Altın fiyatlarında düşüş bekleniyor

Korona virüs salgınının ortaya çıkmasıyla birlikte altın fiyatlarında sert yükseliş görülmüştü. Nisanda rekor kıran altın mayısta kademeli geri çekilebilir.

Haberler 04.05.2020 - 00:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çinde ortaya çkan yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgn nedeniyle merkez bankalar ve hükümetlerce alnan trilyonlarca dolarlk önlemler, nisanda altnn ons fiyatn 1.747 dolarla yaklak son 8 yln en yükseine çkarrken, gram altn da 389,5 lira ile rekor krd.

Kovid-19 salgn küresel piyasalarda tarihi bir oka neden olurken, ekonomi otoriteleri de salgnn finansal etkilerini azaltmak için bu süreçte olaanüstü önlemler almak zorunda kald.

Bata ABD Merkez Bankas (Fed) ve Avrupa Merkez Bankas (ECB) olmak üzere mart ve nisanda neredeyse tüm merkez bankalar, genilemeci politikalara bavurarak likidite koullarn iyiletirmeye ve salgnn ekonomik arln hafifletmeye çalt.

MART AYINDAK DENGE

Mart bandan bu yana Fedin varlk almlar 2 trilyon dolar, bilançosu da 6,6 trilyon dolar geçti. ECB, 750 milyar avroluk varlk alm programnn yan sra likidite koullarnn rahatlamas ve kredi aknn salanmas için uzun dönemli operasyonlarda faiz indirimlerine gitti. Japonya Merkez Bankas ise (BoJ) snrsz devlet tahvili alm sözü verdi.

Küresel anlamda hükümetler tarafndan açklanan destek paketleri ile toplamda 10 trilyon dolar aan önlemler, varlk fiyatlarn önemli ölçüde etkiledi.

Martta yatrmclarn teminat kapatmak için altn satmak zorunda kalmas, altnnn ons fiyatnda 252 dolarlk bir dalgalanmaya neden oldu.

Nisanda ise nispeten rahatlayan finansal piyasalarda alnan önlemlerin etkisiyle altn fiyatlar rekor seviyelere ulat. Altnn ons fiyat, yaklak son 8 yln en yüksei olan 1.747 dolar, gram altn ise tüm zamanlarn en yüksek seviyesi olan 389,5 liray test etti.

Altnn ons fiyat nisan yüzde 6,95 artla 1.687 dolardan, gram altn da yüzde 13 deer kazancyla Austos 2018den bu yana en iyi aylk performansn sergileyerek 379,2 liradan tamamlad.

Ana Sayfaya Git