Altının patronları "birlik olup" devlerle yarışmak istiyor

Türkiye'de 45 bin civarında firma, yaklaşık 400 bin çalışanla ekonominin öncü sektöründen kuyumculuğun temsilcileri, Türkiye Kuyumcular Birliğini kurarak hem 100 bin kişilik istihdam sağlayıp hem de 5 bin yıllık sektör tecrübesiyle dünyada bir numara olmayı hedefliyor.

Haberler 23.05.2017 - 08:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ortadou 13. Kahramanmara Altn Mücevher ve Gümü Fuar için kenten gelen stanbul Kuyumcular Odas Bakan Norayr ler, AA muhabirine yapt açklamada, Türkiye ekonomisine çok güvendiklerini söyledi.

Altn sektörünün ekonomiyi destekleyici yönüne dikkati çeken ler, 200 ülkeye ihracat yapan kuyumculuk sektörünün özellikle istihdam konusunda çok ciddi alan oluturup genileyebilecek kapasiteye sahip olduunu belirtti.

Türkiyeye inandklarn vurgulayan ler, Özellikle 15 Temmuzu atlattktan sonra bugün çok daha rahat olduumuzu hissediyoruz. Daha hzl yol alacamz düünüyoruz. Açkças üzerimizdeki kamburlar attmza inanyoruz. dedi.

Sektörde bugün 45 bin civarnda firmada yaklak 400 bin çalann bulunduunu kaydeden ler, sektörün büyümesi için önemli bir taleplerinin olduunu ifade etti. ler, u anda bir birlik kurma aamasndayz. Bu anlamda 81 ilin oda ve dernek bakanyla hep beraber hazrladmz tasla ilgili Bakanlmza sunduk. Bakanmz inceletmek üzere çalmalarmz incelemeye ald. nanyorum zaman içerisinde taslaktan olumlu bir ekilde dönü olacak ve birliimizi kuracaz. Birliimizi kurduktan sonra 100 bin kiilik istihdam alan oluturacamz düünüyoruz. Bu birlik kurulduktan sonra sektörümüz daha güçlü, daha katma deer yaratabilecek alanlarda tüm köeleri tkayarak dünyaya açlmn güçlü ekilde sürdürecek. diye konutu.

Sektörün geleceinin birlikle daha güvenli olacana inandklarn dile getiren ler, Sanatkarlarmzn says azalyor. Yurt dndan gelen ithal mallar gibi bir sürü ey sektörü etkiliyor. Biz üreten, istihdam yaratan, tüm dünyaya ürün satan bir ülke ve sektör olmak istiyoruz. Bir de dünyaya usta satyoruz, bu konuda çok ileriyiz. Bizim ustalarmz çocukluktan yetierek, dünyada kendini kabul ettirebilen üst firma ve markalara gidiyor. Bunu çok daha ileri götürüp katma deer yaratabiliriz diye düünüyorum. deerlendirmesinde bulundu.

ler, Türkiyenin kuyumculukta dünyann üç ülkesinden biri olduunu ve liderlii hedeflediklerini kaydetti.

Ekonominin lokomotif sektörü olmalarna ramen yeterince desteklenmediklerini anlatan ler, tarihi 5 bin yl kadar eskiye dayanan sektörün daha fazla desteklenmesini istedi.

- Birlik fikrine destek veriyoruz

Kahramanmara Kuyumcular Odas Bakan Mustafa Öz ise Kahramanmaran kuyumculuk sektöründe yüz yllardr var olan bir il olduuna dikkati çekti.

Öz, Türkiyenin ekonomisine güvenerek yatrm yapmaya devam ettiklerini dile getirerek, Biz bu ülkede yayoruz. Neyimiz varsa bu ülkede kazandk, tekrar da bu ülkeye yatrm yapmak istiyoruz. Kazandmz alp baka bir yere tama gibi bir niyetimiz yok. Biz bu ülkenin insanlaryla kazandk tekrar bu ülkeyi kalkndrma adna yatrmlar yapmaya devam etmek istiyoruz. Yeter ki bu ülkenin insanlar a, i aramasnlar. dedi.

Kahramanmaran stanbuldan sonra kuyumculukta liderlie sahip olduunu ifade eden Öz, altn sektörünün tekstil gibi olmadn, sektörde çalanlarn en az iki asgari ücretle çaltn belirtti.

Öz, kuyumculuk sektörünü, bacas olmayan bir fabrikaya benzeterek, Biz bunu gördüümüz için sektöre yatrm yapmaya devam edeceimizi belirtmek istiyorum. Bunun için de birlik fikrine destek veriyoruz. diye konutu.

- Adeta sektörün prangas

Kocaeli Kuyumcular Odas Bakan Nuri Koç da dünyada yarr halde olan altn sektörünü bir numaraya getirmenin en önemli yolunun altyaps, kanunu ve yasas olan bir birlikten geçtiini, bu konuda 3 yldr verilen ciddi bir emek bulunduunu söyledi.

Türkiye Kuyumcular Birlii çalmasnn hzlandrlmas gerektiini vurgulayan Koç, kuyumcular birlii kanun taslayla, kuyumculuk sektörünün gözle görülmeyen ancak sektörün içinde olanlarn her gün yaad sorunlarla, adeta sektörün prangas olan kanunsuz, yasasz, denetimsizliin önüne geçilebileceini savundu.

Koç, böylelikle sektörün daha fazla güven kazanacan belirterek, Birlik oluumu, sektörün önünü açaca gibi dünyada ihracatta büyük ivme kazandracak noktadaki en büyük destekçisi olacaktr. Kanun taslann bir an önce çkmas noktasnda devletimizden, kanun yapc erkten bir an önce istiyoruz. ifadelerini kulland.

- 45 bin kiinin yer ald aileyiz

Diyarbakr Kuyumcular Odas Bakan Mustafa Akkul ise sektörde referandumdan sonra bir hareketlilik söz konusu olduunu, bunun da gözle görüldüünü belirtti.

Referandum öncesi hareketlilik beklentilerinin gerçekletiini, imdi onun meyvelerini yemeye baladklarna anlatan Akkul, Sektörümüzün en önemli konusu birlikle ilgilidir. Biz resmi olmasa da Türkiye Kuyumcular Birlii olarak aileyiz. Yaklak 45 bin kiinin yer ald aileyiz. Birlik konusunda sesimizin duyulacan umuyoruz. Biran önce sektörümüzün sknt ve sorunlarn en üst seviyede dile getirip amay hedefliyoruz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git