Altyapıda büyük yatırım hamlesi!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Türkiye'deki Sığınmacılar için Mali Yardım Programı kapsamında 15 yerel yönetim için yaklaşık 5 milyar 800 milyon lira yatırım değerindeki 40 projeyi başlattıklarını belirtti.

Haberler 07.07.2021 - 00:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan Kurum, ATO Congresiumda düzenlenen Avrupa Birliinin Türkiyedeki Snmaclar çin Mali Yardm Program kapsamnda lbank ve Yerel Yönetimler Alt Finansman Anlamas imza töreninde yapt konumada, bu anlamayla 15 belediyenin yeni içme suyu, atk su, yamur suyu ve kat atk projelerini balatacaklarn söyledi.

Kurum, bütün dünyada ehirlerde yaayan nüfus orannn artmaya devam ettiini, bu orann 2030da yüzde 60a, 2050de ise yüzde 68e ulaacann öngörüldüünü ifade etti.

Türkiyede 1950lerden sonra younlaan göç hareketinin daha çok sanayilemenin youn olduu bölgelere doru her yl artan bir ivmeyle devam ettiini, bunun da ehirlerde çevre kirliliini ve altyap sorunlarn beraberinde getirdiini vurgulayan Kurum, Marmara Denizindeki müsilaj sorunuyla mücadele ettiklerini ve seferberlik kapsamnda Marmara Denizinin bugün daha iyi durumda olduunu bildirdi.

Kurum, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann liderliinde Türkiyede ehircilikte yeni bir dönem baladn belirtti. Son 19 ylda tüm illerde ehircilik adna birikmi tüm sorunlarn kesin çözümü için tarihi admlar attklarn, her ehircilik projesinin merkezine çevreyi koyduklarn, çevreye saygl ehirler ilkesiyle büyük yatrmlar gerçekletirdiklerine dikkati çeken Kurum, sözlerini öyle sürdürdü:

Akll ehir ve sfr atk uygulamalarn yaygnlatrdk. Ülkemizin her yerinde, enerji verimli, iklime duyarl, yeil bina teknolojilerinin youn kullanld yeni yerleim alanlar kuruyoruz. Bu noktada ller Bankamzla, ehirlerimizde 50 yllk, 100 yllk planlamalarla, illerimizde, ilçelerimizde, köylerimizde binlerce altyap projesini hayata geçiriyor, ehirlerimizi daha güçlü klyoruz. ller Bankamz, sahip olduu 88 yllk tecrübesiyle, belediyelerimizin yannda olmaya da devam ediyor. Belediyelerimizin kentsel dönüüm, deprem dönüümü gibi hayati projelerine destek salyoruz. Belediyelerimizin, yenilenebilir enerji, ulam, akll ehir ve sfr atk projelerinde finansal olarak yanlarnda duruyoruz.

Dünyann hemen hemen tüm uluslararas kurulularyla danmanlktan teknoloji desteine ve finansman kaynaklarnn yönetimine kadar çevre ve ehircilik diplomasisini tüm unsurlaryla baaryla yönettiklerini vurgulayan Bakan Kurum, Avrupa Birlii, Dünya Bankas, Fransz Kalknma Ajans, slam Kalknma Bankas gibi çok sayda kurulula saladklar i birlikleri çerçevesinde, yerel yönetimlerin yeni projeler için ihtiyaç duyduklar finansman temin ettiklerini söyledi.

3 milyar avro deerinde proje yürüten ller Bankasnn, uluslararas finansal kaynaklar kullanarak, çevre ve ehircilik yatrmlar kazandrdn vurgulayan Kurum, unlar kaydetti:

Bugün 20 milyon vatandamz ilgilendiren çok önemli bir adm yerel yönetimlerimizle birlikte atyoruz. Atacamz imzalarla, 15 belediyemiz için 5 milyar 800 milyon lira yatrm deerindeki 17 içme suyu, 18 atksu, 1 yamur suyu ve 4 kat atk projesi olmak üzere toplam 40 projemizi balatyoruz. 2,5 milyon Suriyeli misafirin de içerisinde bulunduu 20 milyon kardeimize, vatandamza hizmet sunacak projeleri balatyoruz. Tüm bu projelerimiz için belediyelerimizle el ele vereceiz ve 2 yl içerisinde tamamlayacaz.

Kurum, Türkiyenin asrlar boyunca, din, dil, rk ayrm gözetmeksizin kendisine snanlara sahip çktn, sava maduru Suriyelilere de bu düünceyle kucak açtklarn ifade etti.

YEREL YÖNETMLERMZN SORUNLARINI AZALTMA çABAMIZI SÜRDÜRECEZ

Bakan Kurum, ehirlerimizin altyapsn güçlendirmek ve ihtiyaçlar gidermek adna 40 milyar dolar aan bir maliyeti üstlendik. Buna karn, uluslararas kurululardan aldmz katk, bu yükün devletler arasnda adil paylamnda yetersiz kalmtr. dedi.

