Aldatıcı indirimli satış yapanlara ceza yağdı

Reklam Kurulunun denetimleri sonucunda, indirimli satış uygulamaları ve sipariş iptalleriyle ilgili mevzuat hükümlerine aykırı davranan firmalara son bir yılda toplam 1 milyon 200 bin 744 lira idari para cezası uygulandı.

Haberler 24.08.2020 - 00:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ticaret Bakanlndan yaplan yazl açklamada, Reklam Kuruluna tüketicilerce son dönemde yaplan bavurularn indirimli satlar konusunda younlat belirtildi.

Kurulun incelemeleri sonucunda, özellikle internet siteleri üzerinden gerçekletirilen kampanyalarda, ürünlerin piyasa fiyatlarnn çok üzerindeki bedellerden indirim yaplarak sata sunulduu bildirilen açklamada, indirimin hangi ürünleri kapsayacana yönelik tüketicilerde anlam karklna yol açacak ifadelerle tantmlarn yapldnn belirlendii kaydedildi.

Ayrca indirimin dönemine ilikin bilgilendirme yaplmadnn ve ürünlerin sürekli olarak indirimli fiyatla sata sunulduunun tespit edildii bilgisine yer verilen açklamada, beli ve altl paketler halinde indirimli olarak sata sunulan ürünlerin tek tek satn alndnda fiyatnn daha düük olduunu ortaya koyan uygulamalarn saptand belirtildi.

Tüketicilerin ekonomik çkarlarnn korunmasn amaçlayan ilgili mevzuat kapsamnda, indirimli sat reklamlarnda uyulmas gereken esaslarn belirlendii hatrlatlan açklamada, u ifadeler kullanld:

nternet sitesi, afi, broür, ksa mesaj, sat yerleri içinde ve dnda yer alan ilanlar gibi mecralarda bir mal veya hizmete ilikin indirim yapldn belirten bir ibare yer almas halinde, öncelikle indirimli satn balangç ve biti tarihleriyle indirimli olarak sata sunulan mal veya hizmetin miktar snrl ise bu miktarn açk ve anlalr bir biçimde belirtilmesi zorunludur. Hangi mal veya hizmetlerin indirimli sata konu edilecei veya ne kadar indirim uygulanaca hususlarnda anlam karklna yol açarak tüketicileri yanltabilecek veya gerçekte olduundan daha fazla indirim uygulanyormu izlenimi oluturacak ifade veya görüntülere yer verilemez. Yaplan indirimin miktar veya oran hesaplanrken indirimli fiyattan bir önceki fiyatn esas alnmas gerekmekte olup indirimli sata konu edilen mal veya hizmetlerin indirimden önceki fiyattan daha düük fiyatla sata sunulduunun ispat da reklam veren kurulua aittir.

Açklamada, anlan çerçevede ikayetlerin özellikle ürünlerin fiyatlar konusunda younlat göz önüne alndnda, firmalarn indirimin miktarn hesaplarken ürünün piyasada bulunduu süreç içerisinde gerçeklemeyen fiyatlar kullanmamalar gerektii kaydedildi.

Söz konusu hesap yaplrken ayrca ürünün fiyat zaman içinde dütüyse, ürünün sata sunulduu ilk fiyatn kullanlmamasnn önemine iaret edilen açklamada, indirimli sat kampanyalarnn sürelerinin i yeri açl, devri, kapan, adres veya faaliyet konusu deiikliinde 3 ay, tasfiye durumunda ise 6 ay, alveri festivallerinin süresinin bir yl içinde 60 günü geçemeyecei bildirildi.

- nternetten satn alnan ürünlere yönelik sat iptalleri

Açklamada, indirimli sat kampanyalaryla ilgili tüketicilerin youn ikayette bulunduu dier bir konunun internet siteleri üzerinden satn alnan ürünlerde yaanan sipari iptalleri olduu belirtildi.

Bavurular incelendiinde sorunun, piyasa artlarna göre uygun fiyatlarla sata sunulan ürünlere ilikin siparilerin satclar tarafndan stok yetersizlii, tedarik sknts gibi sebeplerle iptal edilmesinden ve daha sonra ayn ürünlerin yüksek fiyattan tekrar sata sunulmas nedeniyle ortaya çkt tespit edildi.

Açklamada, bu eylemlerin, haksz ticari uygulama olarak kabul edildiinin ve indirimli satlar konusunda kaçnlmas gereken eylemlerden olduunun alt çizildi.

- Son bir ylda 1,2 milyon lira para cezas kesildi

Tüketicinin Korunmas Hakknda Kanuna aykr eylemlerde bulunan firmalar hakknda reklamn yaynland mecraya göre 10 bin 476 lira ile 419 bin 126 lira arasnda deien miktarlarda para cezas uyguland ifade edilen açklamada, Bakanlmz Reklam Kurulu tarafndan yürütülen denetimler neticesinde, indirimli sat uygulamalar ve sipari iptalleriyle ilgili mevzuat hükümlerine aykr davranan firmalara son bir ylda toplam 1 milyon 200 bin 744 lira idari para cezas uyguland. bilgisi aktarld.

Açklamada, idari yaptrmlara maruz kalmamak için tüketicilere mal ve hizmet sunan firmalarn mevzuat hükümlerine uygun davranmalar uyarsnda da bulunuldu.

Ana Sayfaya Git