Altın fiyatlarını küresel ekonomik gidişat belirleyecek

Ağustosta ABD 10 yıllık tahvillerinin reel getirisinin yüzde eksi 1 seviyesine indiğine dikkati çeken analistler, getiri arayışına giren yatırımcıların, hem likit hem de güvenli liman olması sebebiyle altına olan taleplerini artırdığını belirtti.

Haberler 05.09.2020 - 10:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Altnn ons fiyat austosta tarihi düük seviyeye inen reel tahvil getirileri, gerileyen dolar endeksi ve ABD-çin gerginlii gibi sebeplerle 2.075 dolarla rekor krarken analistler, eylülde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgnn tedavisi ve küresel ölçekte makro ekonomik verilere ilikin haber aknn altnn ons fiyatnda etkili olacan dile getirdi.

Geçen sene aralkta balad yükseli trendine sadece martta artan likidite ihtiyac sebebiyle ara veren altnn ons fiyat austosta 2.075,11 dolarla tarihi yüksek seviyeye ulat. Altnn ons fiyat bu seviyeden gelen kar satlaryla kazançlarn ksmen geri vererek austosu yüzde 0,37 deer kaybyla 1.967,95 dolardan tamamlad.

Analistler, Kovid-19 salgnn getirdii belirsizliklerle birlikte bata ABD Merkez Bankas (Fed) olmak üzere küresel çapta trilyonlarca dolarlk parasal genilemeye gidilmesinin altnn ons fiyatn destekleyen en önemli etken olduunu kaydetti.

Artan belirsizliklerle austosta ABD 10 yllk tahvillerinin reel getirisinin yüzde eksi 1 seviyesine indiine dikkati çeken analistler, getiri arayna giren yatrmclarn, hem likit hem de güvenli liman olmas sebebiyle altna olan taleplerini artrdn ifade etti.

Analistler, Kovid-19 salgnyla birlikte altn bazl yatrm fonlarnn (ETF) altn fiyatndaki artta önemli rol oynadn, küresel bazda birçok yatrmcnn kolay alnp satlabilmesi sebebiyle ETFleri tercih ettiini söyledi.

Austosta son iki yln düük seviyesi olan 91,993e gerileyen dolar endeksinin de altn daha cazip bir yatrm arac haline getirdiini kaydeden analistler, hala rekor düük seviyelerde seyreden dolar endeksindeki seyrin altnn ons fiyatn eylülde etkileyebileceini bildirdi.

Analistler, ABD ile çin arasnda geçen sene imzalanan birinci faz ticaret anlamasndaki yükümlülükler üzerinden artan tansiyonun da risk algsn etkileyen önemli bir faktör olduunu, sürecin devamnda ise iki ülkenin masaya oturmasnn güvenli liman varlklarda sat basksn beraberinde getirdiini belirtti.

Makro ekonomik gelimeler altn fiyatlamasnda önemli rol oyanayacak

Commerzbank Commerzbank Emtia Analisti Carsten Fritsch, konuya ilikin paylat bilgi notunda, Küresel ekonomideki toparlanmann beklenen daha hzl olabilecei ihtimali yatrmclarn altn talebini ertelemesine sebep olan en önemli balk olarak karmza çkyor. deerlendirmesinde bulundu.

Altnn ons fiyatnn dolar endeksindeki gelimelere daha duyarl hale geldiine deinen Fritsch, ABD, çin ve Avro Bölgesinde beklentilerden iyi gelen makro ekonomik verilerin ve yukar yönlü revize edilen beklentilerin yatrmc güvenini de iyiletirdiine dikkati çekti.

Fritsch, bununla birlikte özellikle Avro Bölgesindeki deflasyonist basklarn ultra-gevek para politikasn uzun bir müddet uygulamada tutmasnn beklendiini, bu sebeple altndaki duraklamann geçici olabileceini belirtti.

ETFlere olan talepte de önemli derecede yavalama gözlemlendiini belirten Fritsch, fiziki altn talebinde ise gözle görünür bir artn yaandn ancak bu artn ETFlerdeki düüü telafi edemediini kaydetti.

Fritsch, Fedin ortalama enflasyon hedefine geçmesinin ise finansal piyasalarda çeitli varlklarn getiri potansiyelini artrmas sebebiyle altnn ons fiyatn basklayabilecek bir baka etken olduunu dile getirdi.

Altn fiyatlar Kovid-19 asna ilikin haber akn takip edecek

AA Finans Analisti slam Memi de Kovid-19 salgnnn tedavisine yönelik gelimeler ve bölgesel jeopolitik risklerin görece yatmasnn altnn ons fiyatn basklayan balca unsurlar olduuna dikkati çekti.

Austos banda reel faiz getirilerinin düük olmas, ABD-çin gerilimi ve bol likidite gibi etkenlerin altn fiyatlarn rekor seviyeye yükselttiine deinen Memi, Ancak Rusya Devlet Bakan Vladimir Putin ve ABD Bakan Donald Trumpn a konusundaki açklamalar, altn fiyatlarnda gerilemeye neden oldu. ifadelerini kulland.

Memi, Trumpn a açklamasndan sonra altnn ons fiyatnn 1.911 dolar, altnn gram fiyatnn ise 433 liraya gerilediini, dolaysyla a haberlerinin emtia fiyatlar üzerinde bask oluturduunu gözlemlediklerini belirtti.

Yl sonuna kadar Dünya Salk Örgütünden onaylanm bir a haberi gelmesi halinde düülerin hzlanabileceini dile getiren Memi, Ancak, düük faiz ortam, bol likidite, jeopolitik riskler devam ettikçe altn talebi sürebilir. deerlendirmesinde bulundu.

Memi, gram altnla ilgili olarak unlar kaydetti:

Austos aynn ilk haftasnda altnn gram fiyat, Kapalçarda 515 liraya kadar yükseldiinde vatandalarn panik almlar yaptn gördük.

2 haftada 7 milyar dolarlk panik alm yapan vatandalarn zarar ettiine ahit olduk. Piyasalardaki agresif dalgalanmalarda yatrmclarn souk kanl olmasn, panik almlar yapmamalarn, piyasalarn normallemesini beklemelerini tavsiye edebiliriz.

Ana Sayfaya Git