Aldığı üründen zarar gören vatandaşa tazminat hakkı

Hükümet, piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerinin kapsamını genişletmeye hazırlanıyor. Buna göre satın aldığı bir üründen sağlığı zarar gören vatandaş, uygunsuz ürünle bağını ispat edebilirse tazminat alabilecek.

Haberler 05.07.2017 - 09:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hükümet her bakanln kendi sorumluluk alanndaki ürünlerle ilgili olarak ayr ayr yapt denetimleri geniletmek için Piyasa Gözetim ve Denetim Kanun Taslan hazrlyor. Taslaa göre, bakanlklar kendi sorumluluklar altnda olan ürünlerin denetimini yapacak. nternetten satlan ürünlere de sk denetim gelirken, internet, TV ve radyo satlarna yasaklama gelebilecek. Vatandan ürünlerden zarar görmesi halinde de tazminat hakk doacak.

BAI SPAT EDLMEL

Taslaa göre, bir ürünün, bir kiinin ölümüne ya da salnn zarar görmesine yol açmas halinde, zarar gören tüketicinin tazminat hakk oluacak. Tüketicinin tazminat hakknn domas için, urad zararla uygunsuz ürün arasndaki ba ispat etmesi zorunlu olacak. Firmalar, tedarik zincirinin bir önceki ve sonraki aamasndaki iletmecilerin adn ve adresini ürünün takibini kolaylatracak ekilde kaydedecek. Kaytl bu bilgiler 10 yl saklanacak. Bu yükümlülük, e-ticaret siteleri ile radyo ve televizyondan satlarda da geçerli olacak.

BELGEY TAIYACAK

Kamu kurumlar, piyasaya sunulan ürünleri depolar, nakil araçlar, iyerleri ve üretim tesisleri de dahil olmak üzere gerekli görülen yerlerde denetleyebilecek. thalatç firmalar ürünün montaj, kullanm ve güvenlik kurallarnn tüketicinin anlayaca ekilde Türkçe olmasn salayacak. Üretici ve ithalatç, piyasada bulundurulan ürünlerden numune alarak test edecek. ikayet gelmesi halinde bu ikayeti kayt altna alacak. Bir ürünü imal eden ancvak kendi markasyla piyasaya sürmeyen imalatçlar da ürünlerdeki risklerden sorumlu olacak.

10 GÜN SAVUNMA SÜRES

Kamu kurumu, riskli ürüne ilikin nihai karar vermeden önce iletmeciye 10 günden az olmayacak ekilde savunma için süre verecek. Kamu kurumlar, piyasadaki riskli ürünler için ikayetlerin ulatrlabilecei ve bilgi alnabilecei bir Ürün Güvenlii Yardm Masas oluturacak.

Ana Sayfaya Git