Akaryakıt zamları, LPG'ye ilgiyi artırdı

BENZİN ile motorinin litre fiyatına yapılan zamların ardından sürücüler, otomobiline sıralı sistem LPG taktırmaya başladı. LPG sistemi dönüşümü yapan makine mühendisi Cemal Özkaya, "Bu zamlardan dolayı son günlerde iş kapasitemiz, yüzde 25 oranında arttı" dedi.

Haberler 15.11.2017 - 08:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye statistik Kurumunun (TÜK) verilerine göre, 2017 ylnn Eylül sonu itibaryla Türkiyedeki araç says, 21 milyon 940 bin 757 oldu. Bu araçlarn yüzde 54ünü, otomobiller oluturdu. 11 milyon 846 bin 85 otomobilin yüzde 38,6snn LPGli, yüzde 34,9unun dizel ve yüzde 26,1inin benzinli olduu kaydedildi.

Son günlerde akaryakta gelen zamlar, sürücülerin LPGye ilgisini artrd. Akdeniz Sanayi Sitesinde LPG sral sistem dönüümü yapan makine mühendisi Cemal Özkaya, zamlarn ardndan ilerinde ciddi art olduunu söyledi. LPGnin alternatif yakt olmaktan çkp, ana yakt haline geldiini belirten Özkaya, Bu zamlardan dolay son günlerde i kapasitemiz, yüzde 25 orannda artt. Akdeniz Sanayi Sitesinde LPG ii yapan esnafla konutuumuzda durum, bu ekilde. çevreci bir yakt, bundan dolay tercih edenler de var; ama çounlukla tasarruf nedeniyle diye konutu.

Sürücülerin benzinli otomobil kullanamaz hale geldiini dile getiren Özkaya, Benzinli bir araç, LPGye dönü yapt zaman ortalama yüzde 40 orannda tasarruf yapyor. 100 kilometrede harcayaca paray 140 kilometrede harcyor. u durumda ilerin daha da artacan tahmin ediyoruz dedi.

KONTROL EDLMEZSE BOMBA OLUR

LPGli sistemin, bilinenin aksine otomobilin motoruna zarar vermediini ve motor yan kirletmedii için araçta daha uzun ömür saladn belirten Özkaya, makine mühendisleri odalarnn elinden szdrmazlk kontrol yetkisinin alnmasnn da doru bir karar olmadn savundu. LPG sisteminin, yetkili ellerce, iyi kontrol edilmedii takdirde bir bombaya dönüebileceine dikkat çeken Özkaya, unlar söyledi:

Ben bir makine mühendisi olarak i yeri sahibiyim. Benim yaptm kontrollerin yan sra makine mühendisleri odasnn da kontrol yapmas daha iyiydi. imdi bu ii yapanlar kontrol ediyor bir de araç muayene istasyonlar kontrol ediyor. Detayl bir kontrol yapldn düünmüyorum. Yeterli kontrol olmazsa en tehlikesiz yakt LPG bir anda bomba olur.

LPGli sistem montaj yapan i yeri sahibi Önder Akolu ise akaryakt zamlarnn, sürücülerin cann yaktn söyledi. Zamlarn ardndan ilerinin hareketlendiini belirten Akolu, Benzine gelen zamlar ilerimizi az da olsa hareketlendirdi. Yüzde 15 civarnda yeni montaj yapmaya baladk. Gelen vatandalarn hepsi fiyatlardan yaknyor. 50 TLlik benzinle bir yere gidemediklerini söylüyorlar. LPG buna göre yüzde 40 orannda avantajl. Daha fazla kilometre yapabiliyorlar diye konutu.

BENZNL OTOMOBLE BNEMYORUZ

Öretmenlik yapt okul ile evinin arasnda gidi-dönü 40 kilometre yol olduunu anlatan Fen Bilgisi Öretmeni Hüseyin Demir, son zamlardan sonra LPG sistemine geçmeye karar verdiini söyledi. Zamlarn ekonomik olarak zorlamaya baladn dile getiren Demir, Bu yüzden otomobilime LPG taktryorum. Benzinle depoyu ortalama 250 TLye dolduruyordum. LPG ile bunun yarya düeceini düünüyorum. Benzinle bir depo ile ancak 2 hafta gidip gelebiliyordum. imdi deneyeceim ama tasarruflu olacan düünüyorum dedi.

LPGli otomobil sahibi Ahmet Yldrm ise ciddi tasarruf saladn belirterek, Akaryakt fiyatlarna gelen zamdan dolay LPGyi kullanyoruz. Benim normalde dizel aracm da var ama onu da kullanmyorum. Yüzde 40 orannda tasarruf salyorum. Benzinli otomobile zaten binemiyoruz diye konutu.

Ana Sayfaya Git