'Akıllı Şehir Yol Haritası' projesiyle 30 milyar lira kazanç hedefi

Türkiye'nin 'Akıllı Şehir Yol Haritası Raporu' açıklandı. Akıllı şehir programlarının uygulanmasıyla Türkiye'nin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası'na yılda 30 milyar katkı sağlanması planlanıyor

Haberler 02.12.2016 - 08:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede ehirlere yönelik olarak belediyelerin faydalanabilecei Akll ehir Yol Haritas Raporu, Vodafone, Deloitte Türkiye ve Türkiye Biliim Vakf tarafndan açkland. 23 büyükehir belediyesinin katlmyla hazrlanan raporda akll ehir programlarnn ülke ölçeinde tasarlanmas ve bütünsel bir biçimde uygulanmas halinde akll ehirlerin Türkiyenin Gayri Safi Yurtiçi Haslasna ylda yaklak 30 milyar liralk katk salamas öngörülüyor. Akll ehir Yol Haritas ile ilk etapta 30 büyükehir elediyesinin akll ehir olmas hedefleniyor. Rapora göre, bu hedefe ulalmas halinde ülke genelinde yüzde 20 enerji tasarrufu salanabilecek. Akll trafik uygulamalaryla, günde ortalama 100 dakikann trafikte geçirildii ve nüfusu 10 milyondan fazla olan bir ehirde vatandalarn trafikte geçirdii zamandan ylda ortalama 104 milyon saat tasarruf edilebilecek. Ayrca, akll kavak uygulamalaryla, kavaklardaki duraklamalarda günde ortalama yüzde 45e yakn azalma salanabilecek.

Global ve yerel platformlarda yaplan aratrma sonuç ve bulgular kullanlarak hazrlanan Akll ehir Yol Haritas, Marmara Belediyeler Birlii Bakan ve Bursa Büyükehir Belediye Bakan Recep Altepe, Türkiye Biliim Vakf Bakan Vekili Bülent Gönç, Vodafone Türkiye cra Kurulu Bakan Yardmcs Engin Aksoy ve Deloitte Türkiye Teknoloji, Medya, Telekomünikasyon Endüstrisi Lideri Tolga Yaverolunun katlmyla tantld.

BELEDYELERN DJTALLEME ENDEKS ORTALAMASI YÜZDE 55

Dünyann dört bir yannda belediyelerin akll ehir çözümlerine yöneldiine ve akll ehirlerin ekonomik ve sosyal kalknmann temel unsurlarndan birini oluturduuna dikkat çeken Vodafone Türkiye cra Kurulu Bakan Yardmcs Engin Aksoy, Vodafone Türkiye olarak, sadece irketlerin deil, vatandalarmza dorudan hizmet ulatran, bata belediyeler olmak üzere tüm kamu kurumlarnn da dijitallemesi gerektiine inanyoruz. Türkiyede iletmelerin dijital haritasn çkarmak ve ihtiyaçlarn belirlemek üzere hayata geçirdiimiz Yarna Hazrm Platformu ve Vodafone Dijitalleme Endeksini kamu kurumlar ve belediyeler için de uyarladk. Yarna Hazr ehirler için gelitirdiimiz Dijitalleme Endeksi ile belediyelere yol göstermeyi ve onlar yarna hazr ehirler haline getirmeyi hedefliyoruz. Türkiyenin dört bir yannda 26 büyükehir belediyesiyle hayata geçirdiimiz Akll ehir Endeksi ile büyükehir belediyesi ortalama skorunu yüzde 55 olarak tespit ettik. Bu sonuç, yüzde 53 olan Türkiye letmeler Skorunun 2 puan üzerinde olsa da, bunun yeterli olmadn ve 2023 Türkiyesi için belirlenen hedeflere ulamak için dijitallemede daha gidilecek yolumuz olduunu düünüyoruz dedi.

TÜRKYEDE EHRLER YARIIYOR

Türkiyede artk ehirlerin yartna dikkat çeken Marmara Belediyeler Birlii Bakan ve Bursa Büyükehir Belediye Bakan Recep Altepe, nsanlar artk kentlerde yayor. ehirler ise ancak vatandalarnn yaamlarn kolaylatran uygulamalarla daha yaanabilir olacaktr. Bursa, altyapsyla teknolojide de öncü olarak Akll ehir Yol Haritasna yön verecek. Büyükehir Belediyesi olarak Bursann daha yaanabilir bir kent haline gelmesi hedefiyle daha önce balattmz, sevgi çipi, akll bas konu, hafriyat takibi, araç takip sistemleri, e-belediyecilik ve elektronik imza gibi akll belediyecilik uygulamalarn da kapsayan Akll ehirler Yol Haritasnn ehirlerin güçlenmesi adna da önemli bir adm olduunu düünüyorum. Akll olmalyz ki ehirlerin de akll olmas salansn. Bu teknolojiyi her alanda kullanabilmek önemli. Bizim bu konudaki performansmz ehrin kalknmasna da katk salyor diye konutu.

Ana Sayfaya Git