Ağır ceza geliyor

Gerçek maaşın gizlenip asgari ücretten gösterilmesinin önlenmesi için önemli bir düzenleme yapıldı. Yeni yasaya göre her mesleğin bir kodu olacak ve kişiler yaptıkları işlerle SGK'ya bildirilecek.

Haberler 08.12.2017 - 08:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Meslek kodlarn hatal giren iverenler 1 Ocak 2018 itibaryla ceza alacak. Muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde, sigortallarn i yerlerinde fiilen yaptklar ie uygun meslek ad ve kodunu, gerçee aykr bildiren her bir i yeri için, sigortal bana, asgari ücretin onda biri tutarnda idari para cezas uygulanacak. Gerçek maa gizleyenler için ayrca idari para cezas ve belgede sahtecilikten hapis cezas da var.

NASIL BLDRLECEK?

Cezalarla muhatap olmamak için iverenlerin baz ilemleri yapmalar gerekiyor. lemler özetle öyle:

Meslek kodu bilgisini ekrandan manuel olarak ekleyecek olan iverenler, Aylk Prim ve Hizmet Belgesi Sigortal Bilgileri Giri ekrannda yer alan veri giri alanlarnn en sanda Meslek Kodu alann kullanacak. Bu alana 6 rakamdan oluan kod girilecek. Meslek kodlarna bakmak için giri kutusu yanndaki yeil büyüteç resmine tklanabilir.

HER YÖNDEN ZARAR

Gerçek maan gizlenip asgari ücretten gösterilmesi nedeniyle çalann ileride emekli maa düüyor. ten çktnda düük tazminat alyor. sizlik maa, i görmezlik ödenei, rapor paras gibi hesaplamalar alt seviyeden yaplyor. Devlet prim ve vergi kaybediyor.

Ana Sayfaya Git