"Acısı" 91 ülkeyi yaktı

Türkiye, ocak-eylül döneminde 91 ülkeye 3 milyon 943 bin dolarlık pul biber ihracatı gerçekleştirdi.

Haberler 04.10.2019 - 10:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede üretilen ve yemeklerin vazgeçilmez lezzetlerinden pul biber 91 ülkeye ihraç edildi.

Güneydou Anadolu hracatç Birlikleri (GAB) verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiyeden 2018 ylnda 5 milyon 899 bin dolarlk pul biber ihracat yapld. 2019 ylnn Ocak-Eylül döneminde ise Suudi Arabistan, Almanya, Birleik Krallk, talya, ABD, Hollanda, Ekvator Ginesi, Tayvan, Ukrayna, Norveç, Kuveyt, Yunanistan, Etiyopya ve Kostarikann da arasnda olduu 91 ülkeye yaplan ihracattan 3 milyon 943 bin dolarlk gelir elde edildi.

Pul biber ihracatnda ilk sray 354 bin tonla Suudi Arabistan ald. Bu ülkeyi 323 bin tonla Almanya ve 142 bin tonla Birleik Krallk izledi.

Türkiyede en fazla pul biber ihracat gerçekletiren ehir 381 bin tonla Gaziantep oldu. Bu kenti 188 bin tonla zmir ve 183 bin tonla Hatay takip etti.

- Yurt içi ve yurt dnda piyasaya sunuluyor

Gaziantepin slahiye ilçesindeki iletmesinde pul biber üretimi yapan bir fabrikann Yönetim Kurulu Bakan Muzaffer Köse, yetitirdikleri biberleri ileyerek paketleyip yurt içi ve yurt d piyasasna sunduklarn belirtti.

Yllk üretimlerinin yüzde 10unu ihracata gönderdiklerini anlatan Köse, Ürettiimiz biberleri arlkl olarak Almanya, ngiltere, Belçika, sveç, sviçre gibi Avrupa ülkelerine gönderiyoruz. Hedefimiz üretimimizin yüzde 25ini ihracata göndermek. dedi.

Köse, bu dönemin biberin hasat sezonu olduunu belirterek, i younluu nedeniyle 200 kiiyi istihdam ettiklerini söyledi.

lçede faaliyet gösteren dier bir biber fabrikasnn Yönetim Kurulu Bakan Ökke Köse ise iyi tarm uygulamasyla elde ettikleri ürünleri tesislerinde ileyerek pul biber haline getirdiklerini ifade etti.

Hijyenik artlarda, insan salna uygun bir ekilde üretim yaptklarn belirten Ökke Köse, öyle konutu:

Bir ylda fabrikamzda yaklak bin 300 ton üretim yapyoruz. Ürettiimiz biberler dünyann her yerine gidiyor. Bu pul biberler dünya ve AB standartlarna uygun. Amerikaya, Avrupa ülkelerine ve dier ülkelere gönderiyoruz. 2018 ylnda 250 ton biberi ihracatç firmalar üzerinden dünyann çeitli ülkelerine gönderdik. 2018 ile 2019 yl arasnda ihracatta yüzde 20 gibi bir artmz var. Ürünümüz tanndkça talep görüyor, ürünün kalitesi nedeniyle satlarmzda ciddi bir art oldu. Renk, aroma ve koku olarak dünyadaki dier üretici ülkelerden çok farkl olduumuz ortaya çkt. Tantm sayesinde ürün satmz artyor. Ocak ayndan bu yana 200 ton ihracat yaptk, yl sonuna kadar 300 ton ihracat olmasn bekliyoruz.

Köse, biber sezonunun olduu dönemlerde tarlada ve fabrikada çalan içilerin saysnda art olduunu vurgulayarak, bu dönemde 500 kiiyi istihdam ettiklerini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git