Ağbal: 2018'de yüzde 5.5 büyümü tahminimiz var

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Büyüme konusunda 2018’de yüzde 5.5 büyüme tahminimiz var. İlk ortaya çıkan rakamlar ekonomideki büyüme trendinin devam ettiğini gösteriyor" dedi.

Haberler 09.02.2018 - 09:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Maliye Bakan Naci Abal, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Vergi Kanunlar ile Baz Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Deiiklik Yaplmas Hakknda Kanun Tasars hakknda bilgi verdi. Abal, büyüme tahmininden bahsederek, 2017 ylnda alm olduumuz tedbirlerin etkileri olumlu yönde etkisini sürdürüyor. Büyüme konusunda 2018de yüzde 5.5 büyüme tahminimiz var. lk ortaya çkan rakamlar ekonomideki büyüme trendinin devam ettiini gösteriyor, enflasyon aaya doru inmeye balad dedi.

Afrin harekatna ilikin de Abal, Ordumuz Suriyede operasyon yürütüyor. ehit olan bütün askerlerimize Allahtan rahmet diliyoruz, gazilerimiz var. Millet olarak hep beraber etrafmzda yaanan güvenlik risklerine kar kenetleniyoruz. Suriyede ya da etrafmzda yaanan güvenlik risklerine kar bu operasyonun sürdürülmesi konusunda görü bildiriyor eklinde konutu.

DÜZENLEME çOK KAPSAMLI

Abal, tasarda önemli düzenlemelerin olduunu belirterek, Düzenleme çok kapsaml, son derece önemli düzenlemeler var. 2018-2019 yllarnda makine ve teçhizat almlarnda KDV istisnadr. Yurt dndan gelecek sermaye kur deerlendirilmesine tabi tutulmayacak. Yeni bir kurulmu irket olacak, bu irket yurt dndan döviz olarak sermaye getirecek, tevikte kullanacak. Yurt dndan getirdii dövizi ara dönemde oluabilecek kur fark gelirleri, kar zarar hesabna dahil edilmeden bilançoda açlacak hesapta tutulacak. 2 yl süre zarfnda tevik belgeli kullanlan durumda vergi hesaplanmayacak. Özel fonda tutulan bu tutar çekilmedii suretle vergi yanstlmayacak ifadelerini kulland.

Abal, yenilenebilir enerjinin tevik edildiini kaydederek, Yenilenebilir enerji kaynaklarndan elektrik üretimi tevik edilmektedir. 10 kilovata kadar elektrik tesislerinin kurulmas, sisteme verilen elektrikten vergiden muaf yapyoruz. KDVden de muaf olacak. Evinin çatsna bu sistemi kurup, kullanmayp sisteme satt elektrikten dolay vergi olmayacak. Bu teviki vermi olacaz diye konutu.

KADINLARA 300 TL DESTEK

Abal unlar kaydetti: Kadn çalana kre yardm 300 TLye yönelik destek var. Bakanlar Kurulunda yüzde 50ye çkarlmas konusunda planlamamz var. Ayda 883 TL, 12 ay boyunca ise 10 bin 500 TLlik desteimiz olacak. Bir iverenimiz devlete ödemesi gereken 10 bin 596 TLlik yükten kurtulmu olacak. malat sanayinde yllk destek 25 bin TLyi buluyor. Sanki ekonomide bir sorun varm gibi ifade kullanyorlar, argüman gelitiriyorlar. Bunlarn hiçbiri geçerli deil. Türk ekonomisi büyümeye çok güçlü bir ekilde devam ediyor. ehit olanlarn ailelerinde istihdam hakkn ikiye çkartyoruz. Yayn özgürlüüne sknt yaratmayan bir internet ortam yaratmaya, herkesin hakkn koruyan, imkan verecek bir düzenleme yapyoruz. Kimse olmayan bir ey üzerinden varm gibi sözler söylemesin.

Ana Sayfaya Git