Af geldi...

Taksi, dolmuş ve minibüs gibi ticari plaka sahipleri bu plakaları elden çıkarmaları esnasında artık gelir vergisi ödemeyecek. 6 Nisan 2018 tarihli Resmi Gazete´de yayımlanan 7104 sayılı yasa ile taksi, dolmuş ve minibüs ticari plaka sahiplerinin elden çıkarmadan doğan kazançlarının tamamı gelir vergisinden istisna kılındı.

Haberler 20.04.2018 - 09:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yeminli Mali Müavir Dr. Numan Emre Ergin, konuya ilikin yapt açklamada, 6 Nisan 2018 tarihli Resmi Gazetede yaymlanan 7104 sayl yasa ile ticari plakalarn elden çkarlmasna ilikin önemli düzenlemeler yapld. Söz konusu yasa ile Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80inci maddesinin üçüncü fkrasna yaplan ekleme ile taksi, dolmu, minibüs ve umum servis araçlarna ait ticari plakalarn 6 Nisan 2018 tarihinden sonra elden çkarlmasndan doan kazançlarn tamam gelir vergisinden istisna klnd. Ticari plakalarn devrine ilikin ilemlerde sadece alm satn bedeli üzerinden binde 30 orannda harç alnacak dedi.

Ticari plakalarn artk elden çkarlmas nedeniyle gelir vergisi ödenmeyeceini belirten Ergin, Elden çkarma ise, satlma, bir ivaz (karlk ya da ödün) karlnda devir ve temlik, trampa edilme, takas, kamulatrlma, devletletirilme, ticaret irketlerine sermaye olarak konulmay ifade etmektedir. Dolaysyla söz konusu ilemler sonucu ticari plakalarn elden çkarlmas nedeniyle artk gelir vergisi ödenmeyecek diye konutu.

TAHSL EDLEN TUTARLAR RET VE ADE EDLMEYECEK

Tahsis edilen tutarlarn ret ve iade edilmeyeceini dile getiren Ergin, Ayn kanunla Gelir Vergisi Kanununa eklenen geçici 88inci madde ile taksi, dolmu, minibüs ve umum servislere ait ticari plakalarn, 06.04.2018den önceki tarihte elden çkarlmasndan doan kazanç ve ilemlerle ilgili olarak vergi incelemeleri veya takdir ilemlerine istinaden herhangi bir vergi tarhiyat yaplmayacak, vergi cezas kesilmeyecek, daha önce yaplm olan tarhiyatlardan ve kesilmi cezalardan varsa açlm davalardan feragat edilmesi kaydyla vazgeçilecek, tahakkuk eden tutarlar ise terkin edilecektir. Bununla birlikte tahsil edilen tutarlar ret ve iade edilmeyecektir ifadelerini kulland.

PLAKA SATII NEDENYLE VERG ÖDEYENLER ADE STEMEYECEK

Ticari plaka sat nedeniyle vergisini ödemi olanlarn ödedikleri verginin iadesini isteyemeyeceklerini söyleyen Ergin, Söz konusu yasal düzenleme uyarnca, ticari plakalarn elden çkarlmas sonucunda oluan kazançlar üzerinden gelir vergisi ödenmeyecei gibi geçmite yaplan bu ilemler nedeniyle de vergi alnmayacaktr. Ancak ticari plaka sat nedeniyle vergisini ödemi olanlar ödedikleri verginin iadesini isteyemeyecektir. Bu düzenleme, ticari plaka sahiplerine yönelik bir vergi aff olarak da deerlendirilebilir. Söz konusu imkandan sadece taksi, minibüs, dolmu, umum servis plaka sahibi gelir vergisi mükellefleri yararlanacak olup; son zamanlarda skça taksi esnafnn protesto ve müdahaleleriyle gündeme gelen çeitli online uygulamalar araclyla yolcu tayanlar bu imkandan yararlanamayacaklardr dedi.

Ana Sayfaya Git