Ahlat'ta 170 bin ton patates üretiliyor

TÜRKİYE'nin yüzde 5'nin, bölgenin ise yüzde 75'lik patates ihtiyacını karşılayan Bitlis'in Ahlat ilçesi'nde, bu yıl da yoğun bir patates üretimi yapılıyor. Ahlat Ziraat Odası Başkan Vekili İzzettin Altuntaş, patates ile birlikte ilçede fasulye, nahut, domates, ayçiçeği, buğday, arpa ve şeker pancarı üretimi yapıldığını, 27 bin 500 nüfuslu ilçede yaklaşık 10 bin kişinin tarımla uğraştığını söyledi.

Haberler 15.07.2018 - 09:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk tarihi açsndan önemli bir deere sahip olan ve Selçuklu döneminden kalma kalnt ve mezar talaryla bilinen Ahlat, sahip olduu verimli topraklaryla da önemli bir yer tutuyor. Van Gölü kysnda bulunan Ahlatta ylda yaklak 170 bin ton patates, 350 bin ton buday, 103 bin ton eker pancar, 120 bin ton fasulye, 15 bin ton nohut, 10 bin ton ayçiçei, 45 bin ton arpa ile önemli miktarda domates üretimi de yaplyor. Bu ylki patates üretimine ise ayr bir önem veriliyor. Mazot, tohum ve gübre gibi girdiler, çeitli hastalklar ve ekim alanlarnn azalmas sonucu pazardaki fiyat 56 liraya kadar çkan patates için ilçede geçmi yllara oranla daha youn bir çalma yürütülüyor.

Ahlat Ziraat Odas Bakan Vekili zzettin Altunta, Türkiyenin yüzde 5inin, bölgenin de yüzde 75lik patates ihtiyacnn ilçeden karlandn, bundan dolay da verilen emein karlk bulmasn istediklerini belirtti. Tarihi ve kültürel yapsyla bilinen Ahlatn ülke için önemli bir üretim merkezi olduunu da belirten Altunta, yetkililerden destek istedi.

27 BN 500 NÜFUSLU LçEDE 10 BN K TARIMLA URAIYOR

Verimli topraklara sahip olduklarn ve daha çok üretim yapabileceklerini anlatan Altunta, 27 bin 500 nüfuslu ilçede yaklak 10 bin kii tarmla urayor ve geçimini bu ylla salyor. lçede en çok patates üretimi yaplyor. Patates hem ilçemizde, hem de ülkemizde büyük bir öneme sahiptir. Ylda 170 bin ton patates elde etmekteyiz. Nevehir patatesi ülkede marka haline gelmi durumda. Ahlat patatesi de markalama yolundadr. lçemizde sertifikal patates üretimi de yaplmaktadr. Artk üreticilerimiz patates tohumlarn kendisi üretiyor. Patates üretiminin yannda ilçemizde buday, eker pancar, fasulye, nohut ve ayçiçei üretimi var dedi.

Ana Sayfaya Git