Altında yeni dönem!

Kovid-19 nedeniyle uygulanan genişletici para politikası terk ediliyor. Parasal sıkılaştırmayla para arzı azaltılarak, enflasyona yol açacak talep artışı frenlenecek.

Haberler 11.08.2020 - 09:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Corona virüsün Türkiyede ilk görüldüü mart ayndan bu yana uygulanan politikalarla küçük esnaftan sanayiciye, KOBlerden tüketiciye toplumun her kesimini rahatlatan ekonomi yönetimi, olaanüstü dönemde alnan önlemler sonuç verip, normalleme balaynca para politikasnda yeni bir döneme geçiyor. Pparasal sklatrma admlaryla piyasadaki para arz azaltlarak, enflasyona yol açacak talep art frenlenecek.

LK ADIMLAR ATILMAYA BALANDI

Yeni döneme ilikin politika için geçtiimiz hafta dümeye basld. Merkez Bankas likidite sklatrmalarna balad. Salgn döneminde piyasaya verilen likiditenin fazla ksmnn, sistemde bir likidite aç oluturmadan kademeli olarak geri çekilmesi için ilk admlar att. Bankalarn ucuz fonlama imknlar yar yarya azaltlarak, maliyetleri yükseltildi. Açk Piyasa lemleri çerçevesinde tannan likidite imkn limitleri yarya düürüldü ve haftalk repo ihalesi açlmayarak faiz koridorunun üst band olan yüzde 9.75lik faiz orannn kullanlaca sinyali verildi. Fonlama maliyetleri yükselmeye balayan bankalar, Kovid-19 sürecinde verdikleri tarihin en düük kredi faizlerinde sona geldi.

KRED FAZLER ARTTI

Hem kredi hem de mevduat faizleri artmaya balad. Kamu bankalar sfr konutlar için 15 yl vadeli ve yüzde 0.64 olan faiz orann yüzde 0.87ye, vadeyi de 12 yla çekti. kinci el konutta da 15 yl vade ve aylk yüzde 0.74 faizli kredi imkn önce 0.79a ardndan 0.87ye yükseldi. Otomobil satlarnda rekor getiren ucuz krediler de sonlandrld. Geçtiimiz hafta yüzde 0.82 olan ikinci el tat kredisi faizi yüzde 1.17ye yükseltildi. Bankaclk Düzenleme ve Denetleme Kurulu da bankalarn toplad mevduat krediye yönlendirmelerini salamak için uygulamaya ald aktif rasyosunda esneklik salayarak, Merkez Bankasnn admlarna destek olacak. Likidite önlemleri, yan enstrümanlar, yönlendirmelerle piyasaya mesaj veren Merkez Bankasnn önümüzdeki dönemde para politikasn sklatrc admlara devam edecei de belirtiliyor.

TL YATIRIM CAZP HALE GELECEK

Ekonomi yönetiminin Kovid-19 sürecinin etkisini azaltmak için uygulad genileyici politika yerine yeniden parasal sklatrmaya dönmesinin TL cinsi yatrmlar cazip hale getirmesi bekleniyor. Bankaclar, sk para politikasyla özellikle mevduat faizlerinin artmasnn dövizden TLye geçi itahn yükselteceini vurguluyor.

ALTINDA RALL BTYOR

Uzmanlar, pandemi döneminde dünyada güvenli liman olarak görülen ve buna bal olarak ons fiyat 2000 dolar geçen altnn gerçek deerini yanstmadn, fiyatlar üzerindeki balonun kalkmasyla yatrmclarn zarar edebileceini vurguluyor. Belirsizliin ortadan kalkmaya balamasyla zirveye çkan altn fiyatlarnda geri çekilmenin balayacan öngören uzmanlar, geçici rallinin sona erdiini belirtiyor.

300 MLYAR TL KRED VERLD

Ekonom yönetimi gerek pandemi gerekse normalleme sürecinde küçük esnaftan KOBlere, sanayiciden tüketicilere kadar toplumun her kesimine 300 milyar TLden fazla ucuz maliyetli kredi imkn salad. Pandemide bireysel ihtiyaç kredisi, esnaf kredisi, ie devam kredisi, avantajl konut kredisinde kullandrm 264.2 milyar TLyi buldu. Normalleme sürecinde ise konut, tat, sosyal hayat destek ve tatil destek kredileriyle 51.4 milyar TL kullandrm saland.

Ana Sayfaya Git