Acil çözüm bulunmalı!

Ülkede yaşanan işsizlik ve hayat pahalılığının sorumlusu olarak hükümeti işaret eden TMMOB Diyarbakır Şube Eş Başkanı Selma Aslan, mezun mimar, mühendis ve şehir plancılarında işsizlikten nasibini aldığını belirterek, hükümete "acil çözüm" çağrısında bulundu.

Haberler 12.08.2020 - 09:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Mühendis ve Mimar Odalar Birlii (TMMOB) Diyarbakr ubesi, artan mimarlk kontenjanlar ve isizlie ilikin açklama yapt. Oda binasnda düzenlenen toplantda açklamay ube ebakan Selma Aslan yapt.

EMEKçLER AçLIKLA BA BAA

Ülkedeki ekonomik ve toplumsal krizin giderek derinletii bununla da beraber isizliinde arttn ifade eden Aslan, hayat pahallnn, yüksek vergilerin, isizliin ve savan yaratt travmalarn sorumlusunun yönetenlerin politik öngörüsüzlüünden ve gerçei çarptmalarndan kaynaklandn dile getirdi. Yiyecek ekmek bulamayan halkn hakl isyan karsnda iktidarn her türlü basky ve zoru kullandn ifade neden Aslan, Dört kiilik bir ailenin açlk snrnn 2 bin 439,24 lira, yoksulluk snrnn ise 7 bin 492 lira olarak belirlenmesine ramen asgari ücretin net 2 bin 324,70 lira olmas emekçilerin açlk ile ba baa brakldnn net göstergesidir. Asgari ücretin açlk snrnn altnda olmasna ramen yine de bugün her üç gençten biri isizdir ve bu ücretlerle bile çalacak bir i bulamamaktadr. Bir yllk dönemde Türkiye genelinde 15 ya ve üstü isiz says 980 bin kii artarak 4 Milyon 650 bin kiiye yükselmitir. Ancak bu ekonomi krizde ne hikmetse TÜK 2020 Nisanda açklam olduu rakamlarda isizlik orannn yüzde 12,6a gerilediini belirten aibeli bilgisini paylamtr eklinde ifadelerde bulundu.

MEZUNLAR SZ

Yaanan isizlik karsnda yeni mezun mimar, mühendis ve ehir planclarnda nasibini aldnn altn çizen Aslan, ülkedeki kriz tablosu karsnda üniversite mezunlarnn da isizlii arttrdna dikkat çekti. Aslan, TÜK verileri isiz mimar, mühendis ve ehir plancs mezun saysnn 2014ten bu yana arttna iaret etmektedir. 2014te saylar 58 bin olan isiz mimar, mühendis ve ehir planclar says 2018de yüzde 57 artarak 91 bine çkmtr. Mimarlk ve beraberindeki dier meslek disiplinlerini kapsayan bu verilerin yllar içerisinde katlanarak art aadaki üniversite kontenjanlar ile birlikte deerlendirildiinde bu tablonun daha da kötüleeceini göstermektedir. Bu verilere baktmzda; Mimarlk bölümlerinin geçtiimiz 2019-2020 örenim ylnda 8 bin 783 olan kontenjanlarnn dörtte biri yani 2 bin 222 kontenjan bo kalmtr. Geride braktmz dönemde 5 mimarlk bölümü kapanm veya yeni örenci almam olmasna ramen 2020-2021 dönemi için 5 üniversitede yeni mimarlk bölümünün açlm olmas TÜK verilerinin dikkate alnmadn ve tutarl bir politikann yürütülmediinin göstergesidir. On binlerce isiz mimar olmasna ramen bu dönem 57 devlet üniversitesi ve 57 vakf üniversitesi olmak üzere toplam 114üniversitenin 132 fakültesinde mimarlk eitimi yaplacaktr dedi.

ACL çÖZÜMLER ÜRETN

Eitim sisteminde ciddi sorunlar olduunu ifade eden Aslan, yetkililerin yaanan sorunlarn giderilmesi için u çarlarda bulundu; Bu yanl politikalar mimarlk mesleinin niteliini düürmekte ve isizler ordusuna yeni isizler katmaktadr. Kent sal ve toplum sal için mesleimizin ve meslektalarmzn yaad sorunlara acil çözüm yollar aranmal, politika üreticiler Meslek örgütümüz, mesleimiz ve hayatmz ile ilgili kararlar alrken; bizi görmezden gelmemeli, bize ramen kararlar alnmamaldr. Öngörüsüz eitim politikalarnz gözden geçirin acil çözüm politikalar gelitirin eklinde konumasn sonlandrd.

Ana Sayfaya Git