Albayrak, yeni dönemde ekonominin önceliklerini açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak: "Politikalarımız, bütçe disiplinini, tek haneli enflasyonu ve yapısal reformları önceleyerek, Türkiye ekonomisinin istikrarlı ve sürdürülebilir bir büyüme hedefi çerçevesinde şekillenecek"

Haberler 13.07.2018 - 10:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Enflasyonun en ksa sürede önce tek haneye, ardndan hedefimize gerilemesi için admlarmz atacaz

Merkez Bankasnn bamszlnn ve karar alma mekanizmalarnn spekülasyonlara konu edilmesi kabul edilmez. Hiç olmad kadar etkin bir Merkez Bankas, yeni dönem politikalarmzn temel hedefleri arasnda yer alacak

Ekonominin tüm kesimlerinin, paydalarnn kendi katklarn içinde görecekleri, yapsal dönüümleri salayacak, bütüncül bir yaklam ve güçlü bir makroekonomik perspektifi olan OVPyi açklayacaz

Hazine ve Maliye Bakan Berat Albayrak, Politikalarmz, bütçe disiplinini, tek haneli enflasyonu ve yapsal reformlar önceleyerek, Türkiye ekonomisinin istikrarl ve sürdürülebilir bir büyüme hedefi çerçevesinde ekillenecek. dedi.

Albayrak Cumhurbakanl Hükümet Sisteminin ardndan yeni dönemde uygulanacak ekonomi politikalarna ilikin deerlendirmede bulundu.

Politikalarnn, bütçe disiplinini, tek haneli enflasyonu ve yapsal reformlar önceleyerek, Türkiye ekonomisinin istikrarl ve sürdürülebilir bir büyüme hedefi çerçevesinde ekilleneceini belirten Albayrak, uluslararas finansal piyasalardaki tüm aktörler ve paydalarla beraber, i birlii içinde çalarak, Türkiyeye d kaynak giri miktarn ve kaynak çeitliliini artracaklarn söyledi.

Albayrak, ekonominin tüm kesimlerinin, paydalarnn kendi katklarn içinde görecekleri, yapsal dönüümleri salayacak, bütüncül bir yaklam ve güçlü bir makroekonomik perspektifi olan OVPyi açklayacaklarn bildirdi.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann faizlerin seçim sonrasnda düeceine ilikin açklamalarnn hatrlatlmas üzerine Albayrak, öyle konutu:

Cumhurbakanmz, sadece ekonomide deil, ülke meselelerini ilgilendiren her konuda elini tan altna koyan, sorumluluk alan bir liderdir. Bu millete, büyük ve güçlü Türkiye idealini sunmu ve bu uurda gece gündüz demeden çalmaktadr. Bizim bu dönemde temel önceliimiz enflasyonun düürülmesi olacaktr. Tüm kurumlarmzla, özel sektörümüzle, tüm yatrmc ve paydalarmzla egüdüm ve çok salam bir koordinasyonla çalacaz. Enflasyonun en ksa sürede önce tek haneye, ardndan hedefimize gerilemesi için admlarmz atacaz. Enflasyonla mücadelede tüm yük para politikas üzerinde kalmayacak. Yeni dönemde hem para politikas ve maliye politikas arasndaki koordinasyon süreklilik arz edecek hem de fiyat istikrarna risk oluturan yapsal unsurlara ilikin kapsaml bir eylem plan hayata geçirilecek.

Hiç olmad kadar etkin bir Merkez Bankas

Merkez Bankasnn, fiyat istikrarn salamak ve para politikasnn etkinliini belirlemek açsndan önemli rol oynayan sorumlu aktör olduunu hatrlatan Albayrak, Bankann bamsz bir kurum olarak, ekonominin gerçekleri ve piyasa koullar neyi gerektiriyorsa onu yapacan vurgulad.

Albayrak, Merkez Bankasnn bamszlnn ve karar alma mekanizmalarnn spekülasyonlara konu edilmesi kabul edilmez. diye konutu.

Fiyat istikrar ve enflasyonla mücadelede özellikle yapsal kanallardaki tkanklklar açarak ve politika egüdümünü güçlendirerek Merkez Bankasnn hareket alann genileteceklerini vurgulayan Albayrak, Hiç olmad kadar etkin bir Merkez Bankas, yeni dönem politikalarmzn temel hedefleri arasnda yer alacak. ifadesini kulland.

Mali disiplinden taviz yok

Mali disiplinden taviz vermeyeceklerinin altn çizen Albayrak, etkin ve verimli yatrmlar önceliklendirecek, maliyetlerin bütçeye uyumunu salayacak yapsal dönüümleri hayata geçireceklerini bildirdi.

Albayrak, OVP dönemi boyunca ve sonrasnda mali disiplinden taviz vermeden, bütçe dengesinin OVP hedefleri dorultusunda gerçeklemesini temin edecek ekilde etkin maliye politikalar uygulayacaklarn söyledi.

Ekonominin 2016 ylndaki yavalamay takiben destekleyici politikalarn etkisiyle 2017 ylnda önemli bir toparlanma sürecine girdiini anlatan Albayrak, bu süreçte iktisadi faaliyet istikrarl bir büyüme patikasna yönlendirilirken, hzl kredi büyümelerinin göründüünü aktard.

