Açlık sınırı yükseliyor!

Türk-İş "açlık ve yoksulluk sınırı" araştırması sonuçlarını açıkladı "Mayıs ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 2 bin 438 lira 24 kuruş, yoksulluk sınırı ise 7 bin 942 lira 17 kuruş oldu"

Haberler 28.05.2020 - 00:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk-, mays aynda 4 kiilik bir ailenin açlk snrn 2 bin 438, yoksulluk snrn ise 7 bin 942 lira olarak hesaplad.

Konfederasyondan yaplan yazl açklamada, küresel salgn yeni tip koronavirüsün (Kovid-19), bata dar ve sabit gelirli kesimler olmak üzere tüm toplumu olumsuz etkiledii belirtildi.

Alnan önlemlerle salk alannda koruyucu politikalarn uyguland, ekonomik ve sosyal alanda özellikle isizlik ve düük gelir veya gelirsizliin, en önemli sorun olduu ifade edilen açklamada, u deerledirmelere yer verildi:

Bu dönemde sosyal politika uygulamas olarak temel gelir önem kazanmtr. Yoksullara yönelik destek geliri uygulamas ile birlikte merkezi ve yerel yönetimlerin yaptklar yardmlar yaygnlatrlmtr. Burada temel sorun, yoksullara yönelik yaplan yardmlarn, temel ihtiyaçlar ne ölçüde karlayabildiidir. Yoksul kesimin harcamalar gda arlkldr. Dört kiilik bir ailenin sadece gda için yapmas gereken harcama tutar net asgari ücretin üzerindedir.

AçLIK VE YOKSULLUK

Türk-in mays ay açlk ve yoksulluk snr aratrmasna yer verilen açklamada, 4 kiilik bir ailenin salkl, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapmas gereken aylk gda harcamas tutarnn (açlk snr) bu ay 2 bin 438 lira 24 kuru olduu kaydedildi.

Gda harcamas ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakt), ulam, eitim, salk ve benzeri ihtiyaçlar için yaplmas zorunlu dier aylk harcamalarnn toplam tutarnn ise (yoksulluk snr) 7 bin 942 lira 17 kuru olduu aktarlan açklamada, bekar bir çalann yaama maliyetinin aylk 2 bin 961 lira 13 kuru olarak hesapland belirtildi.

Açklamaya göre, mutfak enflasyonundaki deiim mays ay için öyle oldu:

Ankarada yaayan dört kiilik bir ailenin gda için yapmas gereken asgari harcama tutar bir önceki aya göre yüzde 2,71 orannda artt. Yln ilk 5 ay itibaryla fiyatlardaki art yüzde 12,74 orannda oldu. Gda enflasyonunda son 12 ay itibaryla art oran yüzde 14,80 oldu. Yllk ortalama art oran ise yüzde 12,82 olarak hesapland.

Ana Sayfaya Git