Kalkınma ajansları, Kovid-19 ile mücadeleye 3 koldan destek verecek

Kalkınma ajansları aracılığıyla yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadelede uygulanacak tedbirler kapsamında, virüsün yayılımının önlenmesi ve kontrol altına alınması, halk sağlığı için acil hazırlık ve müdahale çalışmaları, salgının ülke, bölge ekonomisine olumsuz etkilerinin azaltılması öncelikli olmak üzere salgın riskinin yayılımını en aza indirmeye yönelik acil çözüm sunan projeler 3 koldan desteklenecek.

Haberler 01.04.2020 - 10:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sanayi ve Teknoloji Bakanlndan yaplan açklamaya göre, Kovid-19 ile mücadele için ilk günlerden itibaren üretimin bütün cephelerinde faaliyet gösteren sektör meclisleri, organize sanayi bölgeleri ve sanayi odalaryla istiareler gerçekletiriliyor.

Bu kapsamda, TÜBTAK Marmara Aratrma Merkezinde a gelitirme çalmalar devam ederken, teknopark firmalarna kira düzenlemesi yaplmt. Ayrca KOSGEB araclyla dezenfektan, koruyucu elbise, koruyucu gözlük, maske, eldiven gibi salk ürünlerinin yerli üretimine iletme bana 6 milyon liraya kadar destek paketini hayata geçirildi.

Kovid-19un tehis ve tedavisinde kullanlan ürünlerin de TÜBTAK kanalyla desteklenmesine karar verildi. Salgnla ilgili dünya ve Türkiyedeki akademik aratrma ve makalelere yer vermek üzere covid19.tubitak.gov.tr adresi üzerinden eriilebilen portal açld.

Bakanln, Kovid-19 ile mücadele çalmalarna yenisi de eklendi.

- 26 ajansn tamam sürece dahil olacak

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann dünkü kabine toplantsnn ardndan duyurduu kalknma ajanslar araclyla Kovid-19 ile mücadelede uygulanacak tedbirler çerçevesinde devreye alnacak destek plannn detaylar belli oldu.

Plann birinci aamasnda, Kovid-19 ile Mücadele ve Dayankllk Program kapsamnda, salgn riskinin Türkiyede yaylmn en aza indirmeye yönelik acil çözüm sunan projelere destek salanacak. Programn 3 temel önceliini de virüsün yaylmnn önlenmesi ve kontrol altna alnmas, halk sal için acil hazrlk ve müdahale çalmalar, salgnn ülke ve bölge ekonomisine negatif etkilerinin azaltlmas oluturuyor.

Programa göre, yenilikçi uygulama gelitirenler desteklenirken, kamu kurum ve kurulularnn yan sra sivil toplum örgütleri ile firmalar programdan yararlanabilecek. Türkiye genelindeki 26 ajansn hepsi sürece dahil olacak. Haftann her günü elektronik olarak bavuru yaplabilecek. Toplam bütçe büyüklüü yaklak 220 milyon lira olarak belirlenen program, bir ay askda kalacak ve bavurular 3 gün içinde sonuçlandrlacak.

- Salgnn etkilerinin iyiletirilmesine yönelik çalmalar balayacak

Kovid-19 ile mücadele uygulanacak ikinci tedbir kapsamnda ise ajans desteklerine bavuru süresi 2 ay ötelendi. Uygulamas devam eden projelere ilikin sözleme süreleri de 2 ay uzatld.

Plann son aamas da salgn sonras iyiletirme çalmas olarak belirlendi. Bu kapsamda, tüm kalknma ajanslar, Kovid-19 salgnnn bölgelerindeki sosyoekonomik etkilerinin iyiletirilmesine dönük çalmalara hemen balayacak. Salgndan en çok etkilenen sektörler ve toplum kesimleri için yaplabilecekler bölgesel düzeyde tespit edilip raporlanacak. Bu raporlar ulusal düzeyde yaplacak çalmalara da girdi tekil edecek.

Ana Sayfaya Git