Albayrak, ekonominin bu yln bandan itibaren istikrarl ve sürdürülebilir bir zemine oturma yolunda ilerlediine dikkati çekerek, Önümüzdeki dönemde makro politikalarn, enflasyon ve cari dengede iyilemeye yönelik olarak ekonomide dengelenme önceliiyle kurgulanacann altn önemle çizmek isterim. deerlendirmesinde bulundu.

Türkiyedeki irketlerin borcuna da deinen Albayrak, ülkedeki irketlerin toplam borçlarnn gayrisafi milli haslaya orannn gerek gelimi ülkeler gerekse benzer gelimekte olan ülkelerle kyaslandnda makul ve sürdürülebilir seviyede olduunu dile getirdi.

Albayrak, firmalarn ve bankalarn finansal koullara uyum ve deneyimlerinin yüksek olduunu söyledi.

Bankalarn kredi politika ve uygulamalaryla firmalarn borç ödeme performansnn salkl ve salam bir görünüm sunduuna dikkati çeken Albayrak, öyle devam etti:

ktidar olarak ve ilgili kamu kurulularmzn koordinasyon kabiliyetleri dikkate alndnda, geni bir yelpazede makroihtiyati politika, tedbir ve tevik gelitirme ve uygulama deneyimine sahibiz. Sorunlara bütüncül bir bak açsyla çözüm çerçevesi oluturma kabiliyetimiz yüksek seviyede. Yeni dönemde bu koordinasyon yönetim eklimizin yaps ve etkinlii paralelinde güçlenecektir. Kamu bankalarmzn bu süreçte ekonomik dinamizme ve kalknmaya büyük katk vereceini göreceksiniz.

Daha sade ve kararl para politikasnn destekçisi olacaz

Albayrak, görevi devrald gün yapt güçlü para politikas vurgusuna ilikin, Güçlü para politikas derken, fiyat istikrar temel hedefi dorultusunda ekillenen politikalar kastediyoruz. Makroekonomik denge açsndan enflasyonla mücadele öncelikli alanlarn banda geliyor. dedi.

Türkiyede daha öngörülebilir ve istikrarl bir makroekonomik görünümün düük enflasyon oranlarna ulalarak ina edilebileceinin açk olduunu dile getiren Albayrak, bu nedenle temel amac fiyat istikrarn salamak olan Merkez Bankasnn para politikasn güçlü bir ekilde uygulamasnn esas olacan bildirdi.

Bakan Albayrak, Yeni dönemde Merkez Bankasnn hedefler dorultusunda daha öngörülebilir, sade ve kararl bir para politikas uygulamasnn destekçisi olacaz. Hükümet olarak biz de bu politikalarn etkinliini kstlayabilecek yapsal engelleri mümkün olduunca ortadan kaldrarak ve politika egüdümünü kuvvetlendirerek para politikasn destekleyeceiz. diye konutu.

Finansal istikrar için gerekli çalmalar yaplyor

Reel sektörün ödenmeyen banka borçlarna yönelik bir soru üzerine de Türkiyede bankaclk sektörünün performansnn ekonominin en güçlü taraflarndan biri olduunu belirten Albayrak, sektörün sermaye yeterlilik orannn dünya ortalamalarnn çok üzerinde, yüzde 16,4 olduunu ifade etti.

Albayrak, finans sektörünün son derece effaf bir çerçevede uluslararas kural ve pratiklerle uyumlu faaliyet gösterdiini, BDDK ve bamsz denetim kurulular tarafndan yine uluslararas kurallara uygun bir ekilde denetlendiini dile getirdi. Bakan Albayrak, Baz bilinen firmalarn kamuoyuna yansyan yeniden yaplandrma talepleri yatrmclar nezdinde yönelttiiniz bu soruya zemin tekil etmitir ancak yeniden yaplandrma ilemleri bankaclk sektörünün doas gerei kredi vadelerinin nakit aklarna uygun ekilde vade uzatm ilemlerini kapsamaktadr ve genele yaygn bir durum deildir. Finansal istikrar açsndan kurumlarmz gerekli çalmalar yapmaktadr. deerlendirmesinde bulundu.

Yatrmclarn ilgisi daha da artacak

Reel sektör firmalarndan finansal kurululara tüm kesimlerin koordinasyon içinde hareket etmesiyle ülkenin salam temellere dayal sürdürülebilir ve istikrarl bir büyüme ortaya koyacan vurgulayan Albayrak, unlar kaydetti:

Yeni sistem ve etkin koordinasyon amaçl yeniden yaplandrlan ekonomi yönetimi ile ekonomi politikalarmz kararllkla ve tutarl bir ekilde uygulayarak makroekonomik hedeflere ulalacaktr. Yeni dönemde ekonomi politikalarnn uyumu en üst düzeyde olacak, alnan kararlar hzla hayata geçirilecektir. Gerek firmalarmzn gerekse finans sektörümüzün koordinasyonuyla bu süreçte yerli ve yabanc yatrmclarn ekonomimize ilgisinin daha da artacan göreceiz.

Ana Sayfaya Git