"Altın fiyatlarında büyük sıçramalar beklemiyoruz"

Prof. Dr. Sinan Alçın, "Altın, dolarla birlikte güvenli liman niteliğini gösteriyor. Dolayısıyla oraya doğru yöneliş bu yıl için bitecek gibi görünmüyor. Altında da yükseliş sürer. Burada bir rakam vermek doğru olmaz ama çok büyük sıçramalar beklemiyoruz" dedi.

Haberler 14.03.2020 - 11:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çinde ortaya çkan ve birçok ülkede onlarca insann hayatn kaybettii koronavirüs Türkiyede de görüldü. lk vakann ortaya çkmasnn ardndan vatandalar panik halinde marketlere akn etmeye ve temel gda ürünlerini almaya balad. Koronavirüsün ekonomi üzerindeki etkisini deerlendiren Prof. Dr. Sinan Alçn, döviz kurlar ve altn fiyatlarndaki yükseliin, virüsün etkisinin bitmesiyle gerileme yaayacan söyledi. Alçn, vatandaa süknet çarsnda bulunarak, Gda sorunu olmad için marketlere saldrlmasnn hiçbir anlam yok. Biz talebi daha fazla younlatrdmzda fiyat artmaya devam eder diye konutu.

BAHAR AYLARINA DORU GER çEKLME YAANACAK

Prof. Dr. Alçn, koronavirüs sonrasnda Amerikan Dolarnn deer kazandna vurgu yaparak, Türkiye de bunlarn içerisinde ancak daha yüksek deer kayb olan ülkeler var. Bu ay içerisinde Türkiyedeki deer kayb biraz daha düük oldu. Ylsonu dolar beklentimiz genel olarak 6.40-6.45 civaryd. Belki bu beklentiyi ilk yarda göreceiz ama virüs etkisi azaldktan sonra bahar aylarna doru bir geri çekilme tekrar olacaktr dedi.

ALTINDA BÜYÜK SIçRAMALAR BEKLEMYORUZ

Altnn da dolarla birlikte güvenli liman niteliini gösterdiine dikkat çeken Prof. Dr. Alçn, Altn, dolarla birlikte güvenli liman niteliini gösteriyor. Dolaysyla oraya doru yöneli bu yl için bitecek gibi görünmüyor. Altnda da yükseli sürer. Burada bir rakam vermek doru olmaz. Önemli olan o yükseli seyrinin nasl bir hzla ilerleyecei. O noktada çok büyük sçramalar beklemiyoruz diye konutu.

FYAT KONTROLÜ TEK BAINA çÖZÜM YARATMIYOR

Prof. Dr. Alçn, marketlerdeki reyonlarn boaltlmasn ise u sözlerle deerlendirdi:

Neticede Türkiyede gda üretiminde bir sknt yok. Ayn ekilde çinde de yok. çin 3 aydr bu virüsle bouuyor fakat hiç kimse aç kalmad. Türkiye için de ayns geçerli. Fakat marketlerde özellikle vakann açklanmasnn ardndan temel gda maddelerine dönük bir talep patlamas gördük. Burada herkesin kendi önlemini almas lazm. nsanlarn sakinlemesi gerekiyor. Gda sorunu olmad için oraya saldrlmasnn hiçbir anlam yok. Biz talebi daha fazla younlatrdmzda fiyat artmaya devam eder. Fiyatlar çok artarsa bunlar temel tüketim maddesi olduu için fiyat kontrolü gelir. Fiyat kontrolü geldiinde de karaborsa oluur. Fiyat kontrolü de tek bana çözüm yaratmyor. Bu sefer gerçekten temel gda ürünlerini bulamamaya balarz ve tezgah altndan çok daha yüksek fiyatlarda almak zorunda kalrz. Burada süknet çars yapmak lazm. Problemli bir alan olsa zaten müdahale olurdu. u an maskede ciddi anlamda bir sknt var. Maske üreticileri arlkl olarak ihracata yönelmi durumda. Bunlarn iç pazara yönelmesi gerektii konusunda bakanlk tarafndan da açklama yapld. Gda alannda ve dier temel tüketim maddelerinde bir sknt yok.

Ana Sayfaya Git