Alışveriş tuzağına dikkat!

"Tüketiciler, mağdur olmaları durumunda, kayıplarının tazmin edilmesi amacıyla tüketici hakem heyetine ya da tüketici mahkemesine başvurabilir"

Haberler 14.02.2018 - 08:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gümrük ve Ticaret Bakan Bülent Tüfenkci, Sevgililer Günü nedeniyle alveri yapacak vatandalara uyarda bulunarak, Sosyal medyada tantm ve ilanlar yoluyla ulalan sitelerin taklit olmas ihtimaline kar ürünler satcnn kendi sitesinden alnmal. Benzer mecralardan ürünün yaklak fiyat aratrlmal, gerçekçi olmayan fiyatlara veya indirimlere dikkat edilmeli. dedi.

Tüfenkci, iletiim teknolojilerindeki gelimelere bal olarak, tüketicilerin tüketim davran ve alkanlklarnda da deiimler meydana geldiini söyledi.

Klasik alveri yöntemleri yerine internet ve telefon araclyla yaplan mesafeli sat yöntemlerinin daha çok tercih edildiini belirten Tüfenkci, özellikle Sevgililer Günü, yl ba ve doum günü gibi özel gün ve dönemlerde bu yollarn sklkla kullanldn dile getirdi.

TÜKETCLER DKKAT

Tüfenkci, tüketiciler tarafndan yaplacak mesafeli alverilerde dikkat edilmesi gereken noktalara deinerek, öyle konutu:

Alveri yaplmas düünülen internet sitesinde satcnn ticari unvan, adresi, sabit telefonu, Merkezi Sicil Kayt Sistemi (MERSS) numaras, Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBS) kayd gibi bilgilerin olup olmad kontrol edilmeli. nternet veya telefonla yaplacak alverilerde satc hakknda arama motorlarnda ksa bir ön inceleme yaplarak, haklarndaki yorumlar incelenmeli ve önceki ilemlerine ilikin fikir sahibi olunmal. Satn alnacak mal veya hizmetin fiyatna dikkat edilmeli. Mesafeli satta, maln veya hizmetin özelliklerini ve fiyatn dier mecralardan karlatrma kolayl bulunuyor. Tüketicilerce benzer mecralardan ürünün yaklak fiyat aratrlmal, gerçekçi olmayan fiyatlara veya indirimlere dikkat edilmeli. Bunlar oluabilecek maduriyetlerin önüne geçilmesini salar.

Tüfenkci, vatandalarn internetten alveri yaparken adres çubuuna da dikkat etmesi gerektiini vurgulayarak, nternet sitesinin orijinal adnn adres çubuunda kurumsal sayfasnda yer ald ekilde (uzants vb.) olmas, sahte veya taklit bir site ihtimaline kar site adnn kontrol edilmesi gerekir. diye konutu.

SOSYAL MEDYA TANITIMI

Sosyal medyadaki tantmlar ve reklamlarla ulalan sitelerin taklit olabileceini, ürünlerin satclarn kendi sitelerinden alnmas gerektiini belirten Tüfenkci, ödemelere ilikin u uyarlarda bulundu:

nternet üzerinden yaplacak alverilere ilikin ödemenin SSL (Secure Socket Layer) sertifikal veya 3D security güvenli kanallarndan yaplmasna dikkat edilmeli. Ödeme yapmadan önce mutlaka Mesafeli Sözlemeler Yönetmeliinde yer alan ve satcnn ödeme yaplmadan vermekle yükümlü olduu ön bilgiler dikkatlice okunmal. Mesafeli sözlemelerin ayrlmaz parças olan ön bilgileri görmeden veya ayrntl okumadan ödeme yapmamak karlalabilecek pek çok maduriyeti önler. Ön bilgilerde; satc unvan, adresi, iletiim bilgileri, mal veya hizmetin ödenecek toplam tutar, cayma hakkna ilikin ayrntlar ve hak arama yollarna ilikin detaylar bulunuyor.

Yaanabilecek maduriyetler karsnda bavurulabilecek kurumlara da iaret eden Tüfenkci, Bunlar, illerde ticaret müdürlükleri ve tüketici mahkemeleri, ilçelerde kaymakamlklar bünyesinde oluturulan tüketici hakem heyetleridir. Tüketiciler, firmalarn uygulamalar nedeniyle madur olmalar durumunda, kayplarnn tazmin edilmesi için deeri 6 bin 860 lirann altndaki uyumazlklarda tüketici hakem heyetlerine, 6 bin 860 lira ve üstü uyumazlklarda ise tüketici mahkemesine bavurabilir. dedi.

Ana Sayfaya Git