Altın hızla yükseliyor!

Altının ons fiyatı, dolar endeksinin gerilemesi, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizindeki düşüş ve tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin oldukça altında kalması gibi nedenlerle bu hafta yüzde 3,53 değer kazanarak 26 haftanın en hızlı yükselişini kaydetti.

Haberler 10.05.2021 - 10:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bu hafta 1,843 dolar seviyesini gören ons altn, haftay 1.831,2 dolardan tamamlad. Analistler, altnn ons fiyatnda teknik açdan 1.840 dolar direncinin gündeme geldiini belirterek, 1.823 ve 1.794 dolar seviyelerinin destek konumunda olduunu söyledi. ABD Hazine Bakan Janet Yellen, bu hafta katld etkinlikte, hükümet harcamalar nedeniyle ekonominin ar snmasn önlemek için faiz oranlarnn biraz artmas gerekebileceini ifade etmesinden birkaç saat sonra konuya açklk getirdi ve faiz artrmnn tahmin ettii ya da önerdii bir ey olmadn, harcama paketlerinin enflasyonist bir sorun olacan düünmediini kaydetti.

Öte yandan, ABDde açklanan verilere göre, tarm d istihdam nisanda 266 bin artarak 1 milyon olan beklentilerin oldukça altnda kald. sizlik oran da yüzde 5,8den yüzde 6,1e yükseldi. Söz konusu gelimelerle uluslararas piyasalarda altnn ons fiyatnda yükseli eilimi ivme kazanrken, yurt içinde de altnn gram fiyat yukar yönlü hareket etti.

Altnn ons fiyat, bu hafta yüzde 3,53 deer kazanarak 26 haftann en hzl yükseliini kaydetti. Altnn gram fiyat ise 15 ubat 2021den bu yana etkili olan yükseli trendine bu hafta da devam etti. En yüksek 489 lira seviyesini gören altnn gram fiyat, haftay yüzde 2,9 artla 485,1 liradan tamamlad.

YILIN LK çEYRENDE TÜRKYE, 31,5 TONLUK ALTIN SATTI

AA Finans Analisti slam Memi, yln ilk çeyreinde deer kaybeden altnn nisan aynda hzl yükseldiini belirterek, 451 lira seviyesinden yla balayan altnn gram fiyatnn, ubatta 397 liraya kadar gerilemesinin ardndan martta 480 liraya yükseldiini kaydetti. Küresel piyasalarda yatrmc, irket ve kurumlarn emtia satarak kripto para piyasalarna geçmelerinin düülerde etkili olduunu ifade eden Memi, öyle devam etti:

Yln ilk çeyreinde 178 tonluk çklar oldu. 85 ton altn satlarak kripto paralara kayma oldu. Yln ilk çeyreinde ülkelerin altn satlar oldukça dikkat çekiciydi. Yln ilk çeyreinde Türkiye 31,5 ton, Filipinler 24,9 ton ve Birleik Arap Emirlikleri 6,7 ton altn satarak en fazla altn satan ülkeler oldu. Rakamlardan da görülecei gibi altn, yln ilk çeyreinde talep görmedi.

Memi, alamada ivme kayb, vaka saylarnn artmas, ABDnin 10 yllk tahvil faizi ve dolar endeksindeki düüler, kripto para piyasasnda sert düülerin görülmesi gibi etkenlerin altn fiyatlarnda yükselie neden olduunu söyledi.

MAYISIN YARISINDAN SONRA DEERL METALLERDE YÜKSEL TRENDNN SÜRECEN DÜÜNÜYORUZ

slam Memi, altn fiyatlarnda yükseli eiliminin mays ve haziranda devam edebilecei öngörüsünde bulunarak, unlar kaydetti:

Altnn gram fiyatnn, altnn ons fiyatndan destek görerek yükseleceini düünüyoruz. Altn, jeopolitik riskler ve kripto para piyasasndan dönen nakitler ile talep görebilir. Gelecek dönemde hem banka altn mevduatlarnda hem de fiziki tarafta taleplerin artacan öngörüyoruz. Mays aynn ilk yarsndan sonra altn, gümü, bakr, platin ve paladyum gibi deerli metal fiyatlarnda önemli hareketlilikler görülebilir.

Ana Sayfaya Git