Aldığınız maaş kadar alacaksınız!

Kıdem Tazminatının fona dönüşmesiyle işçilerin hayatında büyük değişim bekleniyor. Bu da kafa karıştıran söylemlere sebep olabiliyor. İşte kıdem tazminatı ile ilgili yanlış bildikleriniz ve öğrenmeniz gerekenler...

Haberler 03.06.2017 - 09:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Sosyal Güvenlik Uzman Erhan Nacar, gündemi megul eden kdem tazminatna getirilecek yeni düzenlemenin kapsamn anlatt. Nacar, merak edilen kdem tazminatnn fona dönütürülmesiyle miktarn azalaca söylentilerine ilikin içi kesimini rahatlatacak bir açklama yapt. Nacar, Kdem tazminatna ihbarla birlikte toplu bir bütün olarak bakmamz gerekiyor. Dolaysyla bir düü olmayacak. Burada bir ayrntya dikkat çekmek istiyorum. Her çalan ald ücret kadar fon alacak. Kdem tazminat ayn prim kazanç gibi nasl 30 gün çalan bir içini primi düzenli bir ekilde SGKye yatyorsa kdem tazminatnda da ayn aylk yüzde 3 bir kesintiyle tabi bu asgari ücretin düzenli bir ekilde her yl belirlenecei sisteme göre devam edecek dedi.

VEREN STED ZAMAN çY YERNDEN çIKARAMAYACAK

Düne kadar iverenin halkn diline göre istedii zaman iyerinde at koturabildiini söyleyen Nacar, Yaplacak sistemde iverenle içi arasnda devlet hakem olacak. Yani aslnda bundan sonra iveren istedii zaman içiyi iyerinden çkaramayacak. Ksacas kdem tazminat ayn prim kazanç gibi nasl 30 gün çalan bir içini primi düzenli bir ekilde SGKye yatyorsa kdem tazminatnda da ayn aylk yüzde 3 bir kesintiyle tabi bu asgari ücretin düzenli bir ekilde her yl belirlenecei sisteme göre devam edecek diye konutu.

HAK MAHRUMYET OLMAYACAK

Nacar, 6 yldr çalan kdem tazminat olan içilerin hak mahrumiyetine uramayacaklarnn altn çizerek, veren ve içilerin unu bilmeli; kanun çktndan itibaren geriye dönük bir kanun ilemeyecek. Yani 6 yldr çalan kdem tazminat olan arkadalar panik yapmasnlar, hak mahrumiyetine uramayacaklar. Yani kazanlm haklar sakl kalacak dedi.

KIDEME DEVLET HAKEML GELYOR

Bu düzenlemenin yasalamasyla kdem tazminatna devlet hakemliinin geleceini belirten Erhan Nacar, 16 buçuk milyon çalann düzenli bir ekilde e-devlet üzerinden primlerini takip edebileceini söyledi. Nacar unlar belirtti: Esas Haziran aynn 11inden itibaren bu kanun olarak çkarsa 16 buçuk milyon çalan artk kdem tazminatna devletin hakemlii durumunda devam edecek. çilerle iverenler bunu düzenli bir ekilde e-devlet üzerinden düzenli bir ekilde takip edebilecek. bugün 5 gün çalan bir içi iverenden ayrldktan sonra ya da 2 ay sonra ayrld zaman fonunda ne kadar olduunu görebilecek. Bu da bir nevi çalan içilerin bak benim param yatm devletin kontrolünde deyip rahat bir ekilde çalmasna devam edebilecek. verenleri ne kadar etkiliyor diye düünüyorsak iverenler bu durumdan yüzde 50 mutlu yüzde 50 mutsuz neden çünkü baz iverenler normalde 11 ay dolduktan sonra çalanlarn i hadlerini sonlandryorlard. 12nci olmadan bu kiilerin haklar ölüyordu. Ama bu sistemde bir gün çalana bile kdem tazminat olacak. Böylelikle içiler devletin kontrolünde hayatlarn garanti altna alabilecekler. Korkmalar gereken bir durum söz konusu deil

AVRUPADA YAAYAN TÜRKLER çN SON BORçLANMA TARH 31 HAZRAN

Avrupada yaayan her Türk vatandann 3201 sayl kanuna göre yurtd borçlanma hakkndan yararlanabildiini belirten Nacar bunun son bavuru tarihiniolarka 31 Haziran iaret etti. Nacar, 18 yan dolduran her Türk vatandan gelip Türkiyede sosyal güvenlik kurumlarndan 3201 sayl kanuna göre borçlanma kaytlarn açtrabildiini dile getirdi. 31 Hazirana kadar müracaat yapanlarn 18 lira 96 kurutan ödeme yapacaklar açklayan Nacar, eer 1 Temmuzdan itibaren yurtd borçlanmalarn yapan vatandalarn o gün belirlenmi olan kurdan ödeyip o ekilde borçlanmalarn ödemi ve emekli olmu olacaklarn söyledi.

BESTEN çIKMAYIN

Yeni Bireysel emeklilik Sisteminin ileriye dönük, devlet güvencesi altnda olduundan dolay yaplmasnn gerekli olduunu söyleyen Nacar, sistemden çklmamas gerektiini vurgulad. Nacar, Eski bireysel emeklilik sistemine doru bakmyordum. Sadece bankalarn kontrolünde olan bireysel emeklilie ben scak bakmyordum. O zamanlar yine devletinde bir yüzde 25lik bir katk pay vard ama tamamiyle sistem bankalarn kontrolünde olduu için ben doru bakmyordum. Bu yeni gelen sistemde 16 buçuk milyon çalandan otomatikman alm olduu maaa göre yüzde 3 kesinti yaplarak BES katks oluuyor. Bununla beraber devletin bin lira katks var. Öte yandan devletin yine yüzde 25 katks var. Burada olay devlet bankalar arasnda kdem tazminat fonunda olduu gibi yine hakem ve devletin güvencesi altnda Sosyal Güvenlik Kurumu devam ediyor. Gençler uanda bu konuya pek scak bakmayabilirler ama siz bir de bunu 50-60 yana geldiinizde hem sosyal güvenlik kurumundan maa alrken hem oradan da 700-800 alrken çok scak bir para olduunu göreceksiniz .O yüzden bu ileriye dönük bir yatrmdr. Bence devletin kontrolünde olduu için yaplmasnda herhangi bir saknca yok eklinde konutu.

DORU YA 72 DEL 65TR

Sosyal Güvenlik Uzman Erhan Nacar, son dönemde gündemde dolaan emeklilik yann 72 olaca söylentilerine ilikin olarak ise Bu sistemde 72 ya ben doru bulmuyorum. 65 ya doru buluyorum ifadesini kulland.

Nacar unlar aktard: Dünyada uanda emeklilik ya kriteri 67dir. Türkiyede geriye dönük 38-39 yanda emeklilik gören bir ülkeyiz. O günün artlarnda 38-39 yanda emeklilik verildii için SGKnin aç var. Bu sistemde 72 ya ben doru bulmuyorum. 65 ya doru buluyorum. 65 yatan da vatandalarn erken kaç yollar var. Ne kadar erken sigortal olursan o kadar erken emekli olursun. Eer 65 yan görmek istemiyorsak 2035 ylndan önce sigorta yaptralm.

Ana Sayfaya Git