Alabalık zirve yaptı

Türkiye'de alabalık yetiştiriciliğinde ilk sırada yer alan Elazığ'da alabalık üretimi geçen yıla göre yüzde 30 artış göstererek 14 bin ton seviyesine çıktı.

Haberler 01.12.2016 - 09:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gda, Tarm ve Hayvanclk l Müdürü Turan Karahan, Keban ile Karakaya Baraj Gölü ve Hazar Gölü ile 68 bin hektar su yüzeyi alanna sahip kentin su ürünleri üretimi açsndan önemli potansiyele sahip olduunu belirtti.

Kentte alabalk üretiminin yüzde 99unun gerçekletii Kebanda üretime resmen 2004 ylnda balandn ve kurulan 13 tesis ile 330 ton alabalk üretimi gerçekletiini ifade eden Karahan, yllar içerisinde alabalk yetitiriciliinin ilçede hzla büyüdüünü söyledi.

Alabalk üretiminin 2011 ylnda 14 bin 867 ton ile en yüksek seviyesini gördüünü ve devam eden yllarda ortalama 13 bin tonluk üretimle Elazn alabalk yetitiriciliinde Türkiyede ilk sraya yerletiini belirten Karahan, uzun yllardr birincilii koruduunu kaydetti.

Karahan, öyle devam etti:

limizdeki su potansiyeli, su ürünleri üretimi açsndan büyük avantaj salyor. limizde 156 tesis var. çounluu, kafes üretimi eklinde olan tesislerimiz. Bu tesislerimizin sahip olduu toplam kurulu kapasite yllk 32 bin ton, ancak bu kapasitenin belirli bir ksmn kullandmz için yllar itibaryla baktmzda yllk 13-14 bin ton dolaylarnda alabalk üretimi yapyoruz. Bu rakamlara baktmzda ise ilimiz Türkiyede iç sularda alabalk üretimi açsndan yüzde 12lik payla birinci srada yer alyor.

- Bu yl 56 milyon yavru alabalk yetitirildi

Karahan, kentte alabalk yetitiriciliinin büyük yükseli gösterdii son 6 yln verileri karlatrldnda, bu yln alabalk yetitiricilii açsndan bereketli bir yl olduunu dile getirdi.

Kentte 2011-2015 yllarnda ortalama 64 milyon yavru alabalk üretildiini ve bundan ortalama 13 bin ton porsiyonluk alabalk üretimi gerçekletiine iaret eden Karahan, bu yl 56 milyon alabalk ile ortalamann üstünde porsiyonluk alabalk üretimi gerçekletiini kaydetti.

Alabalk üretim miktarnn su kalitesi ile temel olarak suyun debisinden etkilenebildiini ifade eden Karahan, her geçen yl daha modern sistemlerin kullanlmasnn da verimi artrdn vurgulad.

Geçen yl 10 bin 750 ton civarnda ürettiimiz alabalk üretimimiz bu yl içinde daha da artrarak aldmz 56 milyon yavru üzerinden yaklak 14 bin tona yükseldi. diyen Karahan, bu üretimle Türkiyedeki birinci srada olan üretim sralamasn da koruduklarn aktard.

Karahan, kentte ihraç edilen ürünler arasnda önemli bir yere sahip olan alabaln daha fazla üretilmesi ve ülke ekonomisine daha fazla katk sunmas açsndan 2017 ylnda yeni stratejiler gelitireceklerini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git