Altında 4 yıldan sonra bir ilk

Yeni yıla yükselişle başlayan altın, devam eden 5 ayda üst üste değer kaybetmesine karşın bu yılın ilk yarısında yatırımcısına yüzde 7,7 kazandırdı

Haberler 09.07.2017 - 11:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Döviz kurundaki sert hareketlerin etkisiyle yeni yla yükselile balayan altn, devam eden 5 ayda üst üste deer kaybetmesine karn ilk yarda yatrmcsna kazandrd.

Yeni yla dolar kuruna paralel sert yükselilerle balayan altn, ocak ayn yüzde 12,73 deer kazancyla tamamlad. Ocaktaki yükseliini devam eden aylarda sürdüremeyen altn, Mart 2013ten bu yana ilk defa 5 ay üst üste deer kaybetti.

Yaanan siyasi ve jeopolitik riskler ile döviz kurlarndaki sert hareketlerin etkisiyle yln ilk yarsnda dalgal bir seyir izleyen ve yatrmclar tarafndan fiyat en çok merak edilen yatrm araçlarndan biri olan altn, söz konusu dönemde 130-154 lira bandnda hareket etti.

Ocakta yüzde 12,73 deer kazanmasna karn ubatta yüzde 0,41, martta yüzde 0,30, 154,4 lira ile rekor krd nisanda yüzde 0,83 ve maysta yüzde 0,63 deer kaybeden altn, haziran ayn yüzde 2,3 düüle 140,5 liradan tamamlad.

Altn, 5 ay üst üste deer kaybetmesine karn ilk yarda yatrmcsna yüzde 7,7 kazandrd.

Altnn gram fiyatnda 165 lira gündeme gelebilir

AA Finans Analisti slam Memi, yla 130 lira seviyesinden balayan altnn, yatrmclarn en çok tercih ettii yatrm araçlar arasnda, Borsa stanbuldan sonra, yüzde 7,74 artla ikinci srada yer aldn bildirdi.

Memi, altnn gram fiyatnn nisanda tüm zamanlarn en yüksek seviyesine ulatn ancak ons fiyat ve dolar/TLde yaanan düülerden etkilenerek tekrar 139 liraya gerilediini söyledi.

Fiziki altn talebinin artmasn altnn gram fiyatndaki düülere baladklarn ifade eden Memi, Altnn gram fiyatndaki yükselilerde kademeli olarak 150-155 ve 165 lira seviyeleri sürpriz olmayacaktr. dedi.

Küresel piyasalarda jeopolitik risklerin fiziki altn talebini artrmasyla altnn ons fiyatnn 1.350-1.400 dolar seviyesine kadar yükselebileceini belirten Memi, unlar kaydetti:

Altnn ons fiyatnda 1.200 dolar seviyesinin yatrmcsna çok iyi alm frsatlar verdiini düünüyoruz. ABD Merkez Bankas (Fed) faiz artrmnda beklentileri karlamayabilir. Ayrca, ABD Bakan Donald Trumpn bakanl tehlikeye girebilir. Bu nedenlerin etkisiyle ABD 10 yllk tahvil faizleri ve dolar endeksi olumsuz etkilenirken, emtia fiyatlarnda yukar yönlü hareketler görülebilir.

Yln ikinci yarsnda yeni zirveler görülebilir

ntegral Yatrm Aratrma Direktörü Tuncay Turucu da gram altnn nisan aynda 154,41 lira en yüksek seviyesine ulatn hatrlatarak, Bakldnda, gram altnda getirinin önemli ksm 1-12 Ocakta olumu. Bunun büyük arl dolar kurundaki yükseli, dieri ise ons altndaki yükseliten geldi. diye konutu.

Nisan ayndan itibaren hem dolar kurunda hem de ons altndaki zayf seyirlerin, gram altnda düüü beraberinde getirdiini ifade eden Turucu, fiyatlarn bu ekilde olmasna karn talep miktarnda çok önemli art kaydedildiini söyledi.

Fiyatlarn yüksekliinin alm gücünü zorlamas bakmndan talep tutarnda da etkili olduuna iaret eden Turucu, yaz aylarnda mevsimsel etkilerden ötürü talep miktarnda hafif bir art olduunu kaydetti.

Turucu, Yln ikinci yarsnda gram altnda 154 lira zirvesini zorlayan, belki de yeni zirveler yapan bir görünüm oluabilir. Bunda dolar kurundaki yükseli ve ons altnn yer yer 1.300 dolar seviyesini test etmesinin etkisi olacak. dedi.

Yln son çeyreinde dolar kurunda yükseli beklentilerinin arlk kazanan bir durum oluunu vurgulayan Turucu, Bu beklentilere paralel gram altn içeride 154-155 dirençlerini zorlayabilir ve dolar ile onsun fiyatna bal olarak da bu seviyeleri geçebilir. Geri çekilmelerde ise imdilik 139-140 lira seviyeleri alm frsat veren seviyeler olarak görünüyor. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git