Acele edin!

Yılbaşında devreye giren uygulama kapsamında poşetin ardından lastik, akümülatör, pil, yağ ve elektronik eşya, ilaç ve ambalaj için geri kazanım katılım payı beyannameleri, 2 Mart Pazartesi günü sonuna kadar verilebilecek.

Haberler 29.02.2020 - 00:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çevre Kanununda yaplan düzenlemeyle 1 Ocak 2019dan itibaren ücretli hale gelen poetler için geri kazanm katlm pay tahsil edilmeye balanrken, uygulamann ikinci aamasna bu yl geçildi. Lastik, akümülatör, pil, madeni ya, bitkisel ya, elektrikli ve elektronik eya, ilaç ile plastik, metal, cam ve ahap ambalajlar için geri kazanm katlm pay tahsil edilmesi uygulamas 1 Ocak 2020den itibaren devreye alnd.

Bu çerçevede poet için adet bana 18 kuru olan geri kazanm katlm pay tutar, lastikler için türüne göre adet bana 2-10 lira, akümülatörler için kilogram bana 5-50 kuru, piller için kilogram bana 2-15 lira, yalarda kilogram bana 10-50 kuru, elektrikli ve elektronik eyalarda kilogram bana 20-30 kuru, ilaçlarda kutu ya da ie bana 1 kuru, ambalajlarda (plastik, metal, kompozit, cam ve ahap ambalajlar) litresine göre 1-10 kuru olarak belirlendi. Bu ürünleri ithal edenler ile piyasaya sürenler ilk defa beyanname vererek, bu pay ödeyecek.

ELEKTRONK ORTAMDA VERLECEK

Gelir daresi Bakanl (GB) da geri kazanm katlm pay beyannamelerinin verilmesine ve uygulanmasna ilikin usul ve esaslar belirledi. Geri kazanm katlm pay beyannamesinin, plastik poetin satnn yapld ve dier ürünler için piyasaya sürüldüü/ithal edildii beyan dönemini takip eden ayn son günü saat 23.59a kadar yetkili vergi dairesine elektronik ortamda gönderilmesi gerekiyor.

Buna göre, ilk geri kazanm katlm pay beyannamesi, kurumlar vergisi mükelleflerince 29 ubatta, üçer aylk beyan dönemine (ocak-mart) tabi olan dier mükelleflerce 30 Nisanda verilecek. Ancak 29 ubatn hafta sonuna denk gelmesi nedeniyle beyannameler 2 Marta kadar verilebilecek. Tahakkuk eden geri kazanm katlm pay ayn dönemde, vergi daireleri veznelerine, PTT i yerlerine, anlamal bankalara, GBnin internet adresi (www.gib.gov.tr) üzerinden banka kart ve banka hesabndan havale yöntemiyle ödenebilecek.

TÜKETCYE YANSIR

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müavirler ve Yeminli Mali Müavirler Odalar Birlii (TÜRMOB) Genel Bakan Emre Kartalolu, AA muhabirine, poetin ardndan çok sayda kalemde ürün için de geri kazanm katlm pay ödenmesinin firmalar için zorlu bir süreç olacan söyledi. Firmalar için uygulamann birçok bilinmezi olduunu aktaran Kartalolu, Bu ürünü piyasaya sürenin kim olduu ve bedeli kimin ödeyecei belirsiz. Düzenleme, irketleri çok büyük mali yük altna sokuyor. Küçük bedeller gibi görünüyor ama toplamda ciddi bir yük oluuyor. Bu durum fiyat artlarna da neden olacak. dedi.

Kartalolu, yeni ürünler için ilk defa verilecek geri kazanm katlm pay beyannamesinin, poet için verilecek beyannameyle birletirilerek verileceini de bildirerek, Bu ay vergi takvimi açsndan çok youn. Ayn son günlerinde iletmeler açsndan ciddi sknt oluturacak. Firmalar bu beyannameyi vermekte zorlanacak. diye konutu.

Pek çok firmann böyle bir düzenlemeden haberdar olmadna ve uygulamaya ilikin farkndaln çok düük olduuna dikkati çeken Kartalolu, unlar kaydetti:

Ayrca bu konuda çok ar idari ve adli yaptrmlar öngörülüyor. Bu pay ödemedii tespit edilenlere katlm pay tutarnn yüzde 20 fazlas idari para cezas olarak veriliyor ve ayrca gecikme faizi alnyor. Bilgi ve bildirim yükümlülüünü yerine getirmeyenlere ise 22 bin 109 lira idari para cezas kesilmesi gerekiyor. lave olarak, bildirim ve bilgi verme yükümlülüüne aykr olarak yanl ve yanltc bilgi verenlerin, 6 aydan 1 yla kadar hapis cezas ile cezalandrlmas mümkün. Yanl ve yanltc belge düzenleyenler ve kullananlar hakknda da Türk Ceza Kanununun belgede sahtecilik suçuna ilikin hükümleri uygulanacak.

Ana Sayfaya Git