Afet mağduru çiftçiye 1,1 milyar liralık hasar tazminatı

Çiftçinin doğal afetlerden korunması amacıyla oluşturulan "Tarım Sigortaları Havuzu"ndan geçen yıl üreticilere tüm branşlarda 1,1 milyar liralık hasar tazminatı ödemesi yapıldı.

Haberler 14.03.2019 - 10:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sigortalanan alan geçen yl 24,7 milyon dekara, hayvan says da yaklak 3,6 milyon baa ulat.

HABER MERKEZ

çiftçinin doal afetlerden korunmas amacyla oluturulan Tarm Sigortalar Havuzundan (TARSM) geçen yl üreticilere tüm branlarda 1,1 milyar liralk hasar tazminat ödemesi gerçekletirildi.

TARSMe dahil olan üretici ve yetitiricilerin tarmsal varlklar teminat altna alnyor.

Ülke genelinde geçen yl yaplan çalmalarla ilk defa kuru alanlarda üretimi yaplan arpa, çavdar, yulaf ve tritikale ürünleri ile bunlarn sertifikal tohumluklarnda, kuraklk, don, scak rüzgar, scak hava dalgas, ar nem, ar ya gibi risklerin neden olduu verim azallar teminat kapsamna alnd. Meyve bahçeleri ve balarda destek (telli terbiye) sistemleri ile bu sistemlerin altnda bulunan ürünler, meyve aaçlar, asmalar ve fidanlar için dolu arl ve tat çarpmas riskleri de kapsama dahil edildi.

Büyükba ve küçükba hayvanlar ile kümes hayvanlarnn yaad epidemik yeni hastalklarn ilave edilmesiyle teminat kapsam geniletildi. Küçükba hayvan hayat sigortas ve arclk sigortasndaki prim fiyatlar düürüldü.

Kadn ve genç çiftçiler için de tüm sigorta branlarnda oluan primin yüzde 5i kadar indirim yaplrken, kirazda yamur teminat için uygulanan muafiyet oran yüzde 20den yüzde 10a çekildi.

- Poliçe bedelinin yars devletten

Tarm sigortas uygulamasyla çiftçinin doal afetlerden korunmas için poliçe bedelinin yüzde 50si devlet tarafndan karlanyor.

Bu çerçevede, devlet destekli ilçe bazl kuraklk verim sigortas ile geçen yl 87 bin 159 poliçe düzenlenirken, kesilen poliçeler karlnda 15 milyon 708 bin 563 lira devlet prim destei ve 5 milyon 75 bin 106 lira hasar tazminat ödemesi yapld.

81 ilde geçen yl kapsam dahilindeki tüm branlarda toplam 1 milyon 756 bin 428 devlet destekli tarm sigortas poliçesi oluturuldu. Kesilen poliçeler karlnda 1,1 milyar lira devlet prim destei ve 1,1 milyar lira hasar tazminat ödemesi gerçekletirildi. Sigortalanan alan geçen yl 24,7 milyon dekara, hayvan says da yaklak 3,6 milyon baa ulat.

Devlet destekli tarm sigortalar uygulamasnn balad 1 Haziran 2006dan 31 Aralk 2018e kadar tüm branlarda toplam 10 milyon 650 bin 45 tarm sigortas poliçesi düzenlendi. Bu kapsamda, 4,5 milyar lira devlet prim destei salanrken, 5,1 milyar lira hasar tazminat ödemesi yapld.

Poliçe saysnn artmasnn salanmas için eitim, yaym ve tantm çalmalarna arlk verilmesi de hedefleniyor.

- Bu yl kapsama alnan riskler

Devlet destekli tarm sigortalar uygulamasnn kapsam bu yl için pek çok branta geniletildi.

Bitkisel ürün sigortasnda, dolu ana riskiyle birlikte frtna, hortum, yangn, heyelan, deprem, sel ve su baskn ek riskleri kapsamda olacak. Ayrca, incir ve üzümde yamur riskinin verdii zararlar teminat kapsamna alnd. Elma, armut ve ayvada teminat balangc pembe/beyaz tomurcuk dönemine çekildi.

lçe bazl kuraklk verim sigortasnda bu yl hububat ürünlerine nohut, krmz mercimek ve yeil mercimek gibi baklagil ürünleri de ilave edilerek, bunlarn kuraklk bata olmak üzere don, scak rüzgar ve scak hava dalgas, ar nem, ar ya gibi risklerden oluan kayplarnn karlanmas amaçland.

Sera sigortasnda, sera ve yüksek tünellere ilave olarak Örtü Alt Kayt Sistemine (ÖKS) kaytl alçak tüneller ve saksl süs bitkileri, büyükba hayvan hayat sigortasnda terör riski, küçükbalarda yavru atma riski teminat kapsamna alnd.

Arclkta, sigorta bedelinin tazminat oranlar (arl kovan sigorta bedelinin yüzde 45i kovan, yüzde 40 ar kolonisini, yüzde 15i bal tekil edecek ekilde) yeniden belirlenirken, bal da teminat kapsamna dahil edildi.

Ana Sayfaya Git