Akaryakıt tüketimini artırıyor!

Benzin, motorin ve LPG'de fiyatlar arttı. Akaryakıtta fiyat artışının yanında bir de soğuk hava etkisi ile tüketim daha da fazla oluyor. Hayatı olumsuz etkileyen soğuk hava ve kar araçların yakıt tüketimini de yüzde 10-20 artırıyor. Bu soğuk havalarda daha daha az yakıt tüketmek mümkün.

Haberler 29.01.2022 - 02:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Benzin, motorin ve LPGde fiyatlar artt. Souk havalarda akaryakt tüketimini olumsuz yönde etkiledi. Yurdun büyük bir bölümü kar yann ve souk havann etkisi altnda. Hayat olumsuz etkileyen bu durum, araçlarn yakt tüketimini de yüzde 10-20 artryor. Peki ne gibi önlemlerle ekonomi salanabilir? te kar ve soukta cebinizin yanmasn önleyecek 10 öneri...

MOTORUN çABUK ISINMASI ÖNEML

Aracn motorunun çabuk snmas için uygun ortam oluturmaya çaln. Örnein; k aylarnda imkannz varsa aracnz kapal garaja park ederek, aracn scaklnn d koullara göre daha yüksek kalmasn salayabilirsiniz. Bu ekilde, motor ya katlamaz ve motor ilk çalt andan itibaren zorlanmaz. Ayrca motor scakl, yaktn verimli yanma scaklna çabuk ular.

RÖLANT ALIKANLIINI BIRAKIN

Arac rölantide stmak eskiden kalan bir alkanlk olarak halen devam ediyor. Bu alkanlk yakt israf demek. Bunun yerine 30-40 saniye arac çaltrp motor yalanmas salandktan sonra yola çkn. Yava yava yol alrken motor snr, tüketim azalr.

Akaryakt tüketimini artryor Bunu yapan yanar, yüzde 20 daha fazla öder...

GAZ-FREN DEL SABT HIZ

Sadece kn deil dört mevsim geçerli olan kural ani dur kalklardan kaçnmaktr. Bunun yerine trafie uygun sabit hzla ilerlemeye çaln. Her fren sonrasnda gaza yüklenmek ilk kalkta harcanan enerjiyi harcamak anlamna gelir. Yani yakt sarfiyat yüzde 15-20 artar.

DORU MOTOR YAI SEçN

Motor ya viskozitesi, yan belirtilen bir scaklkta ne kadar kolay aktn ifade eder. nce yalar düük viskoziteye sahiptir ve daha yüksek viskoziteye sahip kaln yalardan daha düük scaklklarda daha kolay dökülürler. nce yalar motorlarda sürtünmeyi azaltr ve souk havalarda motorlarn hzl bir ekilde çalmaya balamasna yardmc olur. Örnein, 5W-30 dereceli ya souk havalarda 10W-30 dereceli yadan daha az kalnlar.

KIIN HAVA BASINCI DÜER

Lastik içindeki havann hacmi yazn artar, kn azalr. Bu yüzden yakt tüketiminde en önemli unsurlardan olan lastiin hava basncnn (psi) araç için ideal deerlerde olmasna dikkat edin. Lastik basnc dütükçe, lastiin yuvarlanmas için daha çok motor gücü gerekir.

MEVSME GÖRE LASTK SEçM

Son günlerde yollarda yaanan maduriyetler, otomobiller için zorunlu olmasa da k (kar) lastiinin önemini bir kez daha ortaya koydu. K lastii hem güvenlik hem ekonomi salar. Bu lastiklerin genelde yakt tüketimini artrd görüü hakim ancak bunlarn da yakt tasarruflu olanlar mevcut ve yuvarlanma dirençleri düük.

Akaryakt tüketimini artryor Bunu yapan yanar, yüzde 20 daha fazla öder...

ARACINIZIN BAKIMINI HMAL ETMEYN

Zorlu hava koullarnda güvenli ve yüksek performansl sürü için periyodik bakm asla pas geçmeyin. Özellikle motor ya, antifriz, camsuyu, yakt ve hava filtreleri ile akü kontrolü souk havalarda konfor ve güvenliiniz için önemli.

AKÜYE AIRI YÜKLENMEYN

Buu çözücüler, yan ayna ve koltuk stclar gibi elektrikli donanmlar gereinden uzun kullanmayn. Aksi durumda akü üzerindeki yük, dolaysyla yakt tüketimi artar.

FAZLA YÜKLERDEN KURTULUN

Aracnz ne kadar hafif olursa motorun harcayaca enerji de buna paralel düer. 100 kilogram tüketimde önemli tasarruf deerlerine ulamanz salar. Fazla yük özellikle karl havalarda yol tutuunu artrsa da tüketimin artmasndaki suçlularn banda gelir. Pandizot, çocuk arabas, puset... Bu havalarda gerek duymadnz ne varsa evde brakn.

KLMADA ZAMANLAMA

Kn klimay araca biner binmez çaltrmak, daha fazla yakt tüketimine neden olur. çünkü klimann istenilen seviyede scaklk verebilmesi için motor scaklnn salanm olmas gerekir. Klima açlnca motorun snmas da gecikir. Bu yüzden motor biraz snnca klimay açmak gerekir.

HAVA KOULLARI ETKLYOR

Türkiye son yllarn en souk kn yayor. Yurdun büyük bölümü kar yann etkisinde kald. Meteorolojinin tahminlerine göre karn etkisini yitirdii bölgelerde hava scaklklar bir süre daha düük kalmaya devam edecek ve buzlanmalar olacak. Bu hava koullar hem evde enerji tüketimini hem de trafie çkan araçlarn yakt sarfiyatn artryor. Bu art azmsanacak gibi deil: Yüzde 10-20!

Akaryakt tüketimini artryor Bunu yapan yanar, yüzde 20 daha fazla öder...

VERML YANMA çN ART

Bunda, motorun verimli yanma scaklna ulama süresinin uzamas, bakmlarn aksatlmas, motor için mevsime uygun ya seçilmemesi ve bu yüzden motor yann kalnlamas, sfrn altndaki hava koullarnda lastik basncnn dümesi sonucu yuvarlanma direncinin artmas gibi birçok neden etkili oluyor. Biraz dikkatle tüketimi az da olsa düürerek bütçenize katk salayabilirsiniz.

SGORTASIZ YOLA çIKMAYIN

Kar ya ve buzlanma risklerine kar kendinizi ve aracnz mutlaka sigortayla koruma altna aln. Zorunlu Trafik Sigortas mutlaka olmal. Kasko da yaptrlmal. çünkü trafik sigortas, trafikte kar tarafa verilen hasar karlar. Kendi aracnzda oluan yüksek tutarl hasarlar kaskodan karlayabilirsiniz. Bir de trafik sigortasnda maddi zararlar trafik sigortas teminat limitleri ile snrl. Araç bana teminat limiti 50 bin lira. Yani, 50 bin liraya kadar olan zararnz karlanr.

Ana Sayfaya Git