti oran, yüzde 15ten yüzde 20ye çkarlrken, gelirler toplamnn, gelir vergisi tarifesinin dördüncü dilimindeki tutar amas halinde, bu gelirler yllk beyannameyle beyan edilecek.

Mevcutta sözlemesi bulunan sporcular için bu sözlemenin bitimine kadar gelir vergisi kesintisi yüzde 15 olarak uygulanacak. 31 Ekim 2019 tarihi itibaryla yaplan sözlemelerde kesinti yüzde 20 olarak uygulanacak.

Yllk geliri belirli bir tutar aan (2020 yl için 600 bin lira) sporcular bu gelirleri için yllk beyanname verecek.

Sporcular tarafndan elde edilen ücret gelirleri nedeniyle beyanname verilmemesi durumunda, tevkif suretiyle ödenen vergiler nihai vergi olacak. Yllk beyanname verilmesi durumunda ise kesilen vergilerin, vergi dairesine yatrlm olmas artyla hesaplanan gelir vergisinden mahsup edilebilmesi mümkün olacak.

DER DÜZENLEMELER

Teblile, kanunla getirilen dier düzenlemelere ilikin de esaslar da yer ald.

Buna göre, iverenlerin çalanlarnn günlük ulam bedelinin istisna kapsamna alnmasna ilikin esaslar düzenlenirken, yeni düzenlemeyle çallan günlere ait bir günlük ulam bedelinin günlük belirli bir tutar (bu yl için 12 lira) amamas ve buna ilikin ödemenin toplu tama kart, bileti veya bu amaçla kullanlan ödeme araçlarnn temini eklinde yaplmas durumunda yaplan ödemeler ücret istisnas kapsamna alnyor.

Kiralama yoluyla edinilen binek otomobillere ilikin aylk kira giderinin belirli bir tutar aan ksm (2020 yl için 5 bin 500 lira), binek otomobillerin tamir, bakm, yakt, sigorta ve benzeri cari giderlerinin yüzde 30u ve bu otomobillere ilikin amortisman giderlerinin yllk belirli bir tutar aan ksm vergiye tabi matrahn tespitinde gider olarak dikkate alnamayacak. Ücret gelirlerinin vergilendirilmesi kapsamnda tek iverenden elde edilse dahi yllk ücret gelirleri toplam belirli bir tutar (bu yl için 600 bin lira) tutar aan mükellefler bu gelirleri için yllk beyanname verecek.

Ana Sayfaya Git