Aman ha dikkat!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca uygulamaya konulan "İmar Barışı" düzenlemesi kapsamında toplanan para 500 milyon liraya yaklaşırken, yaklaşık 100 bin yapı için de Yapı Kayıt Belgesi verildi

Haberler 16.07.2018 - 09:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Bakan Avukat Ali Yüksel:

mar Bar düzenlemesine bavurularda en çok yaplan hata binann oturumunun, kat saysnn ve katlarn metrekaresinin yanl ölçülmesi

Bu nedenle bavurular ileride iptal olabilir. Gelecekte sknt yaamamak için uzmanlardan destek alnmal

marl bir arsada bulunan binann ise ne kadar imar haklar içinde, ne kadar dnda olduunu iyi analiz etmek gerekiyor

Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Bakan Avukat Ali Yüksel, mar Bar düzenlemesine bavurularda binann oturumu, kat says ve katlarn metrekaresinin hatal ölçüldüünü belirterek, bavurularn ileride iptal olmamas için bunlara dikkat edilmesi gerektiini söyledi.

çevre ve ehircilik Bakanlnca uygulamaya konulan mar Bar düzenlemesi kapsamnda toplanan para 500 milyon liraya yaklarken, yaklak 100 bin yap için de Yap Kayt Belgesi verildi.

Vatandan devletle ihtilafl durumunun ortadan kaldrlmas, imara aykr, ruhsatsz veya ruhsat eklerine aykr yaplarn kayt altna alnmas yoluyla bu yaplara yasallk kazandrlmas hedeflenen mar Bar düzenlemesine bavurular devam ediyor.

Vatandalarn edevlet üzerinden 8 Haziranda bavurularn yapmaya balad düzenleme kapsamnda, Yap Kayt Belgesi almak için müracaat edenlerin says, 2,3 milyonu at.

Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Bakan Yüksel, mar Barnn 13 milyondan fazla yapy kapsadn belirterek, bu kapsamda 810 milyon civarnda bir bavuru olmasn beklediklerini bildirdi.

Bu nedenle ilerin her geçen gün younlaacan dile getiren Yüksel, bavuru için son tarihin 31 Ekim olduunu, vatandalarn son günlere bavurularn brakmamalar gerektiini, zaman geçtikçe bavurularn younlaacan anlatt.

Sadece bina deil bahçe duvarn bile beyan etmek gerekiyor

Yüksel, mar Barna bavurularn balamasnn ardndan aradan 36 gün geçtiini belirterek, u deerlendirmelerde bulundu:

mar Bar bavurusunda en önemli konu; ilgili binann oturumunun, kat saysnn ve katlarn metrekaresinin doru ölçülmesidir. Bu konuda teknik ölçümler için bir mühendis veya mimardan ya da buna benzer teknik bir kiiden destek almak gerekir. Burada çou kii sadece bina baznda kaçak ya da izinsiz bir fazlalk aramaktadr. Halbuki konuyu daha geni düünmek gerekiyor: Sadece bina deil, binann içinde bulunduu bahçe duvar da imara aykr ise bu ksm da beyan etmek gerekiyor.

Yüksel, imarl bir arsada bulunan binann ne kadarnn imar haklar içinde, ne kadarnn dnda olduunu iyi analiz etmek gerektiini vurgulad.

Alan imarl ve binann kaçak ksm imar ölçütlerine göre korunabiliyorsa, belki belediye ya da valilik ruhsat ile ruhsatlandrmak mümkündür. diyen Yüksel, burada imar hukukçusu ya da plancya hesap yaptrmak gerektiinin altn çizdi.

Binann vasfn tespit etmeden bavuru yapmayn

Yüksel, bavurularda önemli bir konunun da binann vasfn tespit etmek olduunu kaydederek, u ifadeleri kulland:

Binalarn basit yap m, villa m, apartman m olduunu tespit etmek çok önemli. Bir binann hangi tip yap olduu da bazen net olmayabiliyor. Belediye ya da ilgili valilie bavurarak binann orada kayd varsa snfn örenmek, yoksa bu ileri bilen teknik mühendislik ya da danmanlk irketlerinden binann cinsi veya vasfn belirleyen bir rapor almak gerekir. Bu husus duruma göre ödenmesi gereken harç miktarn deitirmektedir. Binann vasfn tespit etmeden bavuru yapmayn.

Bavuruda en çok yaplan hatalar

Yüksel, bavurularn balamasndan bu yana yaptklar aratrmalarda en çok karlatklar hatalardan bahsederek, unlar kaydetti:

mar Bar düzenlemesine bavurularda en çok yaplan hata binann oturumunu, kat saysn ve katlarn metrekaresini yanl ölçülmesi. Bu nedenle bavurular ileride iptal olabilir. Gelecekte sknt yaamamak için uzmanlardan destek alnmal. 31 Aralk 2017den sonra yaplara ilave edilen ksmlar da mar Barna dahil edilmek isteniyor. Bu durum konu bavuruyu tamamen geçersiz sayabilir. Binalarn basit yap m, villa m, apartman m olduu konusu net olarak bilinemedii için bina snfnda hata yaplmaktadr.

Zemin katlar, hatal olarak birinci kat zannedilerek hatal bavuru yaplyor. Bu da bavurunun tamamen ileride iptaline yol açacak. Mesela bina bir kat bodrum olmak üzere toplamda 5 kat ise, bavurucular zemini birinci kat sayarak bodrumla birlikte binay 6 kat olarak belirtmektedirler. Bu durumda hem fazla harç ödüyorlar hem de doru beyanda bulunmam oluyorlar.

2B arazilerdeki binalar imarsz da olsa bavuru yaplabilir

Yüksel, kaçak binalarn bodrumlarndaki kapc ya da depo gibi bölümleri nitelendirirken buralar eer ikamet edilmiyorsa ve dükkan deilse bildirilmediini, bu durumun yanl olduunu ve ileride bavurunun iptaline yol açabileceini söyledi. Yüksel, baka bir snflandrma yaplamyorsa konutu seçmenin daha doru olacan aktard.

Sanayi binalarnda, yapnn hangi sanayi tipine dair olduunun da çou zaman teknik bir konu olma özellii tadn dile getiren Yüksel, sözlerini öyle tamamlad:

Bu konuda danmanlardan destek almak gerekir. Baz iskanl binalarda kaçak zannedilen baz ksmlar aslnda oradaki imar planna göre kaçak saylmayabilir, bunu da incelemeden karar vermek hatal olabilir. Hazine arazilerinde ise arazinin noktasnn doru tespiti ve tanmlanmas gerekir. mar plannda yolda, yeil alanda kalan binalar için bavuruya gerek yok eklinde bir hatal inan var; bu binalar içinde bavuru mümkündür. 2B arazilerinde bulunan binalar için de arazi imarsz olsa dahi bavuru yaplabilir.

Ana Sayfaya Git