Akaryakıtta usulsüzlük!

Ticaret Bakanlığından 300 milyon litre akaryakıtı piyasaya usulsüz sevk eden firmalara operasyon

Haberler 29.07.2021 - 10:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ticaret Bakan Mehmet Mu, bakanlk ekiplerince, sahte fatura yoluyla akaryakt kaçakçl yapt tespit edilen datm irketleri ve bayilere yönelik operasyon düzenlendiini belirterek, Operasyonla 17 akaryakt datm irketi ve 20 farkl ilde faaliyet gösteren 98 akaryakt istasyonunun usulsüz ekilde piyasaya 300 milyon litre akaryakt sevk ettikleri belirlendi. dedi.

Mu, bakanla bal Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüü bünyesinde görev yapan Akaryakt Özel Ekibi tarafndan sahte fatura yoluyla akaryakt kaçakçl yapt tespit edilen datm irketleri ve bayilere yönelik operasyon balatldn söyledi.

Operasyon kapsamnda faaliyetleri riskli olan datm irketleri ve bayilerin belirlendiini bildiren Mu, 42 ilde düzenlenen operasyona konu 784 irkette ekiplerce denetim yapldn belirtti. Mu, denetimlerde elde edilen belgelere yönelik inceleme ve aratrmalar sonucunda baz akaryakt datm irketleri tarafndan bayiler araclyla piyasaya bir yl içinde 10 milyar lirann üzerinde sahte fatura sürüldüünün belirlendiini dile getirdi.

YASALMI GB GÖSTERP USULSÜZLÜÜ GZLEDLER

Mu, düzenlenen sahte faturalar nedeniyle devletin KDV ve gelir veya kurumlar vergisi yönünden 4 milyar lirann üzerinde zarara uratldnn tespit edildiine dikkati çekerek öyle devam etti:

Ayrca çalmalara konu 17 akaryakt datm irketi ve 20 farkl ilde faaliyet gösteren 98 akaryakt istasyonunun usulsüz ekilde piyasaya 300 milyon litre akaryakt sevk ettikleri, bu akaryaktn yasal koullarda faaliyet yürütüldüünde kar elde edilemeyecek kadar düük fiyatlardan ve piyasa rayiç bedelinin çok altnda piyasaya sürüldüü belirlenmitir. Yaplan operasyonda, datm irketlerinin bayilerince datclarndan alnan akaryaktn faturalarnn, ödeyecekleri vergileri düük göstermek için fatura temin etmek isteyen firmalar adna düzenlendii, akaryaktn ise dier baz datm irketlerine veya bunlarn bayilerine faturasz olarak satld anlalmtr. Bu akaryakt faturasz alan datclar veya bayilerin ise sahte fatura düzenlemek amacyla faaliyet yürüten dier firmalardan temin ettikleri faturalar kullanarak faturasz akaryaktn sevk ve sat yasalm gibi göstermek suretiyle akaryakt piyasaya sürdükleri tespit edilmitir. Böylelikle faaliyetler yasalm gibi gösterilip yaplan usulsüzlüklerin gizlendii anlalmtr.

Akaryakt Özel Ekibince yürütülen ve 2021 yl içinde gerçekletirilen operasyonlar kapsamnda 213 sayl Vergi Usul Kanunu ve 5015 sayl Petrol Piyasas Kanununa aykr faaliyet yürüten 21 akaryakt datm irketi, 240 bayi ve 523 nihai tüketici olmak üzere 784 firma hakknda yasal ilem balatldn ifade eden Mu, sürece ilikin raporlar tamamlayarak gereinin yaplmas için Vergi Denetim Kurulu ve EPDK gibi ilgili kurum ve kurululara ilettiklerini söyledi.

Bakan Mu, her türlü kaçakçlk faaliyetiyle mücadelenin kesintisiz süreceini vurgulayarak, TBMMde AK Parti Grup Bakan Vekillii yaptm dönemde milletvekili arkadalarmzla birlikte yasalatrdmz 7318 sayl Vergi Usul Kanunu ile Baz Kanunlarda Deiiklik Yaplmasna Dair Kanun uyarnca akaryakt kaçakçlyla mücadelemiz daha güçlü ve kararl ekilde devam edecektir. dedi.

Ana Sayfaya Git