Ahırda solucan gübresi üretti!

Şanlıurfa'nın Karaköprü ilçesinde bahçesinde kullanmak için ahırda solucan gübresi üretimine başlayan fabrika işçisi İsmet İnanlı, atık gıdalarla beslediği solucanlarının sayısını giderek artırıyor

Haberler 26.02.2020 - 09:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

anlurfann Karaköprü ilçesinde fabrika içisi olarak çalan 30 yandaki smet nanl, bahçesindeki meyve aaçlar için ahrda üretimine balad solucan gübresinde talebe yetiemez hale geldi.

Uzun yllar yaad Gaziantepte ileri yolunda gitmeyen nanl, yaklak 4 yl önce baba oca Karaköprü ilçesi krsalndaki Sarm Mahallesine döndü. Bir süre sonra fabrikada içi olarak çalmaya balayan nanl, köydeki bahçesinde bulunan meyve aaçlar için gübre üretimi karar ald.

Arkadann tavsiyesi üzerine solucan gübresiyle ilgili aratrmalar yapan nanl, yaklak 1,5 yl önce 50 metrekarelik ahrda solucan gübresi üretimine balad. Üretime 50 bin Kaliforniya solucanyla balayan nanl, daha sonra bu sayy artrd.

AYLIK BR TON GÜBRE ÜRETYORUM

smet nanl, fabrikada asgari ücrete çaltn belirterek, solucan gübresi üretiminin bir süre sonra kendisi için ek gelir haline geldiini söyledi.

Üretime balad dönemlerde ailesinin kendisiyle dalga geçtiini anlatan nanl, unlar kaydetti:

Bu ie satmak için deil de hobi olarak baladm, kendi bahçemde kullanmak için solucanlar aldm. çoalnca satmaya baladm. lk önce kendi fstk aaçlarmda kullandm. Etkisini görünce yava yava gelip alanlar oldu. Geçen sene 3 çuval alan arkadamz bu sene gelip 500 kilo ald. u an yaklak bir milyon solucan var. Üretimde taleplere yetiemiyorum. leride inallah yerimi daha çok büyütüp daha çok üreterek taleplere yetimeye çalacam. Ortalama aylk bir ton gübre üretiyorum. Kilosunu 3 liradan satyorum.

Üretim kapasitesini artrdktan sonra fabrikadan ayrlacan anlatan nanl, Köydeki komulardan, restoran ve fabrika gibi i yerlerinden çay posas, yumurta kabuu, sebze ve meyve gibi atklar toplayarak tesiste solucanlara yem olarak veriyorum. çeit çoaldkça gübrenin etkisi, organiklii de artyor. dedi.

nanl, ürettii gübreyi kullananlardan olumlu geri dönüler aldn aktararak, Bu gübre kesinlikle topraa zarar olmayan, faydas olan organik gübredir. Bitkinin kökünde daha uzun süreli kalp daha çok etki gösteriyor. Kimyasal gübre hem topraa zararl hem bitkiye. Belki ksa bir zaman faydas olabilir ama uzun vadeli deil. Solucan gübresinin ise uzun vadeli etkisi oluyor. diye konutu.

Ana Sayfaya Git