Açlık sınırı 2 bin 219 tl

Türk-İş: "Ocak'ta 4 kişilik ailenin açlık sınırı 2 bin 219, yoksulluk sınırı 7 bin 229 lira"

Haberler 29.01.2020 - 09:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk-in aratrmasna göre, ocak aynda 4 kiilik ailenin açlk snr 2 bin 219, yoksulluk snr 7 bin 229 lira oldu.

Türk-in çalanlarn geçim koullarn ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat deiikliinin aile bütçesine yansmalarn belirlemek amacyla her ay yapt Açlk ve Yoksulluk Snr Aratrmasnn ocak ay sonuçlar açkland.

Aratrmaya göre, bu ay 4 kiilik ailenin salkl, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapmas gereken gda harcamas tutarn ifade eden açlk snr 2 bin 219 lira olarak belirlendi.

Gda ile giyim, konut, ulam, eitim, salk ve benzeri ihtiyaçlar için yaplmas zorunlu dier harcamalarn toplam tutarna denk gelen yoksulluk snr ise 7 bin 229 lira oldu. Evli olmayan, çocuksuz bir çalann yaama maliyeti aylk 2 bin 698 lira olarak hesapland.

Gda enflasyonunda bir yllk art oran yüzde 10,49 oldu.

Ankarada yaayan 4 kiilik bir ailenin gda için yapmas gereken asgari harcama tutar önceki aya göre 2,62 orannda artt.

- Dana kyma ve kuba etin fiyat artt

Aratrmaya göre, süt, yourt, peynir grubunda, yl sonu fiyat ayarlamalar sonras yln ilk aynda önemli bir fiyat deiiklii görülmedi. Dana kyma ve kuba etin fiyat artt, tavuun fiyat deimedi. Balk fiyatndaki art bu ay da devam etti. En fazla tüketilen hamsi ve istavritin kilogram fiyat 30 liraya kadar yükseldi.

Yumurtann fiyat geçen ay geriledikten sonra bu ay yükseldi. Bakliyat ürünlerinin, nohut hariç, tümünün fiyat artt. Sadece bu gruptaki ürünlerdeki fiyat artlarnn aylk mutfak masrafna getirdii ek yük yaklak 45 lira oldu.

Meyve-sebze ortalama fiyat bu ay yüzde 7,51 orannda artt. Ailenin gda harcamas içinde arlkl yeri olan ya sebze-meyvenin geçen ay 5,46 lira olan ortalama kilogram fiyat bu ay 5,87 lira olarak hesapland. Sebzenin ortalama kilogram fiyat geçen ay 5,75 lira iken bu ay 6,19 liraya yükseldi.

Ekmekte önce yüzde 20 artrlan ve geri alnan artn geçerli olmas halinde, aile bütçesine getirecei yükün aylk 47 lira olaca hesapland.

Tereya, margarin, zeytinya ve ayçiçek yann fiyat bu ay deimedi. Siyah ve yeil zeytin fiyat ortalamada, az da olsa artarken çay ve hlamur fiyat ile baharat fiyatlar ayn kald.

eker, tuz, bal, reçel, pekmez ve salça fiyat da bu ay yine deimeyen ürünler arasnda yer ald.

Ana Sayfaya Git