Açıklama var tedbir yok

Tarım ve hayvancılıkta yaşanan sorunlara dikkati çeken ZMO Başkanı Samed Ucaman, “Tarım yoksa yaşam da yoktur. Bunun bilinciyle hareket edilmelidir” diyerek, pratik adım atılması gerektiğini söyledi.

Haberler 11.06.2020 - 09:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ziraat Mühendisleri Odas (ZMO) Diyarbakr ube Bakan Samed Ucaman, Korona Virüs (Kovid-19) salgnndan etkilenen tarm ve hayvanclkta yaanan sorunlara dikkati çekerek, olas tarmsal krizin yaanmamas için çözüm önerilerinde bulundu. Girdi maliyetlerinin dünya fiyatlarnn üzerinde seyretmesi ve piyasa manipülasyonlarnn sektöre zarar verdiini aktaran Ucaman, Tarmsal alanlarmzda bata buday mercimek arpann hasadna yaklalm durumda, ancak bir ksm hastalk etmenleri ve yan etkileri ile baz bölgelerde yüzde 20 ile yüzde 30luk zarar söz konusudur. kinci ürün olarak msr ekimi yaplmaya baland. Ancak girdi maliyetlerin Korona sebebi ile ar dalgalanmas çiftçiyi kara kara düündürmektedir. Özellikle mercimekte yan etkisi ile yatmalardan dolay üründe zarar, ziyann olduu budayda ise dolu yann lokal alanlarda etki ettiini görmekteyiz diye konutu.

SADECE AçIKLAMA

Açklanan tedbirlerin çözüm odakl olmadn ve bununda çiftçilere olumsuz bir yansmasnn olduunun altn çizen Ucaman, Kovid salgn ile birlikte birçok sektörde yaanan olumsuz durum her ne kadar alnan ksmi tedbirler olsa da çözüm odakl olmad için tarm sektörüne de ciddi olumsuz etkide bulunmutur. Dövizde yaanan hareketlilikten kaynakl gübre, zirai ilaç ve yem fiyatlar yüzde 25-30 bandnda fiyat artna sebep olmu. Bu da çiftçinin girdi maliyetlerini yükseltmi durumda. Stokçular bunu frsat bilerek farkl yöntemlere gitmektedir. Bu konu ile ilgili tedbirler alnmaldr. Sadece kamuoyuna açklamalar var, hükümetten pratikte herhangi bir giriim görülmemektedir. Tarladan evlerimize soframza kadar tüm ürünlerin planlanmas gerekmektedir diye konutu.

TARIMIN ÖNEM

Tarm yoksa yaam da yoktur. Bunun bilinci ile hareket edilmesi gerekir diyen Ucaman, sözlerine öyle devam etti: Tarmn bizatihi bu dönemde ki stratejik bir alan olduu görülmesine ramen maalesef bu ekil tarma yaklalmamaktadr. Tarmn, üretimin önemini kavramak gerek. Bu dönemde kendine yetebilen bir politik süreci stratejik olarak önümüze koymamz gerekir. çiftçiliin önemini anlamamz gerek. Ayrca çiftçiler için ÖTVsiz mazot diyoruz. Gübre, yem ve tarmsal ilaçlar için bu ylki desteklemeler bir an önce ödenmeli, arazi kullanm planlamas yaplmas gerekiyor.

TEDBRLER ALEYHTE

Köyünde tarmsal üretim yapan çiftçinin elektriinin kesilmesinin üretime ciddi darbe vurduunu ifade eden Ucaman, unlar söyledi: Yine elektrik fiyatlarnn düürüleceini beklerken, köylerde elektrik kesimine gidilmitir. Mardin ilimizin Kzltepe ve Derik ilçelerine bal 45 köyün elektrii kesilmi durumda. Burada yaklak 500 bin dekar arazi de çiftçi ekim yapmakta, ancak görünen o ki alnan tedbirler sadece çiftçinin aleyhine ileyen tedbirler olarak gerçekletiriliyor. Hasat sonras tahsili yapabilme imkan varken, bu ekil yönelimler tarmsal üretime ciddi darbeler vurmaktadr. Bu ekil gidilirse mevcut hububat üretiminde yüzde 20 bir sknt çkaca ve ikinci ürün olarak msrn ekilemeyeceini görmekteyiz.

Ana Sayfaya Git