Ağbal'dan ÖTV zammı açıklaması

Maliye Bakanı Naci Ağbal, dizel araçlara dönük olarak, emisyona dayalı vergileme çerçevesinde artış planları bulunmadığını belirterek, "Sadece sistemi değiştiriyoruz, vergileme ölçütlerini genişletiyoruz. Yüksek miktarlı artışlar diye bir şey söz konusu değil." dedi.

Haberler 03.11.2016 - 08:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç bakanlnda toplanan komisyonda, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Baz Kanunlarda Deiiklik Yaplmas Hakknda Kanun Tasars görüülerek kabul edildi.

Tasar, AK Parti Grup Bakanvekili Mustafa Elitan, tasardaki düzenlemelerin de yer ald kanun teklifi ile birletirildi.

ARAçLARIN FYATLARI ARTIYOR MU?

Bakan Abal, Tasar ile getirilen deiiklikten sonra dizel araçlara yönelik vergi art olaca haberlerinin doru olmadn vurgulayarak, Dizel araçlara dönük olarak, emisyona dayal vergileme çerçevesinde bir art planmz bulunmamaktadr. dedi.

Türkiye için önemli olan otomotiv sektörünün en çok AK Parti hükümetleri döneminde büyüdüünü belirten Abal, otomotiv sektörünün büyümesi için tevik sistemi üzerinden çok ciddi destekler verdiklerini ve vermeye de devam edeceklerini bildirdi.

Bakan Abal, motorlu araçlarn vergilendirilmesi konusunda her zaman sektörle görümeler yaptklarn anmsatarak, iki yl kadar önce elektrikli araçlarn ÖTVsinde önemli indirim yaptklarn, bir iki ay önce de hibrit araçlarla ilgili önemli düzenlemeler gerçekletirdiklerini kaydetti.

Maliye Bakan Abal, unlar belirtti:

Motorlu araçlarn vergilemesinin, tek bana motor silindir hacmine dayal olmamas gerektiini hepimiz söylüyoruz. Bakanlk olarak herkesin üzerinde mutabk olduu konuyu, acaba vergileme ölçütleri olarak neler getirebiliriz diye, bakanlk olarak çaltk. Vergi adaletini, ödeme gücü ilkesini, araçlarn kullanm yerlerini önemsedik, en sonunda da emisyonla ilgili parametrenin de bu kanuna konulmasnn, Türkiyede çevre vergilemesi bakmndan önemli olduunu gördük.

Yaptmz bu düzenleme, sadece sistemde vergileme ölçülerini artrmaktan ibaret. Yetki alyoruz. Bu yetkimizi ne zaman, ne ekilde kullanacaz, hangi yönde kullanacaz, bu, bütçe politikas meselesidir. Bakanlk olarak gerekli çalmalar yaparz, hükümet olarak çalmalar yaparz ve bununla ilgili spekülasyon olumasna imkan vermeden gerekeni yaparz.

Abal, bütün partilerin, motorlu araçlarda silindir hacmine dayal bir vergilemenin yetersizlii konusunda mutabk olmasndan duyduu memnuniyeti dile getirdi.

Motorlu tatlarda ÖTVnin, sat bedeli üzerinden oran olarak belirlendiini vurgulayan Abal, Mesela 1600 CCye kadar olan araçlarda ÖTV yüzde 45. Acaba sadece motor silindir hacmine bakarak vergi oran tespit etmek doru mudur diyoruz? Hepimiz herhalde unu söylüyoruz, 1600 motor silindir hacmine sahip olsa da öyle fiyat farkllklar var ki düük bedel ile o arac alan kii, ben, ayn silindir hacmi diye niye ayn oranda vergi ödemek durumundaym? diyor. Sistemi deitiriyoruz, sistemde araç çeitliliini artryoruz, vergileme ölçütlerini geniletiyoruz. ifadelerini kulland.

Naci Abal, tasar ile piyasada fiyat dengelerini deitirecek bir düzenleme yapma planlar olmadn bildirerek, Bir kaç gündür gazetelerde spekülasyon üretme görüntüsü var. Medyada oluturulmaya çallan, yüksek miktarl artlar diye bir ey söz konusu deil. dedi.

Motorlu araçlarda ithalatn azaltlmasnn önemine iaret eden Abal, ülkede satlan 100 otomobilden 80e yaknnn ithal olduunu vurgulad.

Bakan Abal, uzun süredir otomotiv sektöründe yerli üretim yapan irketlerin Ar-Ge harcamalarna tevik verdiklerini ifade ederek, Araçlarn baz aksamlarnn Türkiyede üretilmesi noktasnda Ekonomi Bakanl tevik belgesi sistemi üzerinden ciddi destekler veriyoruz. Biz AB süreci içerisindeyiz, uluslararas yükümlülükleri olan bir ülkeyiz. Dolaysyla vergilemede yabanc araçlara dönük özel bir ayrmclk yapma imkanmz yok. Bir ürünün tesliminde, onun yerli olup olmamasna bal olarak, vergilemede ayrmclk yapma imkanmz yok. deerlendirmesini yapt.

TRAKçLERN EMEKL AYLIKLARINI ARTIRAN SSTEM

Maliye Bakan Abal, tasardaki Günlük brüt asgari ücretin 6,5 kat olan sigorta primine esas günlük kazanç üst snrnn, günlük brüt asgari ücretin 7,5 katna yükseltilmesine ilikin madde hakknda da deerlendirmelerde bulundu.

Sistemde kii ne kadar çok prim öderse ödedii kadar çok aylk alsn diyen Abal, öyle konutu.

Burada yaptmz her art, itirakçilerin emekli aylklarn da artran bir sistem. Bu, hem ileriye dönük olarak gelir artna imkan verecek hem de iverenler açsndan maliyet oluturacak. Maliyetin kimin üzerinde kalacan belirleyecek husus, iveren ile içi arasndaki sözleme. Eer net ücret üzerinden anlalmsa yük iverenin üzerinde kalr ama net ücret sözlemesi yaplmamsa, o zaman kii kendisi öder. Kiinin kendisinin ödemesi halinde de aslnda, bugün tasarruf edecek, ileride ise bunu emeklilik olarak alacak.

Özel sektörümüzün özellikle asgari ücret artna bal olarak karlat maliyetleri karlamak amacyla 2016 yl bütçesinde yaklak 10 milyar liralk kaynak öngördük. SGK kaytlarna göre, bir ksm ücretli bir ksm ise 350 bin sigortal bamsz çalan var. Bu çerçevede 2017 ylnda yaklak 1,6 milyar lira SGKnn prim gelirlerinde bir art öngörüyoruz.

EMEKL MAAI ARTACAK

SGK Sigorta Primleri Genel Müdürü Ahmet Açkgöz ise Günlük brüt asgari ücretin 6,5 kat olan sigorta primine esas günlük kazanç üst snrnn 7,5 katna yükseltilmesini örnek vererek açklad.

Tavandan bildirilen 4A kapsamnda çalan kii saysnn 295 bin, 4B kapsamnda ise 55 bin olduunu belirten Açkgöz, Tavann 6,5 kattan 7,5 kata çkarlmasnn emekli aylklarna etkisi öyle, bugün ie balayan bir kii 7 bin 200 gün prim ödeyerek emekli oluyor, asgari ücretin sabit olduunu varsaydmzda, kii 4 bin 282 lira emekli ayl almakta iken 658 liralk artla 4 bin 941 liraya çkacak, yani yüzde 15 artacak. bilgisini aktard.

Ana Sayfaya Git