Kurum, Avrupa Birlii ve uluslararas kurulularn söz verdikleri fonlar salamad sürece, bir ülkenin tek bana bu yükün altndan kalkamayacann altn çizerek, nsanln muhafazas ve mazlumlara yardm siyaset üstüdür, devletler üstüdür. Biz hep bu çary yineledik. Nitekim Avrupa Birlii, 2015 ylnda mali yardm fonu üzerinden bu süreci desteklemeye karar verdi. deerlendirmesinde bulundu.

Türkiyede 2,5 milyon Suriyeli için tasarlanan program kapsamnda ilk aamada 3 milyar avro kaynak öngörüldüünü ve halen bu destein çok çeitli alanlarda kullanlmaya devam ettiini söyleyen Kurum, Suriyeli misafirlerin saysnn 4 milyona ulatn, ilave nüfusun ehirlerin üzerindeki etkisinin katlanarak arttn anmsatt.

Kurum, Bakanlk olarak, bu insani krizden, ehirlerin en asgari düzeyde etkilenmesi için altyap yatrmlarnda sürekli yerel yönetimlerin yannda olduklarn bildirdi.

AB Snmaclar için Mali Yardm Fonu çerçevesinde, 2018 ylnda ikinci 3 milyar avronun kullanlmas karar alndn, bu kaynan 380 milyon avroluk ksmnn ise belediyelerin altyap projeleri için ayrldn belirten Bakan Kurum, unlar kaydetti:

Türkiyedeki Snmaclar Mali Yardm Program (FRIT) kapsamnda toplamda 555 milyon avro destekle, 15 yerel yönetimimiz için yaklak 5 milyar 800 milyon lira yatrm deerindeki 40 projeyi hayata geçiriyoruz. Bu kapsamda, Dünya Bankas araclyla Adana, Kahramanmara, Kayseri, Konya ve Osmaniyede yürütülecek 20 projeye toplam 275 milyon avro yani 2 milyar 900 milyon lira destek salayacaz. Ayrca, Fransz Kalknma Ajans araclyla da Adyaman, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Mardin, Mersin ve anlurfada yürütülecek 20 projeye 278 milyon avro yani yaklak 2 milyar 900 milyon lira destek vereceiz. nallah bu fonla, Suriyeli kardelerimizi misafir eden yerel yönetimlerimizin sorunlarn azaltma çabamz sürdüreceiz.

3 MLYON KNN SUYA ERMNN YLETRLMES SALANACAK

ller Bankas (LBANK) Genel Müdürü Yusuf Büyük, LBANKn ehirlerin kalknmas adna en önemli destei veren kurumlardan biri olduunu, yerel yönetimlerin sürdürülebilir bir finans yapsna kavumas için mevcut kaynaklarn en ksa sürede yatrma dönütürülerek, ülke ekonomisine büyük katk saladn vurgulad.

Büyük, LBANKn uluslararas proje portföyünü 3 milyar avronun üzerine çkardn belirterek, ehirlerin sadece çevresel altyap sektöründeki ihtiyaçlarn deil, ayn zamanda ulam, yenilenebilir enerji, afetle mücadele ve sfr atk sektörlerindeki ihtiyaçlarn da karlayabilmek için çalmalar devam ettirdiklerini söyledi.

Avrupa Birliinin desteiyle temin edilen 355 milyon avro hibeye, Dünya Bankas ve Fransz Kalknma Ajansndan temin ettikleri 198 milyon avro krediyle Blending modelini uygulayarak, belediye altyap sektöründe 15 yerel yönetimine ait 5,8 milyar liralk projenin finansman çalmalarn tamamladklarn dile getiren Yusuf Büyük, projeye yönelik u bilgileri aktard:

Proje kapsamnda, 3 milyon kiinin suya eriiminin iyiletirilmesi, 4,5 milyon kiinin de iyiletirilmi su artma hizmetlerinden faydalanmas salanacaktr. 2,5 milyon kii iyiletirilmi kat atk hizmetlerine eritirilecek, çevreye duyarl projelerle altyap güçlendirilerek, her yl 22 milyon metreküp içme suyu tasarrufu salanacak ve 95 milyon metreküp atksu artlacaktr. Bugün, FRIT kapsamndaki projelerin hayata geçmesi için, son aama olan alt kredi ve alt hibe anlamalarn, yerel yönetimlerimizle imzalyoruz. Yapm çalmalarna yl sonuna doru balanp, iki yl içerisinde tamamlanmas planlanmaktadr.

Programda, Cumhurbakan Yardmcs Fuat Oktay, Avrupa Birlii Türkiye Delegasyonu Bakan Büyükelçi Nikolaus Meyer- Landrut, Fransann Ankara Büyükelçisi Herve Magro, Dünya Bankas Türkiye Ülke Direktörü Auguste Tano Kouame ve Türkiye Belediyeler Birlii Bakan Fatma ahin de birer konuma yapt.

Ana Sayfaya